Buna!
In primul rand conteaza motivele divortului si, dupa caz cine si de ce este vinovat ( de exemplu un lucru relevant si de luat in considerare atunci cand se decide cui vor fi incredintati copii minori ai cuplului ar fi daca unul dintre motivele separarii a/ au fost:
- violenta in familie
- bautura
- neglijarea responsabilitatiilor.
De ce au relevanta aceste motive?
Deoarece, cel vinovat ii va fi foarte greu, sau imposibil sa obtina custodia unor copii minori.
Parintii sunt intrebati care doresc custodia copiilor si sunt examinati ( cu ajutorul probelor aduse ). Daca ambii doresc custodia, cel mai potrivit parinte ii va fi inmanata soarta copiilor, totusi, copii de peste 10 ani ( cred ), vor fi interogati separat doar in prezenta judecatorului, ii vor fi puse anumite intrebari pentru a se vedea perspectiva copilului asupra situatiei si va fi intrebat cu cine din cei doi vrea sa ramana si de ce considera alegerea cea mai potrivita.
Asfel, dupa examinarea tuturor probelor si marturiilor aduse, si dupa interogarea copilului / copiilor se va lua o decizie.
Https://lege5.ro/......odul-civil
https://legalup.ro/ascultarea-minorului-in-procesul-de-divort/
Pufuleț2023, aici ai dreptate,..., Cu toate acestea, se pare că, da, și copilul are un drept, până la urmă,..., Respect dau funda!
Dreptul copilului intr-un proces de divort consta doar in a fi intrebat de catre judecator cu cine dintre cei doi parinti doreste sa ramana si de ce ( adica de ce crede copilul ca ii va fi mai bine cu unul dintre parinti decat cu celalalt ), Atat!
Copilul nu are dreptul insa sa intervina in procesul de divort al parintilor ( oricat de dureroasa ar fi despartirea parintilor copilul nu poate solicita impacarea sau reconcilierea parintilor cu ajutorul judecatorului, sper ca intelegi!
Dreptul copilului e doar acela de a alege cu care dintre parinti ramane si sa -si argumenteze decizia pentru ca judecatorul sa ia decizia cea mai benefica pe termen lung pentru acel copil!
Copilul nu va fi prezent in sala de judecata pentru a nu suferi si pentru a nu putea fi influentat in vreun fel in luarea deciziei. Judecatorul il va intervieva separat.
De asemenea, in cazul in care exista probe extrem de concludente in defavoarea unui parinte( bea, e violent, e negligent ) iar copilul / copii doresc sa ramana tocmai cu acel parinte, ei bine, aici situatia poate lua o turnura diferita si, fie optiunea copilului nu mai este luata in considerare ( daca probele si dovezile sunt fara echivoc ), fie se reexamineaza iar si iar probele...
Oricum, totul va fi bine cred!
Iti tin pumnii!
Nu, copii NU au nici un drept sa intervina in divortul parintilor, fiindca nu sunt rationali, fiindc copilasi mici, inca incapabilis a diferentieze binele de rau ori sa judece o situatie delcicata ca a parintilor, care nu vor spune niciodata advaratul motiv in fata copiilor.
Copii daca au peste 14 ani, pot spune judecatorului ca vr la mama sau la tata, dar asta este unica intrebare pe care judecatorul o va pune unui copil.
Copiii sunt luați într-o cameră și li se cere opinia, in cazul divorțului, daca vor să rămână la mama sau la tata, judecătorul va tine cont de aceasta, iar pe baza opiniilor și dovezilor de la dosar se decide domiciliul copilului.
Copilul nu are voie sa pătrundă în sala de judecată, ci doar atât este întrebat, unde ar prefera sa stea și de ce.
Buna Hyperion7, am înțeles deci nu prea pare să fie vreo bătaie de cap, într-adevăr, oricum mulțumesc pentru răspuns, respec dau funda!
Copii oricum o să discute singuri cu judecătorul despre unde vor să rămână și o să li se pună acele întrebări despre cine are cele mai bune condiții de creștere.
De la o anumita varsta stiu ca poate lua in considerare preferintele si opiniile copiilor.
Dar sa nu fie prea mici. Sa zicem cam peste 10 ani?
Oricum judecatorul o sa incerce sa ia cea mai buna decizie pentru binele celor mici
Dar nu sunt e expert in acesta categorie so take it with a grain of salt
Buna Stare, îți mulțumesc frumos pentru răspuns, respec dau funda!
anonim_4396 întreabă: