Nu apela la pastile. Ajută într-un fel și dăunează în altul. Nu cred că ți-ar conveni să cazi din lac în puț. Ieși pe afară, caută societatea unor prieteni care te pot bine-dispune, uită-te la filme cu subiecte comice, odihnește-te la timp și suficient etc.
Antidepresivele dar sunt sanse mari sa ajungi la sinucid, problema e de ce esti depresiva? care este cauza? iubitul tau face parte din depresia asta? nu te cunosc nu pot spune multe
plimbarea pe jos reduce depresia
mancarea sanatoasa bogata in fructe si legume,peste,carne de pui, porc, vita
zaharul creste depresia
muzica are un efect desigur, filmele etc
vorbitul cu tine insuti, suna a nebunie a? descarcare emotionala, sexul des ajuta
Pai pentru pastile trebuie sa mergi la doctor. Altfel, iti recomand ceai de sunatoare mult zilnic si antidepresive naturale total del a farmacie. Si daca poti, pentru ca unii nu pot la un moment dat, incearca sa stai mai mult printre oameni si in natura.
Sunt unele persoane care considera depresia o boala rara, fara sa stie ca ea este in realitate o maladie grava, care - netratata corespunzator - poate duce chiar la tentativa de suicid. Stilul de viata modern, plin de agitatie si marcat de grija zilei de maine, cu situatii mereu schimbatoare care cer o adaptare rapida, a facut sa creasca numarul celor care sufera de depresie. In general, cei care sunt atinsi de aceasta boala sunt constienti ca ceva este in neregula cu ei. Au probleme cu somnul, stari de confuzie si lapsusuri, se concentreaza greu, au frecvente dureri de cap, disfunctii sexuale si probleme digestive. Starile repetate de tristete - cu sau fara motiv - crizele de plans, sunt alte simptome ale bolii.
Boala apare mai frecvent la cei care au mai avut cazuri similare in familie, fapt ce conduce la concluzia ca depresia poate avea si o cauza ereditara. Dar cauza bolii poate fi si de natura biochimica: scaderea nivelului serotoninei, substanta care are rolul de a transmite informatia la nivelul neuronilor. Aceasta disfunctie creeaza un teren propice instalarii bolii, mai ales daca persoana duce un mod de viata stresant sau a trecut prin evenimente care au marcat-o profund: decesul unei persoane apropiate, divortul, pierderea slujbei, dificultatile de natura materiala, schimbarea locuintei cu problemele aferente de adaptare pe care le implica, etc. Boala poate avea si cauze de natura hormonala. Nu intamplator, ea apare la femei dupa nastere (depresie postnatala) sau in perioada instalarii menopauzei, cand femeile traiesc acut sentimentul pierderii feminitatii sau se simt inutile cand copiii devin adulti si parasesc caminul parintesc.
Sindromul premenstrual este tot o forma de depresie trecatoare ce are la baza tot o cauza hormonala. Simptomele (stare tensionata, iritare, anxietate, inapetenta) apar pe o durata de timp scurta si se repeta periodic. Depresia este legata si de consumul de alcool, tigari, droguri, la care apeleaza unele persoane pentru a face fata mai usor stresului cotidian. Si o serie de medicamente pot produce depresii, cum ar fi cele hipotensoare. Conform statisticilor, boala se intalneste mai frecvent la femei. Incidenta este de asemenea crescuta la unele categorii de varsta, cum ar fi adolescentii si batranii. La acestia boala poate evolua grav, ducand la tentative de sinucidere. Adolescenta mai ales, este o perioada dificila, marcata de frustrari, si daca tinerii mai si fumeaza sau consuma alcool, sunt cu atat mai mult supusi riscului instalarii depresiei.
Majoritatea bolnavilor de depresie au suferit in copilarie traume majore legate de abuzuri, violenta, privatiuni sau dezamagiri, ceea ce dovedeste faptul ca perioada copilariei este extrem de importanta pentru sanatatea psihica a viitorului adult.
Depresia trebuie mai intai diagnosticata corect, pentru ca tratamentul sa fie eficient. Medicul va decide in privinta metodei terapeutice, care poate consta in administrarea de medicamente sau psihoterapie sustinuta. Medicina orientala, care include o serie de tehnici de relaxare, poate fi de asemenea o alternativa cu rezultate apreciabile in vindecarea acestei maladii.
20 de metode pentru a te remotiva
Treci la actiune.
Înainte de a ateriza în această criză, ai avut obiective, vise, şi liste de lucruri de realizat. La un moment dat, ţi-ai pierdut încrederea în aceste idei şi ai incetat sa iti urmezi visele tale.Ei bine, e timpul să iti urmezi visele, din nou. Nu renunta la ele.
Şi poti face acest lucru prin luarea unor măsuri: Ignora sentimentele tale de letargie şi indiferenţa şi concentreaza-te pe realizarea de progrese tangibile. Pe măsură ce începi verificarea lucrurilor pe care le-ai realizat si le poti taia de pe lista, te vei simţi mult mai bine şi ei simti posibila realizarea viselor si obiectivelor tale.
Persevereaza.
Munca din greu nu garantează că iti vei realiza obiectivele. Dar daca nu lucrezi cu adevarat si nu perseverezi cu siguranta nu iti vei indeplini nici macar unul din acele obiective.Fii conştient de acest lucru atunci când decizi ce vei face a doua zi. Nu, sta pur şi simplu în derivă si in aşteptare. Preia controlul, fa planuri si actioneaza!
Ia-i ca exemplu pe cei care au reuşit.
Doar pentru că cineva a reuşit nu inseamna ca vei reusi si tu. Dar poate fi un exemplu motivational pentru obiectivul tau; Cei care au reusit pot fi o sursă de inspiraţie şi de speranţă. Şi, cel mai important, un mijloc de a ieşi din criza ta.
Invata in timp ce faci.
Dacă te confrunti cu o decizie complicată nu ai nici un răspuns clar, unul dintre cele mai bune modalităţi în care poţi merge mai departe este sa te apuci sa faci pur si simplu acel lucru.Ce vreau sa spun prin asta? În loc sa stai sa te gandesti prea mult la o solutie alege una din opţiunile care iti sunt la indemna si apoi fa tot posibilul sa functioneze. Dacă nu reusesti în cele din urmă, cel puţin poti elimina această cale şi apoi poti merge mai departe cu celelalte optiuni.
Evita sa analizezi prea mult.
Gândirea indelunga şi cu atenţie la fiecare detaliu este esentiala pentru succes, dar dacă este dusa la extreme, poate deveni patologica. Cand te gandesti prea mult, eviti luarea unei decizii, simti efectiv ca esti paralizat intr-o situatie.Deci, data viitoare când te afli paralizat intr-o decizie, opreste supra-analizarea situaţiei şi alege doar o cale sau alta.
Reorganizeaza-ti zona de lucru.
Indiferent de ceea ce faci, este întotdeauna o idee bună de a avea totul foarte bine organizat.Reorganizeaza-ti zona de lucru, astfel încât sa fie un mediu productiv, mai degrabă decât un morman trântit si dezorganizat de documente.
Ia-o de la capat.
O sursă frecventă a lipsei de motivatie este plictiseala. Rutina, poate afecta capacitatea ta de a lucra şi de a-ti realiza obiectivele.Ia în considerare trecerea de de la rutina de zi cu zi la ceva nou, care te entuziasmeaza si te motiveaza pentru a realiza lucruri noi.
Ia o pauza.
Surprinzator, prăbuşirile sunt foarte frecvente printre cei care muncesc din greu.
De ce? Pentru că unii sunt atat de prinsi in munca lor incat atunci cand se lovesc de un obstacol omit faptul ca ar putea sa il si ocoleasca asa ca ei continua sa munceasca din greu si practic sa se lupte cu morile de vant.Ia o pauza si priveste problema din alt unghi.
Rasplateste-te!
Cand ai facut un pas inainte si ai realizat un obiectiv nu uita sa te rasplatesti. Fie ca te rasplatesti cu o iesire in oras sau cumpara-ti ceva sau orice altceva ce iti face placere. Când te întorci la muncă, vei fi fericit şi odihnit.
Viziteaza un loc nou.
Fa-ti timp sa vizitezi din cand in cand un loc nou si frumos. O plaja sau un lac. Apa este o sursa foarte buna de energie. Sau fa o plimbare prin pădure. Experimenteaza mici placeri in viata pentru a-ti demonstra că există nenumarate motive să progresezi, să evoluezi ca mai apoi sa iti permiti sa te rasfeti din ce in ce mai des.
Sau mergi intr-un loc luxos si promite-ti ca in curand va fi ceva normal pentru tine sa iti permiti asa ceva.
Reorienteaza-te.
Prăbuşirile au tendinţa de a face viaţa neclara si de a te defocusa. Petrece ceva timp pentru a te reorienta. Fa "curatenie" in aspiraţiile, visele si obiectivele tale şi decide ce să păstrezi şi ce nu.
Organizeaza-ti viata si nu lasa lucrurile sa vina in viata ta intamplator.
Nu lasa lucrurile la voia intamplarii pentru ca asa va deveni si viata ta. Analizeaza foarte bine ce anume vrei sa faci si in ce directie trebuie sa o apuci si apoi actineaza in acel sens.Aceasta nu este doar o modalitate buna de prevenire a "dezastrelor", ci şi o modalitat foarte buna de a te angajeza sa faci ceea ce trebuie facut.
Activitatea fizica.
Uneori cauza lipsei de motivatie nu este întotdeauna în întregime de natura psihologica. În multe cazuri zona de confort şi lipsa de exerciţiu fizic ne poate aduce într-o ceaţă mentală.Un remediu pentru această problemă este activitatea fizica. Se va activa circulatia, reierul ti se va oxigena mai bine iar gandurile tale vor deveni mai clare. De asemenea in timpul activitatii fizice se elimina endorfinele, care te vor face să te simţi fericit şi iti vor reda pofta de viaţa.
Elimina gandurile negative.
Scepticismul şi îndoiala, sunt sănătoase atunci când se aplică cu moderare, dar nu si atunci când te împiedică in atingerea scopurilor tale.In loc sa te indoiesti daca un lucru este sau nu posibil, mai bine treci la treaba si concentreaza-te pe solutii. Si vezi ce anume trebuie facut pentru a fi posibil.
Provoaca-te sa realizezi ceva diferit.
Dacă repeti aceeasi sarcina de zi cu zi, este posibil să se plictisească şi sa nu mai reprezite o provocare pentru tine. Găseaste modalităţi de a te auoprovoca – de exemplu, vezi dacă poti face unele sarcini în jumătate de timp, si astfel va deveni totul mai palpitant si vei iesi din aceastare de letargie.
Creaza presiune artificiala.
Cei mai mulţi oameni lucreaza foate bine cand sunt sub presiune sau atunci cand nu mai au o alta optiune.
De exemplu atunci cand mai ai doua zile pana la terminarea unui proiect important intri in priza si faci totul mult mai repede, te aduni si te concentrezi foarte bine pentru ca nu ai de ales. Asa e? Si cand te gandesti ca acum o saptamana stateai si te uitai la el fara sa realizezi prea mare lucru. Data viitoare, începe acel proiect mai târziu, mai degrabă decât mai devreme. Iar timpul ramas foloseste-l pentru a face ceva distractiv si revigorant. Sau pentru a face niste exercitii fizice. Ce spui e sfatul asta? Stiu ca iti va placea la nebunie.
Schimba-ti dieta.
O alta cauza frecventa a „prăbuşirii" este dieta. O dieta nesanatoasa in care mananci ce apuci si cand apuci iti va lua toata energia si pofta de viata. Te vei simti greoi si fara chef de nimic. Chiar daca poate nu crezi vei vedea schimbari in bine nu numai pe cantar ci si in starea ta de spirit, si in puterea de concentrare.Va fi un plus pe plan fizic, mental si mai ales EMOTIONAL.
Petrece o zi pentru a îmbunătăţi productivitatea.
A munci din greu nu este singurul ingredient pentru succes. O altă componentă critică este productivitatea.Deci, petrece o dupa-amiaza sau chiar o zi întreagă gandidu-te cum poti fi mai productiv. Acest lucru ar putea însemna, pur şi simplu reamenajarea zonei tale de lucru, de eficientizare a unor activitati, de eliminare a unor lucruri si activitati inutile etc.
Simplificarea obiectivelor.
De multe ori avem senzatia ca obiectivele noastre sunt complicate şi greu de realizat. Uneori eu am ramas socata cat simplu de indeplinit sunt unele.
A fost nevoie doar de a-mi schimba un pic modul de a privi lucrurile. Si de a simplifica totul. Mereu exista si o cale mai usoara. Trebuie doar sa o gasesti.
Alege drumul mai putin circulat.
În loc de a lua calea pe care crezi că „ar trebui să mergi" deoarece pe acolo merge toata lumea, alege calea mai putin circulata. Alege scurtatura si astfel vei economisi timp şi iti va fi mai uşor pentru a termina ceea ce trebuie sa faci.
Mai mult somn.
M-am convins si eu de acest lucru intr-un final. Ajunsesem sa dorm doar cateva ore pe noapte crezand ca am prea multe de facut si ca cele 24 de ore ale unei zile nu sunt suficiente. Si de multe ori ajungeam a doua zi sa nu ma pot concentra si sa nu ma pot mobiliza pentru a face ce aveam de facut. Dacă nu dormi, poate ca vei face mai multe in seara asta, dar veţi fi cu siguranta vei avea mai mult de pierdut mâine.
Depresia iti poate "fura" sentimentul de control asupra vietii. Asumandu-ti responsabilitatea asupra sanatatii tale, poti recupera acest sentiment. Iata cateva lucruri care te vor ajuta sa lupti impotriva depresiei.
1. Activitatile fizice. Multe studii au demonstrat ca exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa te simti mult mai bine. Tipul de activitate fizica pe care o il alegi nu are nicio importanta. Alege ceva care sa-ti faca placere si poti incepe incet, poate chiar cu cateva plimbari prin imprejurimi. Incearca sa te antrenezi cu prietenii sau chiar sa te inscrii la diferite cursuri. Sa participi alaturi de cineva cunoscut la un program de antrenament te poate ajuta sa nu renunti.
2. Bucura-te de soare! Poti descoperi ca soarele iti poate imbunatati starea de spirit imediat. Exista persoane care sufera de depresii in perioadele fara prea mult soare, toamna sau iarna. Daca faci parte din aceste persoane intreaba-ti medicul daca terapia prin lumina artificiala te poate ajuta.
3. Nu uita de orele de somn! Depresia si, uneori, tratamentele impotriva acesteia iti pot afecta somnul. Unele persoane care sufera de depresii dorm prea mult, iar altele au insomnii. Lipsa somnului poate afecta foarte mult starea ta de spirit. Asa ca solutia este sa ai un program bine stabilit de somn. Activitatea fizica din timpul zilei te poate ajuta sa ai un somn linistit, dar nu te antrena cu putin timp inainte de ora de culcare. Inainte de a te aseza in pat te poti delecta citind o carte sau ascultand muzica. Evita, insa, sa citesti sau sa privesti la tv in pat.
4. Mananca sanatos. Nu exista diete alimentare care previna sau sa trateze depresia.Dar o alimentatie sanatoasa te poate ajuta sa te simti sanatos(a) si energic(a). Ai grija la calorii, limiteaza cantitatea de grasimi si zahar si consuma cat mai multe legume, cereale si fructe.
5. Distreaza-te! Cand incerci sa scapi de depresie, se poate sa simti ca nu ai dispozitia necesara pentru a iesi in oras cu prietenii. Dar trebuie sa te "fortezi" un pic. Gaseste-ti timp pentru activitatile care, inainte, iti faceau placere. Iesi in oras cu prietenii sau fa-ti timp pentru hobby-uri.
6. Evita alcoolul si drogurile. Acestea pot contribui la stabilirea depresiei sau inrautatirea acesteia.
Poti lua in considerare si medicina alternativa sau terapiile. Trebuie, insa, sa iti consulti medicul inainte de a incerca suplimente sau plante medicinale. Doar pentru ca ceva este natural nu inseamna ca este si sigur. Poti incerca cateva tehnici de relaxare, meditatia, hipnoza, masajul sau acupunctura.