E simplu; trebuie sa ai incredere 100% in el, sa nu il verifici niciodata si sa il lasi sa aiba o viata a lui, pe langa relatia voastra (adica sa aiba prieteni si prietene, intimitate, un program separat cand isi doreste)
Aici e mult de discutat. Esti sigura ca esti posesiva? Sau spune asa ca sa scape de tine? Incearca sa ceri parerea mai multor persoane care te cunosc, sa aflii daca si ele cred ca esti posesiva in general, sau de cum vad relatia in afara. Prietenul tau poate fi subiectiv. Apoi daca mai multe persoane spun ca esti posesiva, s-ar putea sa fie adevarat. Daca nu, inseamna ca el are o problema. Dar daca altii spun la fel, vezi de ce esti posesiva. Ori il intrebi pe el, ori te intrebi pe tine, de fiecare data cand iti atrage atentia. Stai si te gandesti unde anume ai putea fi posesiva. Posesivitatea are la baza frica de a nu-l pierde. Iti poti face un fel de "terapie" singura, intrebandu-te "de ce esti posesiva?" care ar putea fi cauzele? De ce sunt acele cauze, etc. Daca te chinui putin, obtii si raspunsuri. Dupa aceea, incerci sa elimini cauzele posesivitatii. Spre exemplu poti ajunge la concluzia ca esti posesiva deoarece iti e frica sa nu ti-l fure o prietena, sau o colega, etc. Atunci iti pui urmatoarele intrebari: Sunt eu destul de buna pentru el? Adica, comportamentul meu etic si etc, fata de el, e unul bun? (Nu conteaza daca el apreciaza sau nu). Ce ii poate oferi alta fata mai mult decat mine? Hai sa incerc sa-i ofer eu. Daca totul e ok, atunci nu ai de ce sa iti fie teama, deoarece tu stii ca ii oferi tot ce e mai bun. Daca pleaca, inseamna ca nu te merita, pentru ca nu apreciaza. Daca el isi doreste prostii si cauta pretexte ca esti prea posesiva ca sa nu il deranjezi cand pleaca la altcineva, atunci nu e ok
Buna Alexandrina,
In primul rand trebuie sa afli daca esti sau nu posesiva; din mesajul tau vad ca nici tu nu prea stii acest lucru. Se poate ca tu sa nu ai nimic, sa fii perfect normala, dar prietenul tau este un libertin si un fustangiu si are nevoie de mai mult spatiu pentru "cunoastere". Asa ca, in primul rand cred eu ca ar trebui sa discuti cu un psiholog si sa vezi unde este problema, la tine sau la prieten? Si apoi sa vezi de metode, tehnici sa pui in practica. Pentru a ameliorarea mai rapida a problemei iti recomand sa accesezi topexperti.ro, platforma de comunicare care ofera consiliere psihologica online. Ai grija de tine si succes in punerea oridinii in viata ta. Numai bine