| Ionut165 a întrebat:

Buna TPU am si eu o intrebare, sau mai multe. Ieri mama s-a hotarat ca vrea sa divorteze asa ca incurand se va duce sa faca ce trebuie. In fine. Vreau sa stiu de la ce varsta pot allege cu cine sa stau si ce ma intreaba/zice. Cat o sa dureze toata chestia asta cu divortul? Mama are un salariu de 10 milioane dar am auzit si ceva de o pensie alimentara.
Deci sa va povestesc totul.
Sambata la ora 2 am plecat la bemo iar ei nu stiu ce s-au luat la cearta pe drum, aveam o inghetata si nu voiam sa o mananc atunci si tata imi zicea intr-una sa o mananc in fine.
Dupa ce am venit tata o tinea intruna ca el vrea sa mearga iar ca nu vrea asa ca eu nu am mai vrut fiindca ma arsasem de soare pe fata si pe umeri si nu mai voiam iar. Duminica dimineata tot la fel o tinea ca vrea ca nu vrea. Nu stiu de la ce chestier am ajuns ca mama mi-a zis mie cum se da tata jos din pat ca o calca, a spus in gluma. m-am pus in pat si m-am invelit pentru ca voiam sa vad daca tata isi da seama ca's acolo. vine el cu gat si zice : si ala ce face acolo? mama a zis care ala el a zis Ion ( Desi numele meu este Ionut iar alintat imi zice Oni asa ca ei nu mi-au spus niciodata Ion NU STIU CE La apucat) ea a zis ca ma cheama Ionut asa dupa m-am dus in dormitor. Seara pe la 11-12 (si acu nu pot sa uit ca ma junghie pe suflet si nu pot sa fac nimic nu puteam nu stiu ce sa mai cred despre tatal meu.) Mama se culca cu el in pat si el a dat televizoru la maxim si nu o baga in seama,, dupa mama mi-a zis ca s-a dus in bucatarie ca sa doarma sa nu vina peste copii in dormitor asa. Tata ne-a chemat pe mine si pe sora mea acolo si dupa a zis ca de ce doarme ea in bucatarie. Noi ne-am dus In dormitor. Mama mi-a zis ca a calcat-o pe maini si a fumat in capu ei cu geamul la maxim si a aruncat plasa de muste dupa s-au luat la bataiedoamne nu pot sa cred ce tata pot avea am venit In fuga noi copii si am incercat sa ii oprim mama se opries dar tata dadea in ea ca intr-un animal. la un momentdat a zis tata sa deschidem usa ca o da afara dar nu a apucat si s-a dus in sufragerie si mama la noi in dormitor. am dormit cu frica la 2:30 m-am culcat Dimineata mama s-a dus sa faca dus si a zis ca tata ii schimba apa ca a facut dus cu apa rece si dupa dintr-o data I-a dat-o la maxim de fierbinte. este schimbu doi si mama in concediu si tata intra si el in concediu. Planul era ca noi sa mergem la tara 2-3 zile dupa la ostroveni 2-3 zile insa No bun intrebarile mele sunt:
Eu o iubesc pe mama ma protejaza mereu si sincer as vrea sa stau cu ea ma ajuta si stiti si voi "Dragostea de mama e nelimitata"
Tata lucreaza la uzina si ia mai mare salariu in fine
Noi o sa ne mutam la chirie mama are un salariu de 10 milioane si chiria e 500lei pe luna cam asa.
Daca ma duc cu mama ne v-om descurca? V-om primii un bonus ceva de la stat sau ceva bani in plus? Apropo. eu am 13 ani si sora mea 17 aproape 18.
Cum se va face toate astea?
O sa raman traumatizat pe viata? Ma voi putea reface?
Visul meu cel mare a fost " Sa vad viata, cu alti ochi" Sa fi fost asta o mare greseala sau un bine?
O sa pot allege cu cine sa stau?
Ce trebuie sa faca mama mea?
Este o intrebare foarte complicate si rog atentie si vreau sa stiu cat mai multe raspunsuri daca se poate. Am nevoie urgent Deci rog atentie si vreau sa raspunda cei care se price

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca parintii divorteaza minorii pot alege cu cine vreau sa stea si sunt intrebati de aceasta, daca au varsta peste 10 ani.
Judecatorul va decide domiciliul minorului in functie de pozitia acestuia si de conditiile pentru crestere a fiecarui parinte.
Parintele celalat va fi obligat la pensie alimentara, atat pentru minor cat si pentru copilul major, daca urmeaza studii in continuare, dar nu mai mult de perioada studiilor sau varsta de 26 de ani.
Pentru 2 copii pensia alimentara poate fi de pana la 1/3 din venitul net lunar al parintelui obligat.
Daca nu se mai inteleg si nu mai exista posibilitate de impacare mama ta poate depune cerere de divort la judecatorie. De asemenea se poate divorta si pe cale amiabila, la un notar public, daca parintii se inteleg asupra tututror aspectelor.
Divortul pe cale amiabila tine foarte putin, cca 32 zile de la depunerea actelor la notar, la instantele de judecata poate dura si 1 an, mai ales daca o parte ataca hotararea primei instante.

| Ionut165 explică (pentru Ioandelasal):

Nu inteleg ceva. care este mai buna metoda si unde si ce ar trebui sa facem? Voi ramane cu traume pe viata? acum ne cautam un apartament de inchiriat. deci dupa ce depune actele si etc. ce face? Sa zicem ca le depune pe 21. pe 22 putem sa ne mutam doar cu mama?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ionut165):

Ti-am explicat in primul raspuns, divortul prin notar este foarte rapid dar este mai scump si se poate face doar daca ambii parinti se inteleg asupra tuturor aspectelor, in primul rand sa divorteze, apoi cu cine sa stea minorii, cum sa se faca partajul bunurilor comune, etc.
Divortul prin instanta de judecata este mai ieftin dar dureaza mult mai mult si instanta va hotari asupra tuturor aspectelor, in functie de probele administrate.
Va puteti muta temporar la mama, pana ce hotararea instantei ramane definitiva, atunci va trebui sa respectati ce spune instanta.

Problema este ca avem 1 apartament trecut pe numele tatalui dar e luat din salariul mamei si al tatalui si unde vom sta? Va trebuii sa luam chirie?

Depinde daca tatal si mama ta se inteleg. Ma mira ca apartamentul a fost luat din banii mamei dar numai pe numele tatalu, macar trebuia ca amandoi sa fir trecuti in contract. Daca mama ta va dovedi ca ea singura a dat banii atunci instanta poate hotari sa ramana in apartament. De asemenea se poate hotari sa ramana in apartament, daca va stabili domiciliul ambilor la mama.

Am spus ca e luat din banii ambilor parinti...

Atunci aproape sigur apartamentul va fi atribuit parintelui cu care o sa ramaneti si va trebui sa-l despagubeasca pe celalalt cu jumatate din valoarea apartamentului dar parintii se pot intelege cum sa faca partajul bunurilor comune.

| mgtow a răspuns:

Si acum poti alege cu cine sa stai nu e bai

| SergiuBoss11 a răspuns:

Totul va fi bine, Ionute! stai linistit, mama voastra nu va va lasa niciodata in preajma tatalui.
Poti sa alegi cu cine sa stai de la varsta de 10 ani si chiar de n-ar fi asa in majoritatea cazurilor mama castiga custodia celor mici