| laudima22 a întrebat:

Buna ziua, eu sunt oltean Drăgășani Olt. Și noi oltenii avem dialectul acela cu "fusăi, dusăi, plecai, iertai, mă supărai, etc. și am avut invitați niște prieteni/cunoștințe de la București. Și noi fiind olteni am pus mâncare tot ce trebuie la masă, aperitiv, băutură etc. și mama a pus și niște praz/ceapă noi cum suntem olteni, mâncăm și văzusem, eu ce nazuri faceau la praz. Nu le convenea și mai ales când vorbeam cu ei, ei fiind de la oraș. Bine și noi tot de la oraș, dar numai că suntem olteni. Dar nu le-am zis nimic, dar erau morocănoși, supărați, liniștiți, etc. Acum fiecare e cum vrea și ce nație e. Nu ar trebui sa ne luam de naționalitate și de vorbirea omului, dar mi s-a părut tare ciudat această întâlnire. Nu mi-a plăcut prezența lor sincer sa fiu, îngâmfați și cu nasul pe sus.

25 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

și am avut invitați niște prieteni/cunoștințe

Nu sunt prieteni asta e clar, cunoștințele puteau avea bunul simt sa nu se comporte asa, mancarea aia costa ceva, nu se face ceva, alege si tu cu grija pe cine inviti la masa ta

suntserios
| suntserios a răspuns:

Asa si? Aveti niste cunostinte pretentioase si sclifosite... unde e intrebarea?

| relian a răspuns:

Si intrebarea care arf fi, asta daca este o intrebare? Daca nu-i intrebarea si doar asa ceva informativ, ce sa zic, fiecare cu cel doare, nu vad cum puteti fi prieteni cu oameni care se manifesta in felul ala.
Bine ca nu au spus, nimic, dar tu spui ca erau suprati pe viata de mincarea oferita si felul vostru dea vorbi laughing asa ca lasa-i in durerea lor, asta e grija ta, te roade ca nu au fost aia multumiti?

Sa fie sanatosi, de altadata sa nu mai vie, uite asa ai scapat si de ei sa mai te viziteze laughing
Vad nici tie nu-ti sunt ei pe plac, asa ca sentimentul este unu reciproc, asa ca pe viitor deja sau lamurit lucrurile laughing o sa stai linistit ca nor sa mai vina in vizita.

| Catrice a răspuns:

Prazul nu e tot una cu ceapa

| laudima22 explică (pentru Catrice):

Noi zicem că e tot una. voi poate ziceți că e altfel. Fiecare în felul ei/lui

| Catrice a răspuns (pentru laudima22):

Ziceți voi, dar sunt soiuri de plante diferite.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Catrice):

Prazul e un fel de ceapa doar ca mare tare. Ceapa verde, e mai mica. Eu asa stiu.

| Catrice a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Da,dar sa zici ca prazul e tot una cu ceapa e altceva.

| relian a răspuns (pentru laudima22):

Daca tu sau voi oltenii credeti ca prazul e tot una cu ceapa, atunci e clara laughing
Serios nu vedeti nici o diferenta intre praz si ceapa? Eu nu cred ca oltenii asa cred, te contrazic si pot sa iti arat ca am dreptate, asta e doara ce crezi tu.

Prazul e praz si ceapa este ceapa. Daca e dupa gust, asa si usturoiul e cumva tot ceapa laughing
Ceapa face bullb, prazu nu prea, asta daca ai vazut ceapa vreodata laughing Bine acu daca consumi doara ceapa verde, da spui ca ar fi un fel de praz laughing desi au frunzele diferite, una are frunze tubulare, alantu frunze pline.
Daca nici asta nu ai observat, atunci incep sa ma cam indoiesc ca observatiile tale referitoare la oaspetii tai ar fi bine facute.

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ai vazut vreodata praz si ceapa, sau vorbesti asa doar din auzite? Ia baga o tura pana la piata si verifica, asa pentru tine macar. Diferenta cea mai mare, cit China este ca ceapa are frunze tubulare, adica is goale la interior, pe cand prazul nu.

Mai degraba prazul seamana cu usturoiul ca si aspect decat cu ceapa. Poate la gust duce ceva asemanator cu ceapa, dar la aspect, e degraba un usturoi ceva mai mare laughing

| StoicAnalysis a răspuns (pentru relian):

Prazul l-am vazut mai mereu la supermarket mare si gros cat o mana pana la cot, in timp ce ceapa verde, e ceapa verde cu care am crescut cu totii la tara si stim cum arata.

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

laughing aia e se pare ca desi ai crescut la tara cu ceapa in casa, tot nu stii cum arata.
Prazul are frunzele ca usturoiul, ceapa goale la interior.

Daca oltenii spun ca prazu e tot ceapa, e clara cit se mult se pricep, nu ai cum sa faci o astfel de confuzie, se vede si de pe Luna diferenta laughing

| gabicoo a răspuns:

Soacră-mea este dintr-un stat de lângă Suceava. Deci bucovineancă. A cultivat și cultivă praz. Ea îl folosește în principal la compoziția pentru sarmale. Nu văd nimic rău în a cultiva și a consuma această legumă.
Acolo la Drăgășani nu aveți zaibăr? Trebuia să le zici prietenilor tai că zaibărul consumat fără praz este letal pentru orășeni și nu mai făceau nazuri.

| johnnny123 a răspuns:

Și care-i întrebarea? Sau ai vrut doar să ne anunți că ai avut niște musafiri care nu se dădeau în vânt după praz?

| StoicAnalysis a răspuns:

Asa sunt bucurestenii in general sau oamenii din provincie mutati in Bucuresti de un an si deja au nasul pe sus... N-ai ce sa le faci, asa sunt ei cu batul in fund.

| blackann a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Bucurestenii nu, taranii mutati in Bucuresti da.

| AliGab a răspuns:

Sa ii mai invitati si alta data. Sigur nu au vazut filmul Nea Marin, ca altfel nu mai erau asa mofturosi :-)

| blackann a răspuns:

Si care e intrebarea, prietene?

| anonim3248 a răspuns:

Bucureștenii ăia care au venit la voi erau niște unii născuți la țară care au venit în București.

| anonim3248 a răspuns:

Nu trebuia să le dați atâta atenție.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ok

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Și care e dilema aici mai exact sau doar ai simțit nevoia să dai afară?

| MuatafaonurContInchisDeTot a răspuns:

Nu poți dicta și schimba educația și gândire felul unui om de a fi din natura sa dacă el nu știe cei respectul bun simțul loialitate este mențin să-ți fie aceste calități nu le adopți de la nimeni și le ai în tine ca om din naștere pana la ultima suflare nu poți schimba și forța un om să-ți vorbea frumos sa se comporte frumos cu tine să fie respectos sa nu minta sa nu înșele sa nu fie trădător dacă el/ea le are în sânge și în ADN său de când este venit pe lume.

| MuatafaonurContInchisDeTot a răspuns:

Eu iubesc oamenii crescuți la țară ei au ceva aparate simți asta când vorbești cu ei comunici cu ei este cu totul altfe rușinos respectuoși naivi cuminți educați și cu bun simt știe sa fie oamenii în Adevărat ul sens al cuvântul om.

Mulți de la oraș au alta mentalitate alte comportamente altfe de gândire cu tot altfel de oamenii gesturile felul în care se exprima și vorbesc este cu totul altul la 2 vorbe normale a 3 vine cu co@ie ce faci scuipat fumat traficul haotic cartiere care mai de care bazați și bombardieri dacă ai și trecutul printre niște zone mai puțin pritenoase slabe șanse sa ajungi cu ce ai pe tine acasă peste tot pariuri sportive și baruri.

| Smmo a răspuns:

La Bucuresti oamenii traiesc diferit, mananca si beau diferit, nu neaparat mai scump. Fara atatea verzituri, fara tuica, de multe ori fara bauturi. In Ardeal este altfel, la moldoveni este altfel, in Delta este altfel. Fiecare se minuneaza de ceilalti.
Da, sunt morocanosi pentru ca acasa sunt cu televizorul, calculatorul, telefonul, nu vorbesc cu vecinii, cu cei care stau mai departe nici atat, se cearta des pentru ca stau in spatii mici si n-au bani de mai mult, nu prea ies din casa, au pretentii la curatenie si confort. Accepta-i asa cum sunt.
Daca vrei sa fie multumiti de masa, ca poate nu au putut manca ce le-ati dat, poti sa ii intrebi inainte ce le place sa manance. Daca ai veni la Bucuresti si ti-ar pune inainte o masa fara praz si fara tuica, sau te-ai duce pe la francezi sa-ti dea niste scoici sau melci ca asa-i pe la ei, n-ai fi si tu putin morocanos si cu nasul pe sus?
Graiul oltenesc si altele pe mine inca ma binedispun, desi am avut experiente nu foarte bune cu unele persoane.