| Alabell33 a întrebat:

Vreau să vă zic o mică poveste din ce trăiesc eu zi de zi,deci mama pot spune că este un impediment în viața mea :'(, nimic nu mă lasă să fac ..pacă e nebună ..am prieten de apoape 4 luni.mă înțeleg bine cu el înafară de micile certuri pe care le avem.Bun,deci și mama stie de el, dar nu e de acord ..si aici intervine alta chestie ..eu am avut mai demult o relație cu un alt baiat de care mamei ii placea mult si numai de cat vrea sa ma vada cu el maritata ( am 16 ani ) :'(...Si azi m-am certat cu ea pentru ca prietenul meu vrea sa puna o poza cu noi doi ..si cand i-am zis mamei daca ma lasa a facut urat ..si ca nu.să nu ma eticheteze s.a.m.d.apoi a inceput sa ma injure, chiar a sarit si cu cuțitul la mine. ..si vine cu placa ca " De unde atata iubire? " si eu i-am zis care e problema si ea ca asta e problema " ca de unde asa multa iubire " acum stau si plang,ma gandesc sa ma sinucid poate pe lumea cealalta o sa fiu mai fericită dacă aici nu se poate trăi :'(. Vă rog ajutați-mă cu un sfat. orice,vă rog frumos, ce sa fac? Cel mai bun raspuns primeste fundiță!

11 răspunsuri:
| Felys a răspuns:

Maritis la 16 ani, pune mana pe carte si lasa baietii ca ai tot timpul din lume sa faci cuceriri

| Alabell33 explică:

Heii și cu ce sunt de vină aici? Daca vrei să știi învaț destul de bine..nu cred că ar trebui sa te preocupe treaba asta! Si cine a zis ca mă mărit? :o Eu nici măcar nu-mi doresc asta. poate mI târziu dar nu acum ..eu am cerut un sfat. dacă nu ești în masiră să-l dai nu lasa raspuns! Mulțumesc! O zi bună. happy

| Alabell33 explică:

Heii și cu ce sunt de vină aici? Daca vrei să știi învaț destul de bine..nu cred că ar trebui sa te preocupe treaba asta! Si cine a zis ca mă mărit? :o Eu nici măcar nu-mi doresc asta. poate mai târziu dar nu acum ..eu am cerut un sfat. dacă nu ești în măsură să-l dai nu lasa raspuns! Mulțumesc! O zi bună. happy

| Alabell33 explică:

Heii, nu are nici o relevanță ce ai zis tu cu ce întrebare am pus eu! ți se pare că am zis eu că as vrea să mă marit? :oo Asta vrea mama, nu eu! Plus că cum spui tu " sa pun mana pe carte " stai linistit ca învăț destul de bine, nu ar trebui sa te intereseze asta.cel putin asa cred, am toata viata inainte sa fac si pasul asta happy. Tu dacă nu ești în măsură să dai un sfat nu îl da, chiar nu mi-a fost de folos absolut deloc! O zi bună!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ar trebui să te lase să fii cu cine dorești dar observ aici din partea ta niște exagerări de copil frustrat ceea ce îmi dă de gândit.

mira
| mira a răspuns:

Mama isi da seama ca la aceasta varsta nu exista iubire autentica, mai mult o atractie fizica.Isi doreste sa te apere de nereusite si dezamagiri.Cu ce se ocupa baiatul? Cati ani are?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si mama ta are o vina, dar pana la urma este parinte si isi face griji, cat despre faza cu cutitul, nu prea stiu ce sa zic, vorbeste cu mama ta, nu e normal acest comportament. Nu te gandi la sinucidere, ai 16 ani, ai o viata lunga in fata si un viitor de construit, tu termina scoala si fa-ti la 18 ani un iubit si daca vrei casatoreste-te atunci cu el, mama ta nu va mai avea ce sa zica atunci, vei fi majora. Si mama mea este stricta cu mine in privinta baietilor, ce sa mai zic de tata laughing
Deci sfatul meu este sa fii calma, incearca sa vorbesti si cu mama ta, tine o relatie discreta cu iubitul tau si daca vrei sa te casatoresti, fa-o la 18-19 ani, e cel mai potrivitwinking

| BlackAndWhite1 a răspuns:

Sinuciderea las-o deoparte nai de ce sa te gandesti la asta. Mama ta mi se pare ca a exagera cu cutitul si poate e prea severa, dar daca vezi ca e asa nu ii cere nici tu orea multe. Nu-l adu pe iubitul tau in discutie daca ea nu-l place dar nic nu te desparti de el.

| Lawliet14 a răspuns:

Fii si tu mai calma! Probabil ca este la un moment al vietii stresant, sfatul meu e sa nu te bucuri momentan cu mama ta de el pentru ca intr-o alta perioada ar putea fi probabil mai cooperanta. Nu ti l-a interzis, nu? La 16 ani problema este ca nu te poti intretine, astfel intr-un astfel de parinte si dragoste dar sa fie sigura, as alege lucrul al doilea. Bineinteles ca as incerca sa ma reimpac cu acel parinte. Parintele pana la urma trebuie sa dea dovada de intelepciune si sa doreasca binele copilului. E un vagabond sau ceva? Spune-ne ce imagine are si de ce ea nu l-ar place! Si nu vad de ce nu ar fi dragoste cu nemiluita. Eu propun sa te marite mama ta, sa ne intoarcem in timp la casatorii aranjate. Vezi ca ti-am pus mai multe intrebari.

| NoName0x0 a răspuns:

Buna! De aici de la mine pare ca infloresti povestea, ori mama ta e labila psihic, astfel nu imi explic cum o mama sare cu cutitul la propriul copil. Nu ai ce sa faci decat sa ascunzi de mama ta relatia asta, macar pentru un timp. Cat despre sinucidere... Lasa firul vietii tale sa decurga natural. Nu esti tu in masura sa iti opresti viata, mai ales de la varsta asta. Ai trait poate un sfert din ea. Mai ai multe bucurii de trait! Asta este o problema care se poate rezolva!

| danay72 a răspuns:

E doar un moment in care v-ati certat,iar omul la nervi spune multe, dar acest lucru nu trebuie sa te faca sa nu mai vrei sa traiesti, sunt lucruri minunate care merita sa le experimentezi. Sper sa te ajute acest aricol.
De ce să nu-mi pun capăt vieţii?
„MAI bine să mor decât să trăiesc!" Cine a rostit aceste cuvinte? Cineva fără credinţă în Dumnezeu? Cineva care îl părăsise pe Dumnezeu? Sau pe care Dumnezeu îl părăsise? Cine? Nimeni altul decât Iona, un bărbat fidel, care la un moment dat în viaţă a fost cuprins de amărăciune (Iona 4:3).
Biblia nu spune că Iona a fost pe punctul de a-şi pune capăt vieţii. Cu toate acestea, cuvintele sale pline de disperare dezvăluie o realitate tristă: chiar şi un slujitor al lui Dumnezeu poate fi copleşit de durere (Psalmul 34:19).
Unii tineri sunt cuprinşi de o durere atât de mare, încât li se pare că nu mai au niciun motiv să trăiască. Ei ar putea împărtăşi sentimentele Laurei, o fată de 16 ani, care spune: „Mă lupt cu depresia de ani de zile. Mă gândesc deseori să mă sinucid". Dacă cineva ţi-a spus că vrea să-şi pună capăt vieţii sau dacă tu însuţi te gândeşti la asta, ce ai putea face? Să vedem de ce apar astfel de gânduri.
Cauzele disperării
De ce ajung unii să se gândească la sinucidere? Există mai multe motive. Trăim „timpuri critice, cărora cu greu li se. . . face faţă", iar mulţi adolescenţi sunt foarte afectaţi de presiunile vieţii (2 Timotei 3:1). Apoi, din cauza imperfecţiunii moştenite, unii pot ajunge să gândească negativ despre propria persoană şi despre lumea în care trăiesc (Romani 7:22–24). Uneori, lucrul acesta se întâmplă din cauza unui abuz. În alte cazuri, poate fi vorba de o problemă de sănătate. De exemplu, într-o ţară, se pare că peste 90% dintre cei care s-au sinucis sufereau de o boală psihică.
Bineînţeles, nimeni nu este imun la probleme. Biblia spune că „toată creaţia continuă să geamă împreună şi să sufere împreună" (Romani 8:22). Nici tinerii nu fac excepţie. De fapt, ei pot fi profund afectaţi de unele situaţii triste din viaţa lor, cum ar fi:
● moartea unei rude sau a unui prieten;
● moartea animalului de companie;
● conflicte în familie;
● rezultate slabe la învăţătură;
● dezamăgire în dragoste;
● maltratare (inclusiv abuzul fizic sau sexual).
Este adevărat, mai devreme sau mai târziu aproape toţi tinerii trec cel puţin printr-una din situaţiile menţionate anterior. De ce unii reuşesc să depăşească astfel de perioade furtunoase din viaţă, iar alţii, nu? Potrivit specialiştilor, tinerii care se dau bătuţi simt că nimeni nu poate să-i ajute şi că nu au nicio speranţă. Cu alte cuvinte, ei consideră că nu există nicio soluţie la problema lor. De fapt, ei nu vor să moară, vor doar să nu mai sufere.
Există o cale de scăpare?
Poate că ştii pe cineva care simte că a ajuns la capătul puterilor. Suferă atât de mult, încât a spus că nu mai vrea să trăiască. În acest caz, ce poţi face?
Dacă un prieten de-al tău este atât de descurajat, încât vrea să moară, încearcă să-l convingi să ceară ajutor. Apoi, indiferent de reacţia lui, vorbeşte cu un adult de încredere. Nu te îngrijora că vei distruge prietenia voastră. Vorbind cu cineva despre problema prietenului tău, s-ar putea chiar să-i salvezi viaţa!
Dar ce poţi face dacă tu însuţi ai astfel de gânduri? Nu te închide în tine. Vorbeşte cu cineva: cu unul dintre părinţi, cu un prieten sau cu altcineva căruia îi pasă de tine, care te va asculta şi va lua în serios ceea ce spui. Dacă vorbeşti despre ceea ce te frământă, nu ai nimic de pierdut, ci numai de câştigat.
Desigur, problemele nu dispar doar vorbind despre ele. Însă sprijinul unui prieten demn de încredere poate fi exact ceea ce-ţi trebuie pentru a privi situaţia în mod obiectiv sau chiar pentru a găsi soluţii practice.
Lucrurile se schimbă
Când eşti descurajat, nu uita: chiar dacă situaţia ţi se pare fără ieşire, cu timpul, lucrurile se vor schimba. Într-un anumit moment, psalmistul David, care a ştiut ce înseamnă suferinţa, a putut să spună în rugăciune: „Tu mi-ai schimbat jalea în dans" (Psalmul 30:11).
Evident, David nu se aştepta ca viaţa lui să fie numai dans şi veselie. El ştia din proprie experienţă că problemele apar şi dispar. Ai observat asta şi în cazul tău? Unele probleme pot părea copleşitoare, cel puţin pentru moment. Trebuie deci să ai răbdare. Lucrurile se schimbă, şi de cele mai multe ori în bine. Uneori, problemele se pot rezolva cum nici nu te aştepţi. Alteori, poţi găsi o soluţie la care nici nu te-ai gândit. Trebuie să ştii că problemele stresante nu vor rămâne aşa pentru totdeauna (2 Corinteni 4:17).
Valoarea rugăciunii
Cea mai importantă formă de comunicare este rugăciunea. Te poţi ruga asemenea lui David, care a spus: „Cercetează-mă, o, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Examinează-mă şi cunoaşte-mi gândurile tulburătoare, vezi dacă este în mine vreo cale ce provoacă durere şi condu-mă pe calea veşniciei!" (Psalmul 139:23, 24).
Rugăciunea nu este doar o modalitate de a face faţă problemelor. Ea este un mijloc real de comunicare cu Tatăl tău ceresc, care doreşte ‘să-ţi verşi inima înaintea lui’ (Psalmul 62:8). Meditează la următoarele adevăruri despre Dumnezeu:
● El ştie bine ce anume te-a descurajat (Psalmul 103:14).
● Te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi (1 Ioan 3:20).
● ‘Se interesează de tine’ (1 Petru 5:7).
● În lumea nouă, Dumnezeu „va şterge orice lacrimă" din ochii tăi (Revelaţia 21:4).
Când cauza este o problemă de sănătate
Aşa cum s-a menţionat mai înainte, gândurile suicidare sunt cauzate adesea de anumite boli. Dacă şi tu ai o astfel de problemă, să nu-ţi fie ruşine să ceri ajutor. Isus a spus că cei ce suferă au nevoie de medic (Matei 9:12). Din fericire, multe boli pot fi tratate. Iar tratamentul te poate ajuta să te simţi mult mai bine!
Biblia oferă o promisiune cu adevărat încurajatoare — în lumea nouă pe care o va aduce Dumnezeu, „niciun locuitor nu va spune: «Sunt bolnav»" (Isaia 33:24). Cu privire la acel timp, Dumnezeu spune: „Nimănui nu-i vor mai veni în minte lucrurile de mai înainte, nici nu-i vor mai urca în inimă" (Isaia 65:17). Între timp, străduieşte-te să faci faţă problemelor vieţii, având încredere că, la timpul stabilit de Dumnezeu, depresia va aparţine trecutului (Revelaţia 21:1–4).
PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VEZI VOLUMUL II, CAPITOLUL 9
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Părinţii vor să ştie tot ce se întâmplă în viaţa ta, chiar şi unele lucruri pe care ţi-ar plăcea să nu le ştie. Vei reuşi vreodată să ai mai multă intimitate?
[Note de subsol]
Este demn de reţinut, totuşi, că majoritatea tinerilor care suferă de o boală psihică nu se sinucid.
Creştinii care sunt descurajaţi mai au un ajutor: bătrânii de congregaţie (Iacov 5:14, 15).
Pentru mai multe informaţii, vezi capitolul 13 din acest volum.
VERSET-CHEIE
„Faceţi-i cunoscute lui Dumnezeu cererile voastre, iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice gândire, vă va păzi inima şi mintea." (Filipeni 4:6, 7)
SFAT
Când eşti cu moralul la pământ, fă o plimbare în pas vioi. Faptul de a ieşi din casă şi de a face puţină mişcare te poate linişti şi te poate face să te simţi mai bine.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Victimele sinuciderii nu sunt doar cei care-şi pun capăt vieţii, ci şi cei dragi care rămân în viaţă.
PLAN DE ACŢIUNE
Dacă voi simţi că nu sunt bun de nimic şi că nimeni nu mă iubeşte, voi sta de vorbă cu (scrie numele unei persoane în care ai încredere) ․․․․․
O binecuvântare din viaţa mea la care pot medita cu recunoştinţă este ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Chiar şi problemele grave sunt temporare. Cum te poate ajuta meditarea la acest lucru?
● De ce se poate spune că, prin sinucidere, problemele cuiva sunt lăsate în seama altei persoane?
[Text generic pe pagina 104]
„Uneori depresia era atât de apăsătoare, încât îmi doream pur şi simplu să mor. Acum însă duc din nou o viaţă normală, pentru că am perseverat în rugăciune şi am urmat un tratament." (Heidi)
[Chenarul de la pagina 100]
dacă te simţi copleşit
Chiar şi unele persoane fidele menţionate în Biblie s-au simţit uneori copleşite de îngrijorările vieţii. Iată câteva exemple.
Rebeca: „Dacă este aşa, la ce bun să mai trăiesc?" (Geneza 25:22).
Moise: „Omoară-mă, te rog, omoară-mă,. . . , ca să nu-mi văd nenorocirea!" (Numerele 11:15).
Ilie: „O, Iehova, ia-mi sufletul, căci nu sunt mai bun decât strămoşii mei!" (1 Regi 19:4).
Iov: „Oh, de m-ai ascunde în Şeol,. . . de mi-ai stabili un timp şi ţi-ai aminti apoi de mine!" (Iov 14:13).
Situaţia celor menţionaţi mai sus s-a schimbat în cele din urmă în bine şi într-un mod la care nu se aşteptau. Poţi fi sigur că aşa va fi şi în cazul tău!
[Legenda ilustraţiei de la pagina 102]
Sentimentele de disperare sunt ca norii de furtună: cu timpul, trec