Buna! Mergi si explica-le parintilor. Nu ea trebuie sa fie suparata pe tine ci tu pe ea. Te ignora si face ce face. Parintii nu o sa rezolve mare lucru, dar in timp daca va aratati dezamagirea o sa incerce sa se opreasca. Numai bine!
Eu zic ca, mai intai sa o ameninti ca nu mai suporti si ca o sa le spui parintilor daca nu inceteaza.Sa ii spui ca aia nu sunt prietenii ei adevarati, si ca vor decat sa isi bata joc de ea.Si,daca nu vrea nici atunci sa inceteze, le spui, fara discutie parintilor tai.Dar, eu cred ca deja e prea tarziu.
Cu cat iti vei da interesul mai mult pentru bunastarea ei, cu atat o va durea pe ea mai mult in... de parerea ta si a parintilor.
Unii oameni trebuie lasati sa invete din greseli, ca altfel nu se lecuiesc. Sper sa nu fie cazul si cu sora ta. Oricum, daca ii impun parintii restrictii de iesit in casa, poate face chestii mai grave, cum ar fi sa fuga de acasa.
E o problema cu doua taisuri.
Spune-i ca, daca nu le spune ea parintilor, le vei spune tu. Da-i un termen. Si daca n-o face, spune-le alor tai. Dar intai sa afle parintele care ar reactiona mai ok la aflarea vestilor.
Pai daca tu nu poti sa o convingi sa se lase de astfel de prostii nu au foarte multe sanse nici parinti tai. De obicei copii fac lucruri doar pentru ca sunt interzise de aici iti dai seama ca o sa faci doar sa o intarati, ca sa se lase de fumat, bautura ...etc trebuie sa fie ceva mai drastic. Sa spunem ca reusesti sa o duci la spital pentru niste analize ( spui ca trebuie sa iti faci tu si nu vrei sa mergi decat daca merge si ea. inventezi ceva mai plauzibil ) si cand o sa primesti analizele o sa tagi o copie in care sa spunem ca iese pozitiv faptul ca are cancer la plamani sau ficat... Si atunci o sa se sperie si o sa se lase ( cel putin asa cred eu ) bineinteles ca daca vrei sa faci ceva de genul acesta trebuie sa informezi parintii despre ceea ce o sa faci si in plus, aceasta metoda e folosita in general pentru dependenti, dar cred ca sora ta nu are nevoie de asa ceva.
Pai ne mai intrebi pe noi ce sa faci, du-te si spune-le parintilor sa stie.Du-te cat mai repede findca pana le spui tu parintilor poate sa ajunga si mai rau.Cine stie ce prieteni mai are, poate o duce dracului pe undeva si o duce la produs sau cine stie ce ii face, du-te si spune-le parintilor si da-le dracu de juraminte, vrei sa o ai pe constiinta?
Stii desi multa lume zice ca sa le zici parintilor, si ca pe urma iti va multumi, totusi eu nu iti zic sa faci asta. O sa dureze ceva timp pana o sa inteleaga, si o sa te urasca pana intelege ca i-ai vrut binele. Stii, totusi e grupul ei de prieteni, trebuie s-o lasi in treaba ei, sa isi dea seama ca nu ii sunt prieteni adevarati. Daca i-ar fi fost prieteni adevarati, i-ar fi zis totusi ca nu e bine sa fumeze, desi ei o fac. De exemplu si eu sunt intr-un grup de fete si baieti care fumeaza. Si am zis i-a sa incerc si eu, dar mai fumasem inainte. Dar macar ei m-au intrebat daca sunt sigura ce fac, si ca nu e bine, desi ei fumau. Astia sunt prieteni adevarati. Trebuie s-o lasi in treaba ei, desi se distruge, omul invata din greseli. Si daca ii iei grupul de prieteni, tigarile si bautura o sa devina mai agresiva cu tine... Acum depinde. Tu alegi ce sa faci, sa le spui sau nu parintilor.
Intrebarea e de fapt ce varsta aveti voi? Fumatul dauneaza nici nu se pune problema de asa ceva! Nu e bine sa fumezi indiferent de ce varsta ai. Dar vei ajunge totusi la o varsta la care sincer daca fumezi bine daca nu iarasi bine fiecare face ce vrea cu viata lui si nu e considerat un anturaj negativ cel in care exista fumatori. Eu vorbesc ca absolvent de facultate...adica daca esti major si ai un grup de prieteni care fumeaza cred ca poti sa decizi si singur daca vrei sa te apuci sau nu. Si chiar daca te apuci de fumat...sa stii ca asta nu inseamna ca sora ei va ajunge o "prostituata" asa cum crede ea. E chiar jignitor cred ca mare parte din prietenele mele sunt fete de nota 10 si cuminti si fumeaza de pe la cel mult 17 ani.
Daca se mai intalneste inca cu "prietenii" aia, gonestei si zi-le sa nu se mai apropie de sora ta...Cat despre tigari si alcool, se va opri din chestia asta stiind ca nu mai are cu cine sa fumese zi sa bea! Pune-i un film in care sa fie ce se intampla cu plamanii de exemplu daca fumeaza...Si chiar daca o vei spune la parinti, va fi mai bine decat sa le spui la parinti ca ti-a murit sore, nu? Isi va da ea seama ca tu ai facut un lucru bun parand-o, si te va ierta! Nu o lasa sa bea si sa fumeze! Insista sa se opreasca! Cand o maii vezi facand lucrul asta urat, i-aile din mana! ok?
Nici nu se pune problema sa nu le spui parintilor, estte o chestiune de sanatate si de drumul pe care va merge in viata, mai bine suparata acum decat sa ajunga o ratata mai tarziu, scuzami cuvintele insa nu o lasa de capul ei.
Mai tarziu iti va multumi
Parerea mea?! Las-o sa infrunte greselile astea pe pielea ei sa-si dea seama de ce face sa suporte consecintele. Mai usor cu bautura nu-i bine si in primul rand nu-i frumos ca fata sa bea. Crede ca-i smechera sau ce? Daca face tot ce ai spus tu! Porcarie! Deci nu spune la nimeni, daca esti sora mai mare pune-ti amprenta de sora altfel o sa fie naspa. Nu ajunge curva, stai linistita Daca esti sora mai mica, atunci imi pare rau dar nu prea ai nimic ce face. Daca ai incredere in mama ta si nu face circ mare si ii explica cu frumosul si fara bataie si altele spune-i, daca o ia tare nu-i mai zice. E cam greu, e o decizie dificila dar gandeste-te si bate-i un apropo lu sora ta " Daca continua asa ce crede ca face? Se distreaza adevaraul e ca nu ne mai intalnim cu 14-18 ani niciodata daaaarr asa vrea ea sa-si aminteasca copilaria?! Nu se distruge de tot, pentru ca o sa apara boli ( despre ce vorbeam consecintele) si atunci trebuie sa se opreasca din fumat, baut ca altfel ingerasii o pazesc siii o sa-si dea atunci seama, daca nici atunci nu e nimic si tot continua asa
atunci las-o asa ca nu ai ce scoate din ea.
Cred ca alegerea potrivita este sa le spui parintilor. Poatela incepui o sa ii pice greu dar mai tarziu o sa iti multumeasca si in plus doar parinti sunt in stare sa faca ceva in cazul asta. Mult noroc!
Spune-le parintilor. Dupa poate se ajunge la ceva mai grav. Cat timp poate fi suparata pe tine? o sa ii treaca si mai tarziu o sa isi dea seama ca i-ai vrut doar binele!
Eu iti zic sa le spui cai mai bine asa ca sa o opresti imi dai te rog id tau?
Este lung, dar oricum: andreeatheodoraraduc@yahoo.com
TheSpecialOne întreabă: