anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum pot sa ma comport mai bine cu parintii mei? Ei imi vor binele de fiecare data dar eu tip la ei fara motiv..Nu stiu ce sa mai fac am multe de invatat pentru ca sunt clasa a-8-a si vara viitoare dau examenul de capacitate si sunt stresat.Mama mea imi zice non-stop invata la matematica,invata la romana si multe altele.Tip la tatal meu si la mama mea fara motiv cateodata, pur si simplu nu ma intelege sad.Ce as putea sa fac ca sa am o relatie foarte buna cu parintii mei?

24 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Să asculți de ei că îți vor numai ce este bine pentru tine și lasă "vocalizele".
Pa, pa.

mira
| mira a răspuns:

Sa te autocontrolezi in iesirile tale nervoase.Sa le faci din cand in cand parintilor cate o surpriza placuta.Sa le spui mai des ca ii iubesti.

| scully a răspuns:

Cat de idioti puteti fi. Se putea raspunde si intr-un mod civilizat, fara jigniri. Banuiesc ca el deja stie ca asta e o problema, de asta a si cerut ajutor. Nu era nevoie de atatea comentarii (ne)inteligente si inutile.
Problema ta se poate rezolva incetul cu incetul. Vorbeste cu parintii tai, spune-le ca esti stresat si ca nu tipi la ei intentionat. Atunci cand ai iesiri nervoase si incepi sa tipi, cere-ti iertare dupa ce te calmezi. Daca te deranjeaza faptul ca iti spun sa inveti incontinuu, spune-le asta. Explica-le ca deja esti destul de stresat, si au sa inteleaga. Deja ai facut un pas inainte, si anume, ai devenit constient de problema ta. De aici inainte tine doar de tine. Bafta multa. happy

| neutrino a răspuns:

Nu esti singurul care ai mult de invatat, dar nu multi tipa la parintii lor. Daca parintii nu-ti permiteau acest lucru, atunci ti-ai fi inghitit frumos cuvintele si nu ziceai nici pac. Fa-le pe plac pe viitor, invata cat mai mult si cat mai bine si ai sa vezi ca nici ei nu vor mai ridica tonul la tine.

| anonimg a răspuns:

In primul rand, cand ridci tonul impotriva parintilor tai Dumnezeu nu te poate binecuvanta in orice actiune pe care ai intreprinde-o, deoarece cinstirea parintilor se numara printre cele 10 porunci ale Sale. Mi-e teama ca nu vei lua examenul daca Ii vei incalca porunca.
In al doilea rand, oricat de mult te-ai stresa si te-ai ingrijora, nu reprezinta in factor ca te va ajuta la examen. Stresul nu-si are locul lui aici. O relatie buna cu parintii il va indeparta.
Stabileste-ti prioritatile. Pe primul loc sa fie relatia cu parintii si pe locul doi sa fie examenul, chiar daca poate il vei pica. Educatia morala(relatiile cu oamenii si cu Dumnezeu) este cu mult mai importanta decat educatia scolara.
Tu trebuie sa inveti si cum sa inveti. Trebuie sa stapanesti invatatura; si vei dobandi lucrul acesta facand zilnic cate un exercitiu. Prea "multa invatatura oboseste trupul." (Eclesiast.12:12) Daca vei cere ajutorul lui Dumnezeu punandu-te pe genunchi in fiecare seara si in fiecare dimineata in camaruta ta, vei vedea minuni in viata ta. Nu te costa nimic sa faci lucrul acesta, si nu vei avea nimic de pierdut. Pune-L pe Dumnezeu la incercare.

| zurick a răspuns:

1.Să știi că nimeni nu vrea să te suporte cum țipi, mai ales în fața lor.
2.De ce toți de-a 8 vă plângeți cu a cel examen? Da, trebuie să înveți, dar ce cu atâta stres?! Minim 100 de teste lucrate la română și tot atâtea la mate și gata.
3.Ar trebui să-ți ceri scuze părinților și să te mai abții.

| danay72 a răspuns:

Esti de apreciat ca vrei sa te intelegi bine cu parintii tai. Sper sa iti fie util acest articol.
Cum pot comunica mai bine cu părinţii?
„Am încercat din răsputeri să le spun părinţilor ce simt, dar n-a ieşit prea bine. Nici măcar nu m-au ascultat până la capăt. Mi-a fost atât de greu să le spun prin ce trec şi tot n-am rezolvat nimic!" (Rosa)
CÂND erai mai mic, probabil că primii la care mergeai să le ceri un sfat erau părinţii. Le spuneai tot ce se întâmpla în viaţa ta, lucruri importante sau banale. Îţi exprimai deschis gândurile şi sentimentele şi aveai încredere în îndrumarea lor.
Acum însă, poate ai impresia că părinţii nu te mai înţeleg. „Într-o seară, la cină, am izbucnit în plâns şi mi-am deschis inima în faţa părinţilor", spune o tânără pe nume Edie. „De ascultat m-au ascultat, dar nu cred că m-au şi înţeles." Ce s-a întâmplat apoi? „M-am dus în camera mea şi am continuat să plâng!"
Poate că uneori preferi să nu le spui părinţilor ce ai pe suflet. „Vorbesc despre multe lucruri cu părinţii", povesteşte Christopher. „Dar sunt situaţii când nu vreau să ştie tot ce gândesc."
Este oare greşit să păstrezi unele gânduri doar pentru tine? Nu neapărat, atât timp cât nu ai intenţii ascunse (Proverbele 3:32). Dar, fie că părinţii par să nu te înţeleagă, fie că tu eziţi să te destăinui lor, un lucru este sigur: trebuie să comunici cu ei, iar ei trebuie să afle ce simţi.
Depăşeşte obstacolele!
Imaginează-ţi că mergi cu maşina şi, deodată, dai de un obstacol. Ce faci, te întorci din drum? Nu, cauţi alt traseu. Aşa stau uneori lucrurile şi în ce priveşte comunicarea cu părinţii. Gândeşte-te la următoarele două exemple.
OBSTACOLUL NR. 1 Simţi nevoia să vorbeşti cu părinţii, dar ţi se pare că ei nu te ascultă. „Mi-e greu să comunic cu tata", spune o tânără pe nume Leah. „Uneori, chiar în timp ce-i povestesc ceva, mă-ntreabă: «Scuză-mă, cu mine vorbeai?»."
ÎNTREBARE: Ce-ar putea face Leah dacă trebuie să discute ceva important cu tatăl ei? Ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să strige la tatăl ei. Leah ţipă: „Nu înţelegi că e ceva important? De ce nu m-asculţi?".
Varianta B
Să nu-i mai vorbească tatălui ei. Leah pur şi simplu nu mai vorbeşte despre problema ei.
Varianta C
Să aştepte un moment prielnic şi atunci să-i spună tatălui ei ce o frământă. Ea vorbeşte direct cu tatăl ei mai târziu sau îi scrie despre problema ei.
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Leah? ․․․․․
Să vedem care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Tatăl lui Leah este îngândurat şi nu-şi dă seama ce simte ea. Prin urmare, dacă Leah alege varianta A, tatăl ei nu va înţelege de ce strigă la el şi, evident, nu va fi mai dispus s-o asculte. În plus, ridicând tonul, Leah nu va demonstra că îşi respectă şi îşi onorează părinţii (Efeseni 6:2). E clar: dacă procedează aşa, nu va avea decât de pierdut.
Varianta B pare să fie cea mai uşoară. Dar, cu siguranţă, nu este şi cea mai înţeleaptă. De ce? Deoarece „planurile eşuează unde nu există o discuţie confidenţială" (Proverbele 15:22). Pentru a face faţă problemelor, Leah trebuie să discute cu tatăl ei. Ca să o poată ajuta, el trebuie mai întâi să ştie cu ce se confruntă fiica lui. Ea nu va rezolva nimic dacă va înceta să comunice cu el.
Dacă alege însă varianta C, Leah nu va permite ca vreun obstacol s-o oprească din drum. Ea va încerca să discute altă dată cu tatăl ei. Dacă decide să-i scrie o scrisoare, va reuşi să-şi aleagă bine cuvintele şi să transmită exact ce doreşte. S-ar putea ca astfel să se simtă mai bine. Citind scrisoarea, tatăl va afla ce a vrut Leah să-i spună şi va înţelege probabil mai bine cu ce problemă se confruntă ea. Dacă Leah alege varianta C, atât ea, cât şi tatăl ei vor avea de câştigat.
Ce variante crezi că mai există? Dacă găseşti vreuna, scrie-o mai jos, menţionând şi posibilele rezultate.
․․․․․
OBSTACOLUL NR. 2 Părinţii vor să comunice cu tine, dar tu preferi să nu vorbeşti. „Nimic nu e mai enervant decât să ajungi acasă după o zi grea de şcoală şi să fii bombardată imediat cu întrebări", spune o tânără pe nume Sarah. „Eu vreau să uit de şcoală, dar părinţii încep să mă întrebe: «Cum a fost azi? Ai avut vreo problemă?»." Fără îndoială, părinţii lui Sarah au cele mai bune intenţii când îi pun astfel de întrebări. Totuşi, ea se plânge: „Mi-e greu să vorbesc despre şcoală când sunt obosită şi stresată".
ÎNTREBARE: Ce poate face Sarah în această situaţie? La fel ca în exemplul anterior, ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să refuze să vorbească. Sarah spune: „Lăsaţi-mă în pace! Nu vreau să vorbesc acum!".
Varianta B
Să vorbească. Deşi este stresată, ar putea — de voie, de nevoie — să le răspundă părinţilor la întrebări.
Varianta C
Să amâne discuţia despre şcoală, dar să continue conversaţia schimbând subiectul. Sarah îi roagă să discute altă dată despre şcoală, când va fi într-o dispoziţie mai bună. Apoi, arătând interes sincer, i-ar putea întreba: „Dar vouă, cum v-a mers azi?".
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Sarah? ․․․․․
Să vedem din nou care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Sarah este stresată şi nu e dispusă să vorbească. Dacă alege varianta A, ea va fi la fel de stresată, dar se va simţi şi vinovată pentru că s-a răstit la părinţi (Proverbele 29:11).
Cât despre părinţii lui Sarah, cu certitudine nu vor fi încântaţi de izbucnirea ei sau de tăcerea care urmează după aceea. Ei ar putea crede că Sarah le ascunde ceva, iar dacă vor insista să le spună despre ce este vorba, ea se va enerva şi mai tare. Aşadar, această variantă nu-i va fi de folos nimănui.
Varianta B este evident mai bună decât varianta A. Cel puţin Sarah şi părinţii ei vor sta de vorbă. Dar, din moment ce ea nu vrea, de fapt, să vorbească, rezultatul nu va fi cel dorit: o discuţie deschisă şi relaxată.
Alegând varianta C, Sarah se va simţi mai bine pentru că discuţia despre şcoală se amână. Părinţii vor fi şi ei mulţumiţi văzând că ea se străduieşte să converseze. Această variantă va da, probabil, cele mai bune rezultate întrucât ambele părţi aplică principiul din Filipeni 2:4: „Fiecare să se uite la foloasele celuilalt şi nu la foloasele lui" (Noul Testament — Traducere în limba română modernă, 2000).
Nu transmite mesaje confuze
Nu uita, ceea ce spui poate fi interpretat greşit de părinţii tăi. Să presupunem că părinţii te întreabă de ce eşti indispus. Tu spui: „Nu vreau să vorbesc despre asta". Dar părinţii tăi înţeleg: „N-am destulă încredere în voi ca să vă spun ce simt. Mai bine vorbesc cu prietenii mei despre asta". Fă acest exerciţiu, notând mai jos răspunsurile tale. Imaginează-ţi că ai o problemă dificilă, iar părinţii se oferă să te ajute.
Când tu spui: „Staţi liniştiţi, mă descurc şi singur".
Ei s-ar putea să înţeleagă: ․․․․․
O reacţie mai bună din partea ta ar fi: ․․․․․
Care este concluzia? Alege-ţi cu grijă cuvintele. Vorbeşte pe un ton respectuos (Coloseni 4:6). Consideră-i pe părinţii tăi aliaţi, nu duşmani. Şi să fim sinceri: ai nevoie de mulţi aliaţi pentru a depăşi situaţiile dificile prin care vei trece.
Dar dacă problema nu este comunicarea, ci faptul că vă certaţi ori de câte ori vorbiţi?
VERSET-CHEIE
„Cu curăţie de inimă voi vorbi, buzele mele vor spune adevărul curat." (Iov 33:3, Cornilescu, 1996)
SFAT
Dacă ţi-e greu să stai de vorbă cu părinţii acasă, discută problema cu ei în timp ce vă plimbaţi, mergeţi cu maşina sau faceţi cumpărături.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Aşa cum ţie ţi-ar putea fi greu să discuţi cu părinţii despre subiecte mai delicate, tot aşa şi ei s-ar putea simţi nepregătiţi şi jenaţi să discute cu tine astfel de subiecte.
PLAN DE ACŢIUNE
Data viitoare când nu voi dori să discut cu părinţii, voi ․․․․․
Dacă părinţii insistă să vorbim despre un anumit subiect, iar eu nu sunt de acord, voi spune ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Ce rol joacă într-o comunicare eficientă alegerea momentului potrivit? (Proverbele 25:11)
● De ce merită să te străduieşti să comunici cu părinţii? (Iov 12:12)
„Nu-i întotdeauna uşor să comunici cu părinţii. Totuşi, când te deschizi faţă de ei, simţi că ţi se ia o piatră de pe inimă." (Devenye)
Aşa cum îţi poţi continua drumul chiar dacă întâlneşti un obstacol, tot aşa poţi găsi o modalitate de a vorbi cu părinţii tăi!
Pe situl jw.org sectiunea adolescent, poti gasi si alte articole utile.

| grab a răspuns:

Fratioru, cu treaba asta cu tipatul nu e de joaca. baga niste terapie acuma cat esti inca in crestere. ai sa vezi ce bine iti prinde. mai apuca-te si de un sport gen inot, karate unde sa descarci toata energia si aura negativa. sa ai o viata frumoasa!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna, Cosmin,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| NGheorghe a răspuns:

Coopereaza cu bunici tai si afla cat de "cuminti" erau parinti tai la varsta ta.

Partea cea mai grea in aeasta "tentativa de intelegere" este ca aveti scopuri diferite:
-tu cauti sa studiezi si sa te axezi pe ce iti place
-ei ti-au stabilit deja "traiectoria", in sensul ca ei vor ca tu sa ai un serviciu "bine platit" iar asta inseamna concurenta, colegi mincinosi si prieteni falsi. (peste tot sunt asa ceva dar din cauza concurentei numarul lor este maxim=> stres maxim )
Partea simpla in aceasta "tentativa de intelegere" este ca daca nu ai vreun talent atunci este usor sa te decizi: vei studia ceea ce vor ei pentru ca nu nu prea ai de ales.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sa nu te mai porti ca un prost crescut pentru inceput. nu stiu cum iti permit parintii tai sa tipi la ei. eu iti dadeam un dos de laba de iti inghiteai dintii. dupa ce ca te cresc te mai porti si ca un porc.
stiu ca "instig" la violenta dar pun pariu ca parintii tai cred ca violenta nu duce la bine ( in mare parte e adevarat) dar vezi ca nu fac bine. poate nu ridica vocea la tina sau nu iti dau una, dar asa ti-ai luat aree de mitocan si tipi la ei. daca iti dadeau o palma de la inceput acum aveai ciocu mic.

| AgentBomboana007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai dreptate! o muma de bataie la copil cand este mic nu strica la nimic. daca il creste rasfatat si in puf s-a dus copilul bun.

| anonim_4396 explică (pentru AgentBomboana007):

Te bagi singura in seama acum, suferi sau ce? vezi-ti de posturile tale si de dzeu tau, lasa-ma pe mine cu satana al meu ( cum ziceai tu, foarte inteligent).

| AgentBomboana007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Bineinteles ca sufar de singuratate laughing) eram ironica cand am spus ca esti destept laughing)

| anonim_4396 explică (pentru AgentBomboana007):

"Bineinteles ca sufar de singuratate" mai iesi pe afara in lumea reala si lasa-l pe prietenul imaginar in pace. aia era sarcasmul meu fata de tine, nu ma refeream la mine. dar la cum ziceai tu ca esti peste ceilalti la inteligenta, s-a vazut cat de repede ti.ai dat seama. asta e ulimul post la tine.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nici mcar nu stii ce e cu tine si te dai mare smecher. invata sa iti vezi de treaba ta si sa nu te mai bagi in seama

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

1. suntem pe un site, doar un cocalar se da smecher, ceea ce eu nu am incercat si nici nu o voi incerca, deci gresesti.
2. invata tu sa iti vezi de posturile tale, nu eu ma bag peste tine ci tu peste mine. vezi-ti de oala ta ca nu te doare pe tine de ce gandesc eu.

ps; raspunsul tau e cel mai idiotesc posibil. un copil ca asta doar a fost crescut de parinti prea cum se cade si si.a luat aree de mic. asta la 18 ani o sa il plesneasca si pe taicasu daca continua asa ca un retardat. o palma acum si totu se aranjeaza. respectu se invata cu frica nu tandrete.

| AgentBomboana007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Noi doi contra SATANEI ( Endoryus ). credeam ca are ce are doar cu mine, dar in momentul de fata se vede ca nu stie sa respecte omul cat de putin.

| anonim_4396 explică (pentru AgentBomboana007):

laughing. ce copil naiv

| AgentBomboana007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce amuzant esti! laughing)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Incearca sa petreci cat mai mult timp cu ei si sa nu te enrvezi cand vorbesti cu parinti tai.stabiliti un timp in weekend in care fiecare sa spuna ce probleme are, ce i s-a mai intamplat in respectiva zi/saptamana, ca un fel de consiliu de familie.asta este parerea mea ca trebuie sa faci, sper ca te-am ajutat. daca asta nu merge, incearca sa ii ceri parerea unui pshiholog si sa faceti sedinte de grup.mult noroc

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Poate nu tipi chiar fără motiv. Poate te simți presat, din cauza lor... Si aceasta presiune se oglindește prin agresivitatea ta verbala... Ai putea sa le propui părinților sa mergeți toți 3 la un psiholog, pentru a afla cauzele furiei tale, și a-i face pe părinți sa conștientizeze efectele cicalelilor lor.

| Cronic a răspuns:

Orice ce parinte vrea binele pentru copilul lui, dar tu trebuie sa intelegi ca parinti tai fac mari eforturi sa te tina pe tine in scoala sa iti cumpere de imbracat de mancare etc... nu este asa usor, le poti zice pur si simplu ca sti si tu ca trebuie sa inveti dar nu e nevoie sa tipi la ei ca este pacat... incearca sa stai de vorba cu ei sa le spui ca esti constient ca trebuie sa inveti si nu trebuie sa iti aminteasca mereu si iti poti face un program sa iti organizezi timpul in asa fel sa ai timp de invatat si timp liber. Baftahappy

| Alberti_Sorana_2000 a răspuns:

Pai stiu cum e si eu sunt a 8a si ai mei fac la fel.Deci atunci cand te enerveaza sau streseaza inchide ochii si expira si strange pumnii cat de tare vrei.asta te va ajuta sa te calmezi dupa ce esti sigur ca poti raspunde calm ii raspunzi frumos.