Este greu ca cineva din exterior sa vina cu o solutie buna pentru rezolvarea problemei. Din cate inteleg nu se pune problema intre o despartire intre parintii tai. Probabil mama este dependenta de sotul ei si financiar si emotional. Plus ca viata grea pe care a avut-o pana acum a invatat-o mai degraba sa fie captiva, decat sa se gandeasca cum sa se elibereze. Oamenii care sunt abuzati mult timp dezvolta niste tipare comportamentale care sunt greu de depasit fara ajutor specializat. Dar ma gandeam ca totusi ai putea incerca sa o ajuti sa isi gaseasca o ocupatie sau un program (sa isi faca un abonament la aerobic unde o sa intalneasca si alte doamne sau sa se inscrie la un curs de dans, de limba engleza etc.). Daca ar iesi un pic din mediul ala macar ar ajuta-o sa isi limpezeasca gandurile din cand in cand. Apoi, nu stiu care este situatia financiara, dar daca cumva aveti bani, ar folosi sa se duca la psihoterapie. Astea ar fi ideile mele pentru mama ta. Iar pentru tine, tot ce pot sa spun este sa incerci si tu sa citesti (pe google, in carti) despre traumele copilariei si sa intelegi ca viata parintilor nu este responsabilitatea ta de fapt. Tu suferi pentru mama ta pentru ca ai in subconstient ideea ca tu ar trebui sa o salvezi. Cumva sa inveti sa iti gestionezi emotiile pe care ti le dau intalnirile cu familia. Sa intelegi mai bine ce simti si de ce simti. In principiu tot o terapie la psiholog ti-ar fi si tie utila. Dar oricum, si cititul o sa ajute. Pentru persoanele care traiesc intr-un mediu abuziv, de fapt singura solutie este sa iasa din mediul acela. Dar daca este imposibil, macar niste informatii despre cum functioneaza psihicul tot sunt utile.
Nu poate sa faca nimic de tata. Si locul de munca o trebuit sa il aleaga in cartier incat sa vada tata de pe geam cand merge si cand vine. O terorizeaza si crapa sufletul in mine. Cine nu a trecut prin asa ceva nu o sa poata sa inteleaga. Il cunosc pe tata si ar fi in stare sa ne omoare pe toti daca ii incalcam cuvantul.
La un psiholog și la asistență socială. Psiholog pentru dumneavoastră și împreună cu psihologul să găsiți o cale legală prin intermediul asistenței sociale de a vă scoate mama din acea casă.
Mama dumneavoastră este bolnavă cu sindromul Stockholm, dacă nu greșesc. Adică, abuzurile, neputința de eliberare au făcut să devină una cu abuzatorul, adică cu soțul.
Ori un astfel de om e greu să îl salvezi.
Nu exista "nu am ce sa fac".Nu trebuie sa se resemneze, asta trebuie sa ii explici.Trebuie să se mute ca sa poata avea o bătrânețe linistită si poate tatăl tău va realiza totul cand va rămâne singur.
Stiu ca, cu el vei vorbi degeaba si dupa ce vei pleca se va lua de ea.Si tata face la fel, dar trebuie sa o trezesti la realitate si tu sa nu te mai stresezi.Ai o viata de trăit, daca poti sa ii faci un bine fal, dacă nu accepta asta e.Doar sa iei tu exemplu de "asa nu" pe viitor.
Daca era usor crezi ca nu o luam? nu stii cum e sa traiesti cu un om din ala. Ii in stare sa ne omoare
Daca spui ca nu mai ai cum sa o salvezi asa va fi.Tu gandesti negativ spunand asta. Iar gandirea negativa te impiedica sa o salvezi. E in stare sa va omoare daca mai tineti legatura cu el si-l acceptati in vietile voastre.
Ma intristeaza enorm ceea ce am citit. Ai vorbit cu mama ta, il mai iubeste sau sta cu el doar pentru ca altfel nu s-ar putea descurca financiar. Din pacate sunt multe femei care accepta situatia asta, mai ales din frica de necunoscut sau de gura lumii. Nu vreau sa sfatuiesc ca solutie o despartire, dar merita sa ne traim viata langa oameni care ne respecta, daca ne iubesc cu atat mai mult. Daca copii sunt mari si sunt la casa lor se poate desprinde mai usor. Vorbeste cu mama ta si daca ea traieste rau cu el ajut-o sa plece.