Eu cred ca tigarile electrice sunt cele mai bune de a te lasa de fumat.Nu sunt fumator, dar nu cred ca ii va costa asa de mult.Si unchiul meu nu se putea lasa de fumat, iar de ziua lui parintii mei i-au facut un cadou tigara electrica.Si usor, usor a inceput sa fumeze mai rar si sa se lase. Daca te-am ajutat te poti documenta despre aceste tigari si cat costa. Sper sa se rezolve situatia dintre parintii tai.
Trist ce se intampla in familia ta suferiti toti din cauza tatalui. Vorbeste si tu cu tatal tau face in face, si explica-i care e situatia, poate s-o trezi la realitate, dar incearca sa-ti stapanesti emotiile, nu mai arata slabiciune, altfel nu te va asculta. Incearca sa-l convingi in ce stare financiara sunteti sa-si dea seama ca nu este bine ce face, incearca sa-l convingi sa-si caute un loc de munca si sa-si fumeze tot salariul acela pe banii lui, nu pe cei ai fratelui tau sau al mamei tale. Tine-te de capul lui mereu pana o sa se trezeasca la realitate, si o sa-si dea seama ca nu este bine ceea ce face. Imi pare rau atat pentru tine, fratiorul si mama ta, nu meritati asta!
Buna
Nu e ce vrei sa auzi dar lasati-l sa fumeze.
Oricum va fuma, ce rost au certurile si tiganeala? Pana la urma lucreaza si isi tuie o parte din bani pe tigari.
Altii dau pe alcool, altii pe haine, altii pe timbre, altiipe undite si chestii depescuit, altii pe calatorii.
Fiecare cu damblaua lui, daca asta-i place o face pe banii lui pana la urma.
E o dependenta si atat, asta-i viata, nu da nimanui in cap, nu face rau nimanui.
Grija de tine
Tatăl tău trebuie dus cu forţa la dezintoxicare fiindcă e clar dependent de ţigări.
Poate ar trebui să consulte şi un psiholog în privinţa pornirilor sale de genul. Mama ta nu ar trebui să suporte aşa ceva, într-adevăr fratele tău este mic şi va suporta cu greu la început faptul că părinţii lui vor divorţa şi vor locui separat.
Dar se pare că tatăl tău iubeşte ţigările mai mult decât îşi iubeşte familia şi nu este indicat să mai suportaţi asta mult.
Mama ta ar trebui să se gândească la sănătatea ei dar şi la bunăstarea fratelui tău. Lucrurile astea se pot agrava şi să ia o întorsătură mai urâtă, dacă mama ta nu se va conforma tatălui e posibil ca acestă să înceapă să o lovească. Nu ştiu ce fel de persoană este, dar dacă ai spus că are astfel de porniri violente şi mai este şi vulgar, tot ce-i posibil.
Imi pare rau sa va spun, dar nu aveti decat aceste doua variante: il priviti in continuare pe tatal vostru cum o baga pe mama in mormant sau va duceti sa traiti voi trei la oras si il lasati pe tatal vostru singur, pana ii vin mintile in cap, cel mai probabil, pana la judecata de apoi. Asta sau ceva asemanator, cum ai zis si tu.
El e cel care trebuie sa realizeze ca greseste.Dar pe situl jw.org sectiunea cupluri poti gasi articole utile pentru ei.
Este regretabil că tu eşti prinsa la mijloc între neînţelegerile dintre cei doi părinţi.
Este greu şi să-ţi asumi rolul de mediator între ei. Adevărul e că asta îi poate ajuta foarte mult: un mediator. Dar poţi oare să faci asta? Ai disponibilitatea psihică de a te meturiza pe această cale, de te consuma în plus faţă şi de alte probleme pe care le mai ai?
Ideea e că dacă stai degeaba aceste probleme tot vor continua să apară, iar pe de altă parte, ulterior vei regreta că nu ai făcut nimic, sau că nu ai făcut mai mult...
Este greşit să ai aşteptări mari de la ceea ce poţi tu face. Tu nu poţi face mai mult decât ar trebui să facă şi să-şi dorească ei să facă...
Mediatorul este foarte important, pentru că el ajută la detensionarea situaţiei şi la realizarea unui cadru potrivit. Introduce un cadru potrivit. Asta presupune ca tu să identifici din exterior din punct de vedere neutru datele generale (pe care ei, abordând subiectiv problema, la cald, tensionat, nu şi le pot afla prea uşor). Şi roagă-i să fie sinceri cu ei şi cu tine...
Date generale pe care tu să le afli în discuţii calme (SEPARATE) cu fiecare dintre ei, precum: cum se simt (şi unul şi celălalt) departe unul de altul, cât de mult se iubesc, cât de mult se respectă (important, şi de ce anume se respectă sau nu...), care sunt ultimele greşeli ("cireaşa de pe tort"), ce aşteptări are unul de la celălalt (ce ar dori să facă celălalt), cât de mult îi îngrijorează situaţia, când a început schimbarea în rău a situaţiei, cât de necesară este reîntoarcerea acasă, "de unde a plecat totul?", cât de dispus este fiecare să se schimbe, cât de dispus este fiecare să recunoască greşelile sau partea de greşeală dintr-o acţiune. Este important să-i convingi (separat pe fiecare în parte) să aibă puterea să recunoască "dreptatea" celuilalt (fie chiar şi 2% din ea) indiferent de prostia pe care celălalt o susţine, să nu-i spună niciodată celuilalt „tu nu ai dreptate"- lucru care SUFOCĂ orice continuare a dialogului.
Oricât de mare e greşeala celuilalt, primul să-i recunoască măcar 2-10% adevăr măcar în intenţia sau motivaţia acelei acţiuni greşite, iar apoi să-i expună şi să-i justifice CU RĂBDARE, propria opinie...
Buna, Carmen,
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
Familie despărțita= situația ta, de fapt e probabil mai bine într-o familie despărțită, decât asa