| WolfgangKreutzfeldt a întrebat:

Buna TPU. In seara asta aveti ocazia sa ajutati ( sau nu ) un om ( nu e despre mine intrebarea ) in realitate. Lucrez in armata si ne-au venit de vreo luna cam asa o serie noua de soldati ( recruti ) si un sergent impreuna cu mine am fost pusi sa invatam si sa instruim o parte din ei ( un pluton ) si in seara asta am o decizie de luat si o sa va rog pe voi sa hotarati "soarta" unui om. Un soldat din pluton vrea sa plece in weekendul asta acasa la familie ( ai lui sunt la vreo 170 de km distanta ) doar soldatul respectiv nu prea merita ( din punctul meu de vedere ) si sa va zic de ce : La tragerea cu arma ( a fost invatat cum sa ocheasca si tot ce trebuie ) a dat jos 3 tinte din 5 din care una abia atinsa in asa fel incat sa se puncteze ca lovita, comenzile le executa destul de greu, arma lui nu a fost intretinuta corespunzator si exemplele pot continua. Ca om pot spune ca e linistit si nu e om problema, ba chiar e destul de retras. Sergentul a zis sa hotarasc eu daca omul pleaca sa-si vada familia si iubita in weekend sau daca o sa ramana in unitate pentru ca daca ar fi dupa el el nu i-ar da drumul dar cu mine mai are o sansa ( eu si sergentul avem modul de a gandi destul de apropiat ). Deci ce sa fac? Voi decideti si argumentati decizia luata de voi. Ma repet ca totul e pe bune si e la misto. Timpul maxim de raspuns pana maine la ora 12 dupa-amiaza ( atunci se hotaraste cine pleaca acasa pe weekend sau nu )

60 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Conform cartii invoirile si permisiile sunt de merit. Daca nu merita nu pleaca in saptamana in care obtine rezultate proaste (sub 7 sau calificativ mai mic de bine). Daca in acesta saptamana a obtinut rezultate bune, da-i drumul. El trebuie sa inteleaga ca este pedepsit cand obtine rezultate slabe. Nu mai stiu daca aveti acum trusa comandantului! Incearca sa-i explici cum este o catare bine prinsa precum si manuirea lina a tragaciului concomitent cu mentinerea respiratiei. Sa nu inchida ochii! Daca este asa da-i multe cartuse de manevra si urmareste-l daca inchide ochii! Repeta-i de zeci de ori sa nu se grabeasca. E ceva ce nu intelege. Asa am patit si eu cand eram student in prima luna. Ulterior m-am prins. Atentie insa! Firile tacute, retrase pot provoca neplaceri: suicid, fuga, etc.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru Salontanul):

In sfarsit cineva care stie cu ce se mananca armata. Ladita comandantului cu stegulete rosii, galbene etc etc mai este, nu s-a scos nici acum. In legatura cu catarea, a avut sedinta de reglaj, i-am reglat cuiul catarii in asa fel incat sa ii fie bine si sa traga bine ( inaltatorul la 3, ochit baza centru ) deci nu ar fi arma de vina ( ca draciile astea mai trag stramb nu am ce face. I-am explicat cu respiratia, cu inchisul ochilor, am vazut si cum ia linia de ochire prin prisma aia rosie imi scapa acum denumirea si am vazut ca de ochit ocheste unde trebuie cat de cat. In legatura cu cartusele de manevra nu pot face nimic, nu is sef de depozit si nu se dau asa la liber, is sedinte de tragere cu numar limitat de cartuse deci nu il pot ajuta asa. Intr-adevar firile tacute si retrase pot provoca neplaceri daca nu stii ce e cu ele. O sa stau cu ochii pe el ( la instructie) si langa el la trageri, multumesc de sfat happy

| Salontanul a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Prisma aia rosie: ortoscop optic universal se numea pe vremea mea. laughing Am vazut ca s-au schimbat multe. Cat despre cartuse de manevra, inseamna ca stati mai rau ca pe vremea lui Ceausescu! Si pe vremea aia comandantul de companie dadea pe OZU ce munitie ii trebuie si gata. La cartusele de razboi se facea economie! Vai si amar!

Cu armele am patit si eu. Normal o arma are 10 ani termen de valabilitate. Eu trageam in anii '80 cu arme facute in anul de fabricatie (1963 la pistolul-mitraliera, etc.) si folosite intens. Cand baga calibratorul pe teava juca precum invitatii la nunta de tocite ce erau ghinturile.

Multumesc ca m-ati lamurit cu "prisma aia rosie " laughing. La cartuse de manevra stam prost ca drk, nici comandantu de companie nu intervine oleaca sa le dam baietilor ( si fetelor ) sa traga sa ii obisnuim cu reculul, sa ii invatam sa curete bine armele, etc etc La cartuse de razboi da, se face si acum economie dar nu in halu ala. Ca tot ati adus vorba de arme: Nu stiu daca e in garantie doar 10 ani, avem armurier care le repara daca se intampla ceva cu ele. Si noi ( astia deja angajati) tragem intens cu ele, ganditi-va ca doar la o sedinta de tragere am tras 6 incarcatoare pline ( 3 normale cu 1 trasor ) pana bolborosea lemnul de pe ulucul armei si tevile si-au schimbat culoarea de s-au facut mov. Imi place ca am gasit pe cineva cu care sa discut despre subiectele astea, ati putea va rog frumos sa-mi acceptati cererea de prietenie pe TPU?

Da! Chiar se poate mai mult. Te ajut cu placere daca mai tin minte unele lucruri si pentru asta o sa-ti trimit Facebook-ul meu pe mesaj. In felul asta este mai usor sa ma contactezi acolo.

Va dau cerere imediat

V-am dat mesaj, cerere vad ca nu va pot da

| GabiDumitrescu a răspuns:

Eu unul as face instructie cu el si in weekend si as discuta cu el frumos sa ii explic de ce nu il las acasa. Daca zici ca e retras si linistit, o sa inteleaga. Sper. Bai, uite, daca vrei sa mergi weekendul viitor acasa, arma aia sa fie luna, misca-te mai cu spor, ia si mergi in poligon de mai repeta. Poate are niste probleme medicale sau ceva similar...

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru GabiDumitrescu):

Ideea cu instructia in weekend nu suna rau, mai ales ca acu am si mai mult timp liber ca s-a despartit prietena de mine. As putea sa merg sa ii iau la instructie ( tot plutonul ) asa dar nici mie nu mi-ar placea sa vina unu de acasa in weekend doar ca sa ma scoata in frig si in vant asa deodata. Sincer sa fiu cu armele alea n-o scoti pe deplin la capat niciodata. Oricat ai curata la ele 100% curate n-o sa iasa dar asta nu inseamna ca trebuie sa o lasa murdara. De tras in poligon nu hotarasc eu. Oricum o sa discut maine cu el putin si vad ce si cum iesi

GabiDumitrescu probabil nu stie ce-i armata! Nu se poate face instructie in afara programului decat cu aprobarea comandantului de unitate, dat pe OZU si numai in situatii speciale (aplicatii, tabere de instructie, etc). Legile si regulamentele sunt clare si militarul pe asta a jurat: sa le respecte. Stiu! Mai erau si din cei care le incalcau dar o faceau pe riscul lor si cum dracu se facea: cand erai in neregula atunci se intampla un pocinog? Imi amintesc de un accident in care mi-a murit un soldat. I-am dat programul pe minute caporalului. Eu eram in zile libere si am zis sa nu-l mai scriu. Noroc ca am avut timp destul sa-l scriu pana m-a chemat procurorul si mi l-am amintit clar, pe minute. De atunci n-am mai lasat lucrurile la intamplare.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru GabiDumitrescu):

I-am dat drumul pana la urma

| Freya1 a răspuns:

Daca ar fi după regulament nu ar trebui să primească permisie până nu execută totul ok ca sa fie răsplătit.
Dar sfatul meu este sa vorbesti cu el daca poti si sa ii spui sa plece de tot acasa.Probabil nu ii e lui de armata si nu o sa se adapteze niciodata.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru Freya1):

Inteleg ce spui in legatura cu plecatul acasa dar nu consider ca este un esec. Nu toti ne-am nascut invatati sau nu suntem toti facuti pentru mediul militar si tot ce cuprinde el plus de asta din 4 luni de instructie a trecut doar 1 deci mai este timp sa se imbunatateasca deoarece eu si colegul punem accent pe pregatirea loc nu ca ceilalti instructori de la celelalte plutoane care nu fac mai nimic practic cu ei si se axeaza doar pe defilare ca sa iasa bine juramantul

| Freya1 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Daca esti la armata română trebuie sa ti seama ca noi ca tara avem nevoie de oameni cu capul pe umeri in caz de ceva.
Nu am spus sa plece de tot maine, dar cred si consider ca un om devotat meseriei sau dorinței lui face pe dracu in patru sa ii iasa lucrurile bine daca nu de azi cel putin de maine.Mai ales in armata, ca nu mergia colo ca te obliga cineva, ci pentru ca te crezi capabil.
Si eu stiam un băiat ce era tot in armata si a fost in afganistan, dar si-a dorit si a luptat pentru asta.

Imi dau seama de chestia asta, de asta insist ca naiba pe antrenamente ca oamenii astia dupa pregatirea asta de 4 luni o sa-mi fie colegi si la un exercitiu sau o misiune reala vreau sa stiu ca ma pot baza pe ei. Sincer sa fiu nu am stat asa de mult sa il observ incat sa-mi dau seama daca el isi doreste cu adevarat dar oricum sistemul asta are un mod al lui de a se curata, adica cei care nu sunt facuti isi dau deminia in maxim 2 ani dupa ce au terminat pregatirea si raman cei care is cat de cat ok

Da,dar in timpul asta tin locurile ocupate si va pierd vremea si la voi cand puteti sa ii antrenați pe cei ce chiar isi doresc.

Nu poți selecta oamenii pe care ii instruiești. Ești ca un profesor la o clasă și clasa asta are elevi mai buni și mai putini buni. Nu se pune problema de motivație e problema aici pentru ca arata ca vor toți sa facă ceva, doar ca la unii le iese mai bine și alții nu nimeresc țintele laughing

Dacă ești curioasa de deznodământ pana la urma l-am lăsat sa plece

E ok si asa, poate il va ambiționa cumva sa faca ce trebuie.
Da tu cum ai ajuns din armata sa scrii pe TPU?

Ma plictiseam putin sa zic asa si am zis sa pun o intrebare mai altfel pe TPU. Intr-un fel voiam sa vad cum reactioaneaza lumea, ce raspunsuri primesc si chiar voiam sa vad ce motive as primi sa il las acasa. Nu e ca si cum pun intrebari despre munca in fiecare zi sau ceva de genu

Nu te-am acuzat eu de nimic.Am zis doar cum de ai dat se site si te-ai gandit sa scrii.Ca mai mult ca sigur sunt multi ce te fac troll.

Nici nu am luat-o ca o acuzatie stai linistita laughing. Site-ul asta il stiu de mult timp. Chiar nu-mi pasa de cei care ma fac troll sau jignesc
. Site-ul asta si voi utilizatorii lui chiar ati facut un om fericit ca isi vede familia si sincer sa fiu nu ma asteptam sa primesc atatea raspunsuri serioase, chiar am ramas placut surprins big grin

| Zuzu1991 a răspuns:

Dude, NICI TU nu meriti, pui aici intrebari despre cum sa fii conducator in armata?!?
nu vreau sa injur, deja am fost avertizat, dar sincer, esti atat de aberant ca imi vine sa te fac de ultima ocara

CE O SA FACI IN CAZ DE RAZBOI?!? pui intrebari pe TPU si astepti raspunsul...
IN TIMP CE SOLDATII TAI MOR SI TARA TA ARDE?!?

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru Zuzu1991):

Dacă tu ai înțeles din toată întrebarea mea ca habar nu am să-mi fac treaba este trist deoarece am explicat situația destul de bine. Unde în toată întrebarea mea ai tras tu concluzia ca eu habar nu am ce sa fac ca m-ai făcut curios. Dacă vrei sa ma înjuri hai în privat, promit ca nu o sa îți dau block sau report. Și în ultimul rand te sfătuiesc sa te calmezi și sa mai citești odată întrebarea cu atenție.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Nu, nu am inteles ca nu ai habar cum sa iti faci treaba
este EVIDENT ca nu ai habar cum sa iti faci treaba!

faptul ca esti conducator tine si de faptul ca trebuie sa stii cum, cat si cand sa pedepsesti, iar daca nu stii asta e EVIDENT ca nu esti bun conducator!
si ca, cei care te-au pus conducator sunt la fel de incompetenti ca tine

Bine man, fie cum zici tu. Acu du-te departe și spală-te pe fata cu apa rece sa te trezești drk

| Zuzu1991 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Rrrrright, eu sunt de vina
mai ales ca esti cel mai rau tip... care greseste SERIOS dar nu numai ca nu vede, dar nici nu crede deloc, ca greseste, sper din tot sufletul sa nu ajungem sa fim aparati de cineva ca tine, ca o sa murim "drk"

Argumentează ceea ce ai zis și dă-mi exemplu clar din ceea ce am întrebat. Decat sa vb mult prost și fără rost da dovezi la ceea ce spui

| AliGab a răspuns:

Daca este asa de greoi intre cele ale armatei, ce mai cauta acolo? Nu iti pot spune daca sa plece acasa sau nu dar, ma gandesc de ce pastrati in armata un om care nu prea are legatura cu armata.
Eu personal l-as lasa sa mearga acasa, definitiv daca voieste

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru AliGab):

Aici trebuie sa imi apar subordonatul. E in armata de o luna, venit direct din viata civila. Abia acum se instruieste si incearca sa se deprinda cu armata. A trecut abia o luna din cele 4, eu zic ca are timp sa invete si sa se perfectioneze plus ca are instructori buni ( daca nu eram nu ne puneau pe noi sa avem grija de ei )

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru AliGab):

Dacă ești curios de deznodământ pana la urma l-am lăsat sa plece

| WolfgangKreutzfeldt explică:

De ce sunt eu prost si de ce ma jignesti? Eu doar mi-am spus parerea ca dupa regulament nu merita, plus ca arma neingrijita calumea e ceva destul de serios si un aspect foarte important al pregatirii pe care se pune mult accent. Am fost si eu ca el si il inteleg dintr-un punct de vedere dar trebuie sa iasa cu ceva in cap din toata pregatirea asta si daca cu vorba buna din prima nu a reusit...

| WolfgangKreutzfeldt explică:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum se numește jocul? Vreau și eu

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru anonim_4396):

Jocul se numeste Armata Romana si deocamdata sunt 2 voturi ca omul sa plece acasa si unul sa ramana

| anonim_4396 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Eu mă joc pe la SRI și zic că cam minți

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru anonim_4396):

Sa fii sanatos atunci

| anonim_4396 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

La fel îți doresc

| UnDiavol a răspuns:

Lasă-l sași vadă familia frate orice ar fi și Dușmanul tău de ar fi Lasă-l sa fie fericit sași vada familia eu îl lăsam sincer din toată inima îți spun și tot sufletul îl lăsam sași vadă familia sa fie fericit

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru UnDiavol):

Cu toate ca a nimerit jumate din tinte si nu si-a curatat arma cum trebuie?

| UnDiavol a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Lasă-l frate sa plece la familia lui și cel mai mare dușman de ar fi Lasă-l sa fie fericit eu așa făceam îți spun sincer cu toată inima și tot sufletul meu

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru UnDiavol):

L-am lăsat sa plece pana la urmă

| UnDiavol a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Bravo frate ai tot respectul meu cu Adevărată e mai bine așa ai loat o decizie foarte bună așa o sa fie și el fericit și o sași vadă Familia bravo frate!

| Freddie23 a răspuns:

Daca ma întrebi pe mine din descrierea ta pare mai degrabă școală de fete si mai putin armată.
Imaginează-ți ca asta ajunge pe front sau participa la un exercițiu mai amplu si pe langa faptul ca e mototol mai trage si ampwlea, inseamna ca a fost slab instruit si tu esti responsabil de asta.
Daca te respecți pe tine si vrei sa iti faci treaba bine, mereu sunt cativa care sufera dar care iti vor recunoscători mai tarziu pentru că un rău mic acum înseamnă un mare ajutor pe termen lung.
Toleranța duce la scaderea standardelor si implicit la rezultate slabe. Efectiv ii pregătesti pentru eșec esuând sa-i pregătești.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru Freddie23):

Hai ca m-ai facut curios. Zi-mi si mie de un tocmai concluzia si comparatia cu o scoala de fete? Ai fost in armata sa vezi cum e sau vorbesti de la caldura unde o situatie de genu iti poate creste doar vreun status la un joc? Nu as vorbi tocmai de front aici, pentru ca ai nevoie de vechime minim un an ca sa poti pleca in misiuni internationale deci frontul cade din calcul. Mai spune-mi ceva de unde descrierea asta asa "rece" la adresa unui unui om care are doar o luna de armata facuta venit direct din civilie si o singura tragere cu armament real ( soldatul ala )? Tu consideri ca esti facut pentru asta de te exprimi asa? Am inteles punctul tau de vedere, am inteles si modul in care gandesti dar omul mai are timp sa se pregateasca, abia a facut 25 % din totalul pregatirii si a dat jos jumate din tinte la tragere ( 3 din 5 la una abia atingand cercurile de punctaj ) in tmp ce restul au dat 3 sau 4 tinte calumea ( 5 nu a dat nimeni, daca dadea avea si 2 zile in plus la permisie in weekend deci 4 zile de stat acasa ) deci nu poti spune ca omul e degeaba. Ti-am aexplicat asta pentru a te face sa intelegi ca situatia nu e asa "dezastruasa" pe cat ai crede tu

Lasa-l! Nu stie ce inseamna instruirea in general. Ca sa ajungi bun tragator iti trebuie macar 20-30 de trageri reale. Ca sa ajungi bun telemetrist AA (antiaerian) iti trebuie macar 2000 de masuratori, ca sa ajungi bun rachetist AT (antitanc) iti trebuie 1000 de antrenamente in tehnica de simulare. Freddie23 n-a citit ce am scris eu mai sus. Si eu am patit la fel in prima luna. Apoi n-am avut trageri sub bine. Cu AG-7 trageam si la 200 metri, cu reala, desi ala nu are inaltator decat de la 400 la 700.

Știu ce spuneți dar nu vedeți ca îmi sare lumea în cap ca nu ma pricep, ca nu dau drumu la oameni acasă de zici ca eu l-am împușcat pe Ceaușescu și nu alta. Ei se cred în jocurile pe calculator unde nu e recul, ai muniție cata vrei și dacă tragi ca la nunta nu exista nici un fel de consecințe. Am tras și eu cu toate armele posibile din armata asta și știu ca trebuie sa ai mai multe trageri, sa înțelegi arma și multe altele. Sa nu mai zic de niște noțiuni elementare de balistica

Lasa-i! Nu stiu ce spun. Nu-i baga in seama. Macar daca ar fi facut armata! Mai mult, au cerinte prea mari la tine. Noi faceam pregatire psiho-pedagogica. Voi nu ati facut asa ceva si de aici unele impedimente. Si la un instructor pregatirea se face in timp lung.

Am făcut și noi câteva noțiuni dar în principal ne-au selectat din cauza experienței plus ca suntem mai tineri și informația vine altfel de la noi decât de la cei cu ștate vechi. Principalul lucru e sa iasă de aici cu ceva în cap. Nu pot sa scot forte speciale din ei și sunt conștient de asta dar pregătire fizică ( prin educație fizica militară, instrucție și ce mai este acolo) prin antrenament psihic ( le testezi limitele și ii faci sa și le depășească) pot sa fac cu ei și soldați calumea tot scot din ei. Plutonul nostru sta cel mai mult în frig și la instrucție, ai mei au "pedepse" când lucrurile nu ies bine și multe alte chestii. Celelalte plutoane stau mai la dos, mai să nu îi vadă ofiterii și mai știu eu ce. Îs conștient ca e greu și nu le convine mereu dar după ce terminam programul suntem primii care intram la masă mereu, primii la căldură și tot ce trebuie. Am vorbit pana și la centrala sa le dea căldură toată noaptea și oamenii au văzut și au apreciat lucrurile astea mici pe care le pot face și care înseamnă mult pentru un soldat

Bravo! Asa este! Doar cand te lovesti de asemenea probleme le intelegi. Stai linistit. Daca este asa cum mi-ai povestit si mie in particular, esti pe drumul cel bun. Succes!

Va mulțumesc frumos, sa trăiți

| Freddie23 a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Eu zic să-ți schimbi numele din Porta in Bătrânul. Cu sufletul ăsta de mamă ocrotitoare in loc de dulăi o sa crești pisicuțe care te topesc cu privirea lor blândă.
Oamenii mi se pare ca trebuie sa simtă o schimbare si să-și formeze un nou stil odată intrați in armată. Nu este un job ca oricare altul unde poti sa te dai bolnav lunea de la mahmureală.
Din ce zici pe aici pare ca la rândul tau vezi armata ca pe ceva foarte diferit si civilii ca pe niște mioare, cumva lăudabil dar nu e chiar așa.
"Am avut pe unul la instrucție al dracu dar am învățat armată frate, a scos elite din noi!"
"Am avut pe unul la instrucție de care nu-mi aduc bine aminte ca n-am făcut mare brânză!"
Cum preferi sa se amintească de tine? E ca in școală când dai peste un profesor pe care îl cam detești la momentul respectiv dar de la care înveți materia și-i mulțumești la examen.

Mișto comentariu și faza cu mâțele
laughing. Știu ca nu e un job ca oricare altul și s-a văzut că băieții și-au schimbat stilul de viata și primele 2 săptămâni s-au acomodat cam greu. Vad armată diferit în ce sens? Lămurește-mă te rog.
După cum am zis și mai sus nu am cum sa scot forte speciale din ei în 4 luni oricât as vrea eu asta, dar militari sigur scot din ei. Problema cu armata e ca pentru mulți a devenit un job la care vin și după ei potopul, nu sunt totu înclinați spre acest mediu și noi trebuie sa lucram cu ce oameni ne vin. Degeaba dau eu cu "parul" în ei dacă lor n-o sa le rămână nimic în cap. Obiectivul meu e sa scot soldați din ei și asta nu trebuie făcut mereu la modul ala brutal, oricum mai este de munca și mai au de tras. Săptămâna viitoare o sa aibă marș de 20 de km cu tot echipamentul pe ei. De acum încolo începe treaba adevărată și nu trebuie sa îți faci griji ca o sa treacă prin asa prin astea 4 luni ca gâsca prin apă.

I-am dat voie acasa pana la urma

| sawareekh a răspuns:

Ei bine daca este pe locuri la cine pleaca... mai bine ramane pentru ca nu s-a descurcat ok.
Daca nu este pe locuri, probabil daca ii explicati frumos situatia sa si il lasati sa plece si acasa, probabil va fi mult mai recunoscator dvs si se va "angaja" mai mult in ceea ce face.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru sawareekh):

Permisiile si parasirile de garnizoana ( adica sa pleci acasa) se acorda "regulamentar" dupa merit si in cele mai multe cazuri pe weekend

Am discutat frumos cu el și a spus ca o sase străduiască și ca o sa încerce sa fie mai bun la tot ce tine de armată

Dacă erai curios de deznodământ pana la urma i-am dat drumul.

| Killer1235 a răspuns:

Lasa l sa isi vada familia daca se poate asta, pana la urma nu trebuie sa il judeci chiar asa de rau daca se descurca mai prost la inceput o sa investe si el, dar macar fi om cu el si gandeste te cat s ar bucura sa se intample asta