| Alejandra4785 a întrebat:

Buna TPU sunt fata si am 18 ani,am o problema, mama inca ma mai tine in lesa parca a-si fi un copil.Cand plec afara trebuie sa ii cer voie..Cu prietenul meu daca vreau sa ies seara nu ma lasa fiindca zice ca e tarziu uneori ma lasa dar cam greu..Prietenul meu imi zice ca vrea sa se ia de ea deoarece nu e normal ca la varsta asta sa stau sub papucul lui mami..Nu stiu ce sa fac..Nu vreau ca ei doi sa se certe.Ce sa fac ca sa impiedic o cearta. Vreau sfaturile voastre sa fie cat mai multe.

5 răspunsuri:
| Libelle a răspuns:

1. Nu e ok ca prietenul tau sa vrea „ sa se ia" de mama ta. Indiferent de cat de mult il dernajeaza, mama ta nu iti vrea in nici un caz raul si nu trebuie sa o abordati brutal. Nu crede prietenul tau ca ar fi mai frumos sa discute cu ea, sa ii spuna ca esti in siguranta seara cu el, sa incerce sa ii castige increderea mai mult?

2. Atata timp cat stam in casa si pe banii parintilor nostri trebuie sa le intelegem grija si nevoia de a sti unde suntem, cu cine si ce facem. Si ei trebuie sa inteleaga nevoia noastra de a petrece timpul cu partenerii sau cu prietenii. E o chestie de comun acord.
Cu cat te revolti mai putin si cauti sa rezolvi cu calm si cu explicatii, cu atat mai mult o sa obtii de la mama ta.

| MenInShadow a răspuns:

II spui pur si simplu ca esti la o varsta destul de mare si nu mai are de ce sa fie atat de stricta legata de anumite lucruri.
Ca sa eviti o cearta intre ei doi, trebuie sa incepi tu sa vorbesti cu ea.
Ai 18 ani, esti majora, nu trebuie sa ii spui absolut ce faci. Trebuie sa inteleaga ca la un punct o sa pleci din casa, si daca o tine pe a ei pana atunci, e posibil sa nu mai auda de tine dupa ce pleci, doar ca sa nu-i mai dai ei raportul.

Altceva, nu prea ai ce face, eventual, daca tot nu intelege, incearca s-a cam incalci unele reguli, nu-i mai spui constant unde te duci, cu cine, si cat stai, si lucruri de genul.
Nu-i convine, aia e, est suficient de mare si nu prea mai are ce sa-ti faca, cel mai rau lucru ar fi sa te dea afara din casa, desii nu cred ca ar recurge la tampenii de genul doar pentru ca te duci pe afara.

| RainmakerX a răspuns:

Hey! ツ

Mama ta nu te tine in lesa asa cum zici tu...ea doar incearca sa te protejeze...nu a realizat cat de repede a trecut timpul si ca fata ei a devenit peste noapte majora. Ea te considera tot copilasul ei drag, de aceea tine mortis ea aibe grija de tine si sa nu te lase peste tot.Ii este frica sa te lase la ore tarzii intrucat ti s-ar putea intampla ceva rau daca nu ai grija. Se gandeste numai la binele tau si chiar nu vrea sa te faca sa te simti prost.
Ea vrea doar sa te apere, chiar daca asta inseamna sa te "tina in lesa".
Explica-i frumos *Si prin asta subliniez, foarte frumos* faptul ca esti si tu acum mare, ai 18 ani si esti constienta de unele lucruri, nu mai esti chiar un copilas, iti poti purta si singura de grija din cand in cand.
Spune-i cand pleci, este chiar o cruzime sa pleci fara sa-i spui intrucat isi face griji si toate cele dar nu ai neaparata nevoie de aprobarea dansei.
Vorbeste intai cu dansa, explica-i ca nu mai esti chiar atat de mica si ca poti sa ai grija de tine la nevoie.
Dupa aceea vorbeste si cu prietenul tau si explica-i si acestuia cum sta treaba, mama ta nu te tine sub papuc ci iti vrea binele.

Vorbeste cu ei! Numai discutand puteti sa lamuriti acest lucru. Aaa, da si spune-i prietenului tau sa se calmeze daca este suparat din acest motiv. Mama ta chiar nu realizeaza ca va creeaza atatea probleme doar pentru ca vrea sa iti poarte de grija.

Succes! ✌

| Kenya a răspuns:

Parintilor le este mai greu sa inteleaga ca ai crescut. Poarta o discutie deschisa cu ea.

| Bernardus a răspuns:

Ii zici asa:
"Mama, in caz ca nu ai observat sunt majora si asta inseamna ca sunt destul de inaintata in varsta incat sa pot decide singura pentru mine insumi."