| loredana_8010 a întrebat:

Bună, TPU!
Am mare, mare nevoie de ajutorul vostru. Trec printr-o perioadă deloc roz şi nu prea ştiu ce să fac.

Până anul acesta eram o familie fericită (eu, mama şi tata). _Exista comunicare, iar tata nu consuma nici măcar 1 gram de alcool.
Până când a împrumutat un obicei foarte urât de la colegii de serviciu, şi anume consumul băuturilor alcoolice. Nu, nu vreau să înţelegeţi că se îmbată, este agresiv, sau alte chestii de genu`... Doar bea în fiecare seară câte-un şpriţ, etc.
Problema e că azi o jumătate de pahar, peste o săptămână 3 sferturi, iar acum a ajuns la un pahar. Nu se îmbată şi nu îşi schimbă cu nimic comportamentul după ce bea, dar eu şi mama avem o temere imensă şi anume aceea ca acest obicei zilnic să nu se transforme în viciu, ca şi în cazul bunicului care a decedat după ce a intrat de mai multe ori în comă alcoolică (sper să nu fie ceva genetic)...
Discutăm despre orice, dar atunci când încercăm să-i atragem atenţia asupra acestui subiect se enervează brusc şi devine foarte agitat.
Suportă orice, numai să nu îi atragi atenţia asupra faptului că alcool îi afectează sănătatea. Se vaietă zilnic, când de una, când alta, dar atunci când vine vorba de medici, mai bine ia paharul în mână...
A luat, de nu ştiu unde, mentalitatea că "bărbaţii adevăraţi beau vin ", iar "bolnavii suc".
Azi, când mama l-a rugat din nou să rărească alcoolul s-a supărat şi nu îi mai vorbeşte. Mama acum plânge, iar eu nu prea ştiu cum să reacţionez.
După 17 ani de căsnicie să se schimbe atât de brusc...

Sfaturile voastre sunt foarte importante pentru mine, aşa că vă rog mult, ajutaţi-mă!
Mulţumesc anticipat!

P:S:. Am uitat să precizez faptul că familia mea nu are probleme financiare, sau alte chestii de genu` care l-ar putea determina să bea. o face pur şi simpu... de plăcere.

12 răspunsuri:
| geany550 a răspuns:

In primul rand: nu ii arata mamei tale ca suferi.imagineazai un sentiment ca nu esti afectata...asa ii vei diminua nefericirea.
in al 2lea rand: trebuie sa ai o discutie, tu cu tatal tau in care sa il privesti direct in ochi si sa ii zici ca el va face sa suferiti dupa fiecare pahar.restul vine de la sine. FUNDA?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E neplacuta situatia. sad O cunosc foarte bine, din pcate. Tu nu prea ai ce face. Anturajul isi pune puternic amprenta si unii barbati au impresia ca nu sunt barbati daca nu mai beau cu prietenii cate una mica sau mare. Ca orice drog, mai tarziu va deveni viciu. Pana nu se convinge el singur ca nu e bine, nu prea ai cum sa rezolvi tu ceva. Alcoolicilor nu le trebuie motiv sa bea. In timp consumul ocazional de alcool poate deveni viciu. Am avut un amic care a murit recent. Nici un an. Consuma la alcool in prostie, fara sa aiba motiv. S-a lasat si de serivici intre timp. La un moment dat s-a dus la dezalcolizare si dupa 2 luni de abstinenta si tratament pentru stabilizarea ficatului, s-a apucat din nou de baut. In 5 luni a ajuns sub pamant lasand in urma o sotie indurerata si o fetita.

| emy a răspuns:

Roaga-te lui Dumnezeu sa-ti dea un sftat. El stie cel mai bine ce si cum trebuie sa vorbesti. Si sKiLLzOR are dreptate. Daca ii spui ca suferiti atunci cand bea, cu siguranta va fi impresionat si se va gandi mai bine inainte sa duca paharul la gura. Doamne ajuta! Mult succes iti doresc!happykiss

| BRG a răspuns:

Bună Loredana adevărul este că pe tatăl tău anturajul îl îndeamnă să bea, dacă tu spui că nu are probleme financiare, el bea de plăcere, iar dacă momentan bea de plăcere un sfert de pahar, s au un pahar, cu timpul o să ajungă la a bea o sticlă pe zi. Tatăl tău ar trebui să se gîndească la cît rău îi face mamei tale, și ție, fără să m ai vorbim că în primul rînd lui î-și face rău.

| BlueR a răspuns:

Cum a ajuns unchiul meu de la bautura.
Tigari+bautura. totul a inceput zic medici de la o masea infectata netratata. In loc sa mearga la dentist baga alcool sa-i treaca durerea, pana la urma au aflat ca are cancer. De la un om solid, muncitor, sanatos a ajuns in perfuzii slab, avea vreo 50 kg, abia putea sa manance, i-au taiat limba pentru ca i se umflase astea toate intr-un an pana la moarte din pacate.
Nu vreau sa te sperii, incearca sa-i spui ca tu si mama ta tineti la el si nu vreti sa-l vedeti suferind dintr-o prostie. Mai bine e sa previ decat sa tratezi.
Mai mult de atat nu stiu, mai asteapta sfaturi. Successsss! big grin

| MMihai a răspuns:

Trebuie să vorbești cu mama ta că te deranjează că soțul ei și tatăl tău, consumă deja cam multă băutură și să vorbească ea cu el, pe tema asta.
Dacă intervenția ei, nu are succes, atunci trebuie, să vorbești tu, direct, cu el, pe tema asta.

| BlueR a răspuns (pentru anonim_4396):

Depinde de persoana, o alta cunostinta de-a mea stiind ca la bautura se comporta violent a renuntat. Nu a baut un pahar de alcool in 12 ani. Intr-o zi l-am intrebat daca vrea o bere si a zis ca vrea daca ii dau fara alcool.

| Dudexx2 a răspuns:

In primul rand apreciez faptul ca ai postat povestea ta aici, dar eu nu vreau sa te speri dar parerea mea ar fi daca mai ai frati sau surori sa faci o sedinta cu toti si fiecare sa isi spuna punctul de vedere adica sa i spuenti tatalui ca nu vreti sa mai bea asa de mult mult succesc! funda?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru BlueR):

Aici ai mare dreptate: depinde de persoana! Nu aveam de gand sa generalizez, prezentam doar o situatie. Mea culpa ca nu m-am gandit decat la ceea ce am cam vazut eu prin viata si in jurul meu. Sa dea D-ZEU sa fie cat mai multe persoane ca si cunostinta ta, care sa realizeze ca nu e bine si sa aiba vointa puternica de a renunta. Trezirea aia la realitate e dificila, insa nu imposibila! Multumesc mult de raspuns si o saptamana superba sa ai!

| miradoniz a răspuns:

Da,e foarte trist-dar nu fără speranță!
Totuși bea puțin,dacă e numai de plăcere,e de ajuns să îl bateți la cap, ca să se lase, cred.

| stejara2 a răspuns:

Din ce imi povestesti tu acolo,tare ma tem ca exista un motiv dur al acestei bruste schimbari,nu il zic,il pastrez pentru mine,ar insemna sa mai adaug inca o lovitura asupra ta,prefer sa stiu ca am gresit eu in presupunerile mele,dar oare nu are alte probleme nestiute de voi? Poate bea si de placere sa stii,nu e greu sa cazi in prapastia acestei placeri,asa ca sa nu ne mi-am, prin asta vrea sa dovedeasca ca el e cocosul in familie? Gresita cale a ales din pacate.
iti urez multa, multa rabdare si credinta ca se va schimba din dragoste pentru voi doua!

| negru30 a răspuns:

Incearca sa-i explici tatalui ca bautura amana o problema nu o si rezolva Nimeni nu se apuca dupa atat timp de bautura degeaba Incercati sa aflati cauza