Împuternicirea e valabilă până la data trecută în cuprinsul ei, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii. (În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, perioada pentru care părintele își exprimă acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către minor, nu va depăși 3 ani de la data întocmirii declarației).
Declaratia notariala a parintilor minorei, prin care isi dau acordul sa plece in strainatate si te indica pe tine drept insotitor major poate fi data pe o perioada de maximum 3 ani, de regula se da pe 1 an. Onorariul notarial minim este de 15 lei, la care se adauga TVA de 19%, in total cca 18 lei. De obicei notarii iau 20-25 de lei.
Mai mult sau mai putin valabila nu exista in realitate. Este doar o figura de stil. O imputernicire este valabila sau nu. Tot asa si cu declaratia notariala (nu este imputernicire). Ea se face la un notar de catre parintii minorei si in continutul ei trebuie sa te imputerniceasca pe tine. Cat costa. Notarii ca si avocatii sunt meseriasi care au o meserie liberala unde nu sunt tarifie unice.
Conform Ordinului Ministerului Justiției nr. 46/c/2011, tariful minim) care poate fi perceput de notarul public pentru autentificarea unei declaraţii cu obiect neevaluabil în bani precum declarația de însoțitor al unui copil minor este:
15 lei (primul exemplar) și
5 lei pentru fiecare exemplar suplimentar).
In aceste conditii orice notar poate pune mai mult decat 15 lei orice suma.