Ar trebui sa incerci sa vorbesti cu ea. In fiecare copil, ce are un parinte plecat, exista o drama in el. Incearca sa veyi ce o doare, incearca sa fii prietena ei.Adolescenta este o perioada foarte grea pentru o fata, pentru ca se petrec multe in jurul ei si are nevoie de indrumarea mamei.
1. sa nu dai in ea.
2. sa intelegi ca pentru ea, tu esti inamicul, dusmanul (punctul de referinta, cu privire la care ea trebuie sa se indeparteze de, ideea, conceptul de vechi de care trebuie sa se separeze pentru a avea propria personalitate), si sa faci un efort in plus ca sa te imprietenesti cu ea, ca o hranesti si ii dai bani de petrecere nu inseamna nimic, trebuie sa fii de partea ei, si sa o faci sa simta asta.
3. daca reusesti sa te imprietenesti cu ea, ceea ce e foarte dificil, poti comunica cu ea, si restul va merge automat, dar partea asta va fi foarte grea, sa ajungi la sufletul ei.
Faci parte din categoria oamenilor cu gandire invechita! Dece ai pretentia sa-ti faca curat in casa? Pt ca esti destul de comoda si atunci cand vi de la servici preferi sa stai si sa te relaxezi. Ai hotarat sa faci un copil trebuia sa stii ca ai mult mai multe indatoriri si nu poti sa stai linistita si fara batai de cap.Trebuie sa intelegi ca tu ai vrut sa o faci si nu te-a obligat nimeni! Asa ca pune mana la munca nu te mai victimiza nu mai sta tot timpul cu gura pe ea daca vrei sa nu mai fie obraznica asa cum zici tu.Las-o sa-si traiasca cei mai frumosi ani linistita si nu tensionata de ideile tale invechite! asta daca iti iubesti copilul, daca nu transform-o in sclavul tau care trebuie sa-ti faca tie curat in casa. E normal sa iti ceara bani ca esti mama ei! Asa cum si tu ai nevoie de bani asa are si ea. Ce-ar fi sa nu-ti mai cumperi nimic pentru tine sa stai asa sa vezi cum e!
Atentie acum...este perioada cea mai grea! Vrei bani? banul se da ca recompensa a muncii.chiar si in casa! E dezordine? e obraznica? Nu discuta cu ea, pedepseste-o cu tacere! Incearca sa o linistesti si sa-i explici ca de acum trebuie sa fiti prietene, ca a crescut, nu are voie sa se poarte ca o copila. Faceti intelegeri scrise, angajamente! Cu cearta nu se poate, doar aratand ca e mare, explicand ca tu ai incredere in ea.ca se maturizeza si va vedea ca altfel vede relatia mama-fata! Mergi cu ea la cumparaturi, cumpara-i ce vrea, dar nu ban in mana doar daca-si schimba comportamentul! Este imposibil ca un copil de 14 ani sa nu cunoasca respectul pentru parinti si sa nu ajute in treburi gospodaresti, nu mai vorbesc de camera ei. Iti doresc rabdare si rezultate!
Cum a spus si gloria, prin santaj s-ar putea s-o mai urnesti din loc-insa- e cu dus si intors: fie te va asculta, fie va face si mai rau. varsta de 14 ani este o varsta critica, e atunci cand nu te intelege nimeni sau ma rog-asa vezi tu lucrurile. incearca sa porti o discutie cu ea sa-i explici ca ai nevoie de ajutor, ca nu esti servitoarea ei, si ca daca vrea bani, trebuie sa faca ceva pentru ei. pune-o sa-si spele vasele dupa ce mananca, sa nu-si lase chiar toate hainele imprastiate, sa stearga praful, si asta contra cost: bani de buzunar, calculator, televizor si/sau ce mai vrea ea.
eu la 14 ani mi-am petrecut jumatate de vacanta in casa[pedepsita] iar la calculator stateam cam 2 ore cel mult daca erau parintii mei acasa si la televizor... 4-5 ore in rest, trebuia sa-mi ocup timpul cu ceva.
daca recurgi la pedeapsa, iti va spune ca te uraste, va spune numai tampenii, va incerca sa te raneasca emotional mai ales si va face asta de fiecare data cand nu-i va conveni ceva.
cel mai bine vorbeste cu ea, las-o sa se exprime, sa-ti spuna de ce se comporta asa, si supte-ti si tu punctul de vedere.
in timp ii va veni mintea la cap, vei vedea
Ai putea sa o santajezi. sa discuti cu ea sa petreci mai mult timp in preuna (eu cu mama ne jucam conqustador eu cu tastatura si cu mouseul ea cu mintea) sa iesiti pe afara sa va plimbati sa sa fiti prietene paap
Nu sunt expert in chesti de genu asta dar eu cred ca ea are ce-va probleme adolescentine, ar trebui sa te aproprii de ea sa vada ca iti pasa si ca incerci sa o ajuti
si sa faceti o intelegere cum a zis si gloria, ma ajuti la treaba primesi bani sau macar cate-va treburi mici gen sa isi faca curat in camera, sa sorteze hainele etc.
Sper ca va veti intelege
Bafta
Ar trebui sa incerca-ti sa vorbi-ti cu ea pentru ca probabil si ea se simte complet neinteleasa si din asta face asa, iar o discutie seriosa in care sa vedeti care sunt de fapt probleme de la care s-a ajuns asa cred ca ar rezolva destul de multe.
Pai cred ca cea mai buna varianta ar fi prin ''santaj'' ''Faci curat? primesti banuti! Uzi florile? stai la calculator! incearca sa o faci sa inteleaga ca nimic nu este gratis si cred ca daca va intelege asta usor usor te va ajuta de buna voiebataia nu rezolva nimic dar daca nu te intelegi deloc cu ea cand cere bani sau sa iasa afara o ignori dupa ce-i explici ca nici ea nu a facut ceea ce tu ai rugat-o! mult noroc
Bataia prindea bine cand era mica. nu ai stiut sa o cresti, probabil ai lasat-o singura la tv, ai lasat-o toata ziua afara, unde numai inflenta buna nu putea sa aiba. De cand era mica trebuia educata mai strict, sa fi discutat cu ea zilnic, sa o fi pus sa te ajute la treburi in fiecare zi, sa nu o fi lasat pe afara dupa capul ei etc. Acum e cam tarziu, mai ales ca tatal ei e plecat, poate el daca era, mai reusea sa o disciplineze.
Trebuie sa deveniti prietene.Mergi intr-o zi sau seara la ea si incepeti sa vorbit despre problemele ei, dar si despre ale tale.Sunt sigura ca ea crede ca e singura din lumea asta cu probleme.Nu e bine sa o fortezi sa faca curat, dar nici santaj. Spune-i ca iti este si tie greu sa vii de la munca si sa faci curat etc.Probabil o afecteaza si plecarea tatalui ei in strainatate. Sper ca te-am ajutat si mult succes! Pa!
Prostii... bataia e rupta din rai. N-am fost un copil maltratat, dar cand nu ascultam mai primeam cate o palma. Fata dvs nefiind obisnuita cu asa ceva, probabil ca o sa se invete minte repede. Mai putini bani, cateva pedepse gen 'nu iesi afara pana nu-ti faci curat in camera', iar cand raspunde obraznic trebuie putin altoita, poate asa intelege ce e ala respect. Nu-i permiteti sa se poarte asa cu dvs, pentru ca in cativa ani o sa i se urce la cap si o sa faca multe prostii, chiar daca dvs ii veti spune ca nu e bine ce face. Si tot ea va regreta si poate va da vina pe dvs ca n-ati crescut-o cum trebuie si n-ati invatat-o sa deosebeasca binele de rau. Fiti putin mai dura cu ea la inceput, si apoi va incepe singura sa puna mana sa faca treaba prin casa.
Eu sunt exact in cazul fetei tale.tot 14 ani am si eu si ma cert cu mama in fiecare zi pe tema asta (curatenia)
pentru inceput nu intra la ea in camera sa incepi sa faci curat si sa o obligi si pe ea sa faca cu tine
incearca sa ii spui ceva de genu :daca faci curat la tine in camera iti dau 10 lei sau mrg cat vrei tu.eu una m-as apuca de treaba daca as auzi asa si nu ii mai dai ff multi bani cand iese afara.
sau poate cand vi de la munca ii iei ceva bun, ce sti ca ii place si ii sp ca daca strange putin prin casa ii dai ceva bun.
adica fa in asa fel incat daca face sa primesca ceva in schimb... un fel de recompensa
alta solutie nu stiu sa iti sp
sper ca ti-am fost de folos...si poti incerca si varianta asta...la mine ar merge
bafta!
Eu fac curat infiecare zi si nu ma lasa nici 2-3 ore afara zice ac cine stie ce fac (13 ani am )
Incearca cu un fel de santaj, de exemplu daca aspira prin casa primeste... lei, etc. Tu nu ii vei da bani de buzunar, numai in cazul in care face ceva pentru ei.De exemplu sa faca curat si primeste o suma de bani, sa stea sa invete, ...etc.Paroleazai calculatorul si dai voie la el numai dupa ce si-a terminat temele si treburile casnice.Nu o lasa sa plece cu colegii inainte de vreun examen sau cand are de invatat.Intai invata si lasa curatenie apoipoate sa plece. Daca ajungi acasa si vezi ca nu si-a facut temele sau a lasat mizerie, pedepseste-o crunt ( daca este cazul grav) ca sa nu mai repete aceeasi greseala de teama pedepsei sau bataii.
Incearca sa nu-i faci toate placerile, fa ce crezi tu ca e mai bine. Dar nu lasa sa te conduca.
Degeaba daca ai lasat-o pina acum si n-ai incercat sa-i insufli sentimentul de responsabilitate de mica. Dincolo de cea ce cred unii despre copii, ca trebuie sa aiba "copilarie"vin cu singura completare ca nici nu trebuie sa uitam sa-i invatam despre responsabilitate de mici numai si numai din cauza asta.Copiii n-au numai drepturi, dar deja la 14 ani e tirziu mai ales daca-i fata. Dureros dar asta-i adevarul.
Este o varsta critica, desi nu stiu cat este de bun sfatul meu, bine ar fi sa-i tai ratia la bani(la varsta asta ei cred ca totul li se cuvine fara sa ofere nimic in schimb). Ca un fel de santaj. Daca faci cutare lucru, primesti.Trebuie sa o faci sa inteleaga ca trebuie sa se maturizeze, sa aiba responsabilitati, ca numai dv singura nu le poti face pe toate.In aceeasi situatie sunt si eu, fetita mea are 13 si la fel face...mai mult, frumusica fiind, ii fug ochii dupa baieti, toata ziua pe net si moda.Trebuie verificat si anturajul in care se invarte.La a mea i-am gasit ac de cojoc in vreo doua randuri, invitandu-i prietenele in casa si aratandu-le dezastrul din camera ei.Desi se spune ca bataia este rupta din rai, nu sunt de acord.Mai rau, pentru ca se invata cum se spune "ca tiganul cu scanteia". Pedeapsa doare mai mult. Sper, cat de cat sa va fi fost de ajutor. O zi buna!
Si inca ceva! Dati-i anumite atributii banale, pe care sunteti sigura ca o sa le indeplineasca, chiar ati putea impreuna sa faceti anumite treburi, dupa care sa o laudati, sa-i spuneti ceva de genul"vezi ca se poate? Vai ce bucurie mi-ai facut! Sunt mandra de tine". Asta pentru a-si recapata increderea de sine. E bine sa se simta flatata, laudata.Va fi mai usor, nu va mai trebui sa va impuneti, va face de buna voie.Acest lucru l-am discutat cu psihologul scolii la care invata fetita mea.Pt ca este posibil sa aiba o mica depresie, poate tanjeste dupa tatal ei.Trebuie sa se simta cat mai utila. Dar cu mult calm si rabdare.Numai ca...deseori este cam greu, dupa o zi stresanta la job, timpurile in care traim...Mult succes!
Nici eu nu o ascult pe mama si ii spune tatei ce fac si chiar nu imi pasa.
Scuzati-ma ca va zic dar sunteti o mama vai de capul ei nu v-ati tinut fata in frau timp de 14 ani credeti ca o veti schimba ei bine nu am 12 ani si nimeni nu ma poate schimba. In clasa mi se spune "Rebe" desi ma cheama Ana.
Cred ca ar trebui sa nu o mai bagi in seama. catva tip nici de mancare. nici bani.nci net sa nu platiti.nici Tv-ul cred ca isi va da seama cat de tare va lovit si ca te va asculta.
Bye si scuzati-ma pentru cuvintele de adineaui dar orice fapta doare indiferete de este buna sau rea
La revedere
Cum il cresti asa il ai. daca ai tinut-o in puf de la inceput, profita de tine. ia impune-te putin si data viitoare cand iti cere bani spune-i ca NU. O sa se supere dar astea sunt trecatoare. Eu sunt adolescent. stiu cum se comporta cand vine vorba de lene si a santaja parintii. si bataia e rupta din rai. daca iti vorbeste obraznic cand nu e cazul mai mangaie-i si tu o palma sa vezi cum iti acorda un pic de respect. daca de astea nu stie, sa stie de frica macar.
Nu mai primeste bani doar daca face ceva pentru ei ...trebuie sa invete sa merite ceea ce vrea cel mai mult.
Incercati sa vorbiti cu ea.si daca nici cu vorba buna nu intelege gasitii pedepse:fara bani, iesit afara, etc...sa va ajute la facut curatenie si prin asta ii spuneti ca are dreptul sa va ceara bani etc! Iar daca face urat, adica se cearta cu d-voastra, ignorati-o! O sa inceteze!
Si eu am o fatä de 13 ani si eu fac asa si asa functioneazä cu sigurantä spune-i cä primeste bani numai cu conditi, adicä sä spele vasele, sä
aspire, sä calce si pentru lucru primeste bani. Si incä ceva vorbese cu ia foarte des despre problemele iei. mai tirziu o säti spunä ia problemele iei färä sä o intrebi. incearcä