| AnjaAHUI a întrebat:

Bună TPU!

Trec printr-o perioadă dificilă cu iubitul meu și aș vrea părerea voastră.
Suntem împreună de 2 ani, iar la începutul relației noastre el bea destul de mult. De fiecare dată când ieșea cu prietenii consuma alcool, aducea pretexte din ce în ce mai creative pentru a bea alcool, considera că nu se simte bine până nu bea puțin alcool. Am fost destul de îngrijorată când mi-a spus că el într-o seară nu a făcut decât să guste puțin vin, în timp ce prietenii lui mi-au zis că a băut o sticlă de unul singur plus câteva doze de bere. Mi-am dat seama că el nu conștientizează că este o problemă și minimizează întreaga situație. Am încercat să îl determin să nu mai bea atât de mult, am încercat să îl ajut cum am putut mai bine, iar de 1 an nu a mai pus gura pe alcool. A fost decizia lui să facă acest lucru, iar eu l-am susținut întru totul.

În câteva săptămâni urmează să ne vedem cu niște prieteni de-ai lui, iar primul lucru pe care mi l-a spus a fost că el vrea să se îmbete și să nu încerc să îl opresc că altfel se desparte de mine.

De ce vrea să se îmbete? De ce pleacă cu acest gând? Mai mult, cum fac să nu ajungem în situația de acum un an în care o sticlă de vin și 2 beri înseamna să guste puțin alcool?

Nu știu ce să fac, cum să îl ajut fără să îl îndepărtez de mine și să stric relația cu el.

Mulțumesc mult.

Răspuns Câştigător
| RKBlue a răspuns:

Stiu cum e cu persoanele alcoolice.
Alcoolul e ca un drog.
Daaar, o persoana alcoolica poate rezista perioade mai lungi de timp fara alcool(cam 6 luni). Dupa asta, nevoia devine si mai mare, si multi cedeaza.
Esti sigura ca nu a pus gura pe alcool deloc?
O doza de bere, pe ascuns?
Oamenii care au probleme cu alcoolul reusesc sa se ascunda bine.
Poate ca el a renuntat.Nu zic.
Dar persoanele care beau mult, nu se prea pot lasa fara o interventie mai puternica decat in putine cazuri.
Nu incerc deloc sa fiu negativist, ci realist.

"primul lucru pe care mi l-a spus a fost că el vrea să se îmbete și să nu încerc să îl opresc că altfel se desparte de mine."
Asta imi suna deja cam ciudat.Pare ca ii pasa mai mult de alcool decat de relatie.
E o amenintare ca sa te induplece si sensibilizeze.
De frica vei zice:"probabil nu strica daca bea odata..." si apoi ce sa vezi? Bautura se intoarce.
Persoanele cu probleme cu alcoolul mint,asa ca fii atenta la orice lucru suspect pe care il spune...
Nu inseamna ca nu trebuie sa ai incredere in el,din contra!
Dar pana la urma, problemele lui te vor afecta si pe tine, si invers.
Trebuie sa fii vigilenta sa nu reinceapa sau sa iti dai seama daca chiar s-a lasat.

Daca chiar nu il convingi si va bea, observa dupa ce face si unde merge. Daca chiar s-a lasat, asta ar putea sa il reintoarca pe calea alcoolului.

11 răspunsuri:
| IsabelaIssa a răspuns:

Dacă a avut voință de a încerca sa se lase, convinge-l să meargă la hionoterapie pentru a-și vindeca dependența.

| romeo78 a răspuns:

Ești Don Quijote care se luptă cu morile de vânt!
Alcoolismul este o boală neuro-psihiatrică, incurabilă și fără leac!
E dur ce spun, dar trebuie să vă despărțiți și să iei viața de la zero!
Nu ai cum să îl aduci pe calea cea bună, niciodată!

| sabin89 a răspuns:

Sunt două lucruri - unul pe care să nu-l accepţi şi unul pe care să-l accepţi: 1. Nu-l lîsa să se îmbete. 2. Fii de acord cu despărţirea.
Sună poate cam dur, dar realist.

| Drimmero a răspuns:

E doar o bauta cu prietenii, incetati sa mai impuneti chestii de genul barbatilor, intre prieteni merge o betie d-asta, se distreaza si omul, daca nu ti-a facut probleme de la alcool nu are rost de alte drame, daca incerci sa-l schimbi si este cu personalitate se va scarbi de la chestiile astea, asta ii place, asta va face, nu vad o problema in a bea alcool, o betie la nu stiu cat timp e benefica, te mai face sa uiti de probleme.

| Andreeush a răspuns:

Dacă preferă să se despartă de tine decât să se abțină de la alcool nu prea văd ce ai putea face.

| Sofer a răspuns:

Lasă-l sa se îmbete de data asta dar dacă mai pune gura pe alcool după asta. Nu mai sta cu el.

| Nemessys a răspuns:

Esti dependenta emotional de el si de aia nu-l poti lasa. Stii si tu ca ceea ce face nu este bine, nici pentru el, dar nici pentru relatie si in continuare stai cu el. happy
Oare de ce te nu te desparti de el si sa-ti gasesti pe altul care nu consuma alcool? Tare curios as fi sa-ti aflu raspunsul.

| AnjaAHUI explică (pentru Nemessys):

Ceea ce mă ține lângă el sunt sentimentele și o speranță puerilă că un om se poate schimba. Dar realizez că există niște probleme și iubirea nu este întotdeauna suficientă. Am venit aici pentru a asculta o părere obiectivă a unor oameni pe care nu îi cunosc și care nu mă cunosc, dar care au intenții bune și vor să mă ajute. Decizia finală în legătură cu modul în care voi acționa este numai a mea, dar va fi constituită pe baza tuturor sfaturilor pe care le-am primit.

| Nemessys a răspuns (pentru AnjaAHUI):

Ceea ce te tine lângă el nu sunt sentimente ci un atașament, iar speranța că un om se poate schimba poți sa o ai în continuare ca e 0. Trebuie sa se întâmplă ceva care sa aibă un impact foarte mare asupra lui pentru a se lasă de alcool, dar cât timp este încăpățânat și te amenință cu despărțirea dacă nu îl lași sa bea, eu zic ca speranța o ai degeaba.

Eu zic ca uneori mai trebuie sa te gândești și la tine și sa faci niște lucruri pentru binele tău fără sa te intereseze de alții. Oricum el nu ar avea nimic de pierdut dacă l ai părăsi la cum se comporta cu tine.

| AliGab a răspuns:

Daca prefera sa se desparta de tine pentru o betie apoi lasa-l fata draga caci cu omul aista nu-i de facut casa si masa. Faci cum vrei, dar cam asa stau lucrurile din exterior. Sa nu spui mai incolo ca nu ai stiut

| Carolina1972 a răspuns:

Doamne! Parerea mea este si a fost tot timpul impotriva alcoolului,deoarece tatal meu este si in ziua de astazi alcoolist si stiu cum e sa traiesti in casa cu un astfel de om. Nu stiu cum ai putea sa il ajuti,practic doar prin vorbe, ti-a zis si el ca daca nu il opresti din a bea se desparte de tine aici da dovada de faptul ca intre relatia voastra si alcool el alege clar bautura. Te sfatuiesc sa nu mai tii nici macar legatura cu el, fiindca alcoolul este cel mai tare drog de pe planeta si cel mai otravitor. Omul cand bea devine un alt om care practic un este el! Si plus, de la alcool esti si violent! Eu zic sa va despartiti, insa este decizia ta eu doar mi-am zis parerea. sanatate multa!