Ai 20 ani. In ziua in care pleci le zici la revedere, te sui in avion si va revedeti cand te intorci.
Cand vei face 20 de ani, nu mai are importanta daca parintii te vor lasa sau nu, poti la varsta aia sa fii si maritata, si atunci pleci cu sotul sau iubitul, deci... lasa-o asa cum a picat, ca mai este multa pana atunci.
Si daca nu mai este, inseaman ca esti demult majora si poti sa-ti iei traista in bat, sa pleci oriunde in lume, cu conditia sa ai bani cu care s ate intretii.
Iar daca nu ai, iti cauti un job sau doua, muncesti, strangi bani si pleci unde doresti!
Parinti au mereu conceptia aia pana esti la mine in casa pe bani mei faci cum iti spun.Ai rabdare si vezi cu cine mergi sa fie de incredere
Cati ani ai acum? Intreb pentru ca daca ai 17, sa zicem, ai timp sa aplici o strategie pe termen mediu spre lung, daca ai 19 si 9 luni atunci trebuie ceva mai radical.
Am 19 si 2 luni, am timp
Incepi sa devii mai independenta intai "in jurul casei" ca sa zic asa. Nu stiu exact situatia ta, dar incepi sa ajungi mai tarziu acasa uneori, in weekend de exemplu. Mergi un weekend, doua, trei la munte cu prietenii/colegii, iubitul, dupa caz, apoi in vacanta ma rog, cand poti, mergi o saptamana tot asa...
O sa zica "suna-ne de 7 ori pe zi", tu o sa-i suni de 3 ori la inceput, apoi de 2, apoi mai uiti cateodata, iar daca te suna nu raspunzi imediat. O sa zica "aoleeeu, ne-am ingrijorat, bla, bla, bla..." tu o sa zici "vestile proaste circula repede, asa ca daca nu aveti vesti inseamna ca sunt ok"...intelegi ideea, nu neaparat cuvintele astea, dar sa le dai de inteles ca te poti descurca si sa nu se mai streseze atat. Si azi asa, maine asa, o sa se obisnuiasca si nu vor mai fi asa stresati.
Ma rog, discutia e lunga, dar in esenta trebuie sa incepi sa fii mai independenta si sa nu mai dai raportul exact cand, unde si cu cine.
Dar nu dintr-o data, dar nici in 10 ani.
Azi una, maine alta, pana ajungi sa nu te mai verifice atat, pentru ca inteleg pe de o parte ca ai o varsta si nu e normal sa mai stea toata ziua dupa fundul tau si pe de alta parte ca te poti descurca foarte bine.
Scuze ca am divagat cu nea ion asta de la subiect...gata, orice zice il las in aburii lui din creier.
Succes cu plecarea in excursie!
Nu ai nevoie de nici o metoda, ai 20 de ani, poti face orice doresti tu.Le va trece lor dupa o perioada, doar fii sigura sa le aduci suveniruri.
Se pare ca vizita in alta țara nu are un scop precis. Practic tu vrei sa faci o vizita doar sa vezi ce efecte au "metodele de convingere" aplicate părinților tai
Am si un scop precis
Aaah da, scopul acela precis. Pe semne e si secret de nu l-ai precizat deja. Oricum lumea îți dădea răspunsuri concrete si mult mai inteligente dacă îl știa deja, adică dacă era si in conținutul întrebării.
Nu e secret. dar am o prietena care locuieste in Turcia pe care am cunoscut o intr o vacanta.Ai mei nu o cunosc, dar eu am ramas in relatii bune si mi-ar placea sa o pot revedea si la anul Plus ca de fiecare data cand mergem in vacanta eu sunt mai mult pe cont propriu, imi caut prietenii, oamenii cu care sa mi petrec vacanta iar parintii mei se iau de mine ca nu stau cu ei.SI m-am saturat de asta. Merg de 10 ani in Turcia si niciodata nu am stat lipita de parintii mei, era ca si cum eram singura acolo. pana la urma e nasol ca sa-ti petreci vacanta cu ai tai cand esti tanar, nu e fun
"La anul vreau sa plec singura in alta țară" ..suna periculos!
"La anul. se împlinesc 11 ani de când merg in Turcia"... "Daaa! La o prietenă!" "Vreau sa strâng singură banii pentru asta" si prin "asta" se înțelege "autocar doar".
Răspunsul era simplu...o inviți si tu pe ea in vacanța la tine in RO si apoi îți saluți părinții.
Sau mai bine recitești sfaturile: despre codul rutier, inveti sa înjuri cu "muncea si onaniști" si alte explicații finale despre tabere!
Nu i nimic amuzant, zau
E alegerea ta ce faci. La 20 ani nimeni nu iti poate interzice ce decizii sa iei. Tu nu trebuie sa faci cum spun ei. Tu iti faci bagajul si pleci. Chiar daca se vor supara. Le trece supararea pentru ca esti fiica lor. Trebuie sa inteleaga si ei ca ai crescut si iti poti duce singura de grija.
Inca stai in casa lor si trebuie sa te conformezi regulilor impuse de ei si crede-ma ca nu-ti vor raul.Stiu ca suna ciudat, dar daca si eu as fi avut o domnisoara la 20 de ani si mi-ar spune ca vrea sa plece singura intr-o tara straina, mi-ar fi inima cat un purice, pentru ca-i copilul meu si nu mi-as dori sa pateasca ceva sau sa aiba experiente neplacute si mai ales ca merge SINGURA! Sunt tot felul de obsedati in lume si singura fiind poti fi o tinta usoara pentru multi! Iar daca ti se intampla ceva in fata casei cum spui tu, ai parintii langa tine si iti sar in ajutor, pe cand acolo esti singura si neajutorata. Poate poti merge cu ei sau cu altcineva, sa incerci sa le mai castigi increderea.Nu-ti impun din rautate asa ceva ci pentru ca te iubesc foarte mult si esti singura lor comoara nepretuita din aceasta lume si nu o vor departe de ei si nepazita!
Daaa...trebuie sa stea pana la 50 de ani sub fusta maica-si sa nu cumva sa ii cada drobul de sare in cap. Hai sa fim seriosi, are 20 de ani, nu 13.
E adevarat, probabil ca unul/una ca tine la 20 de ani fara maica-sa dupa fundul lui nu s-ar descurca nici sa cumpere paine, dar sunt unii care vor si pot sa faca lucrurile altfel, adica cum e normal.
Ce lipsit de sens e raspunsul tau.
Crezi ca in Romania nu sunt obsedati?
Are 20 ani, daca acum nu se poate duce intr-o excurisie in strainatate cand o sa aiba voie la 30?
Poate vrea fata sa plece intr-o tara mult mai civilizata unde nu sunt pericole la tot pasul si nici experiente neplacute.
Asta cu... "ai parintii langa tine si iti sar in ajutor", parca si vad cu vine masa cu tigaia ca i-a furat portofelul in tramvai la doua statii departare.
Looool, ce gandire ai si tu, dar dupa experienta cu intrebarea despre camp si drum public... no comment.
Eu am raspuns la intrebarea,daca si campul este considerat drum public si am spus ca da, pentru ca asa spune legislatia si toti care au un permis de conducere trebuie sa stie treaba asta, dupa cum spune si in legislatie. Daca conduci un moped si-ti trebuie permis pentru vehiculul respectiv, nu-l poti conduce decat intr-o propietate privata sau intr-un loc special amenajat(poligon) si doar cu insotitor care detine un permis de conducere. Tinand cont ca omul intreba daca poate conduce si pe camp, legislatia ne spune toate categoriile de drumuri publice si ce inseamna drum public.Conform art. 6 pct.14. din O.U.G. nr.195/2002 prin drumul public de înţelege orice cale de comunicaţie terestra, cu excepţia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile.Comunal – asigură legăturile între reședința de comună cu satele componente sau cu alte sate, între orașul cu satele care îi aparțin și cu alte sate. Este semnalizat prin culoarea galbenă pe bornele kilometrice.
Străzile sunt drumuri publice din interiorul localităților, indiferent de denumire: stradă, bulevard, cale, chei, splai, șosea, alee, fundătura, uliță etc. Deci daca te afli la tara si mergi pe ulita,pe o fundatura,camp sau cum se mai numesc drumurile pe la tara,tot drum public e si ala! Orice comunicatie de cale TERESTRA! Exceptie fac caile ferate care sunt semnalizate ca atare,ca nu ai voie sa circuli dupa bunul plac, decat dupa ce trece trenul, dupa cum stii si tu, iar acestea sunt deschise circulatiei publice! Adica iti ridica bariera si pe urma circuli in treaba ta! Daca esti greu de cap si nu te prinzi, intreaba un politist de la rutiera si te vei convinge. Cat despre mentalitatea ta ca ai 20 de ani si te consideri buricul pamantului si poti merge oriunde doar pentru ca ai 20 de ani si nu trebuie sa-ti spuna parintii nimic, te inseli. Daca esti un copil rebel si nu ai griji si nici copii la randul tau n-ai cum sa intelegi ce inseamna sa lasi o fata si nu un baiat sa plece singura intr-o excursie in alta tara indiferent cat ar fi de descurcareata. Tine de sentimentele fiecarui om pentru copilul lui si e normal sa-si faca griji, mai ales ca-i vorba de o fata.Sunt convins ca tu vei avea o fata si o vei lasa sa faca orice si sa mearga oriunde, ca sa nu pari un parinte comunist sau prost. Din cauza pustanilor ca voi care va credeti buricul pamantului se intampla destule accidente si nenorociri, pentru ca nu judecati si va aruncati cu capul inainte.Indiferent ce varsta ai in viata, daca ai parinti, esti considerat copil! Una-i sa ai fata si alta baiat.Intotdeauna la o fata grijile sunt mai mari, pentru ca-i o fiinta mai fragila.Astea o sa le intelegi cand o fie vorba de copilul tau si nu de copilul altuia.
Vezi ca ai gresit intrebarea... aici nu e cu drumul. E cu fata care vrea in excursie.
La 20 ani, daca vrei sa explorezi alta tara nu inseamna ca esti un copil rebel. inseamna ca vrei sa descoperi lucruri noi, sa te dezvolti.
Eu ti-am raspuns la comentariul tau in care ai facut anumite precizari, printre care si cea cu drumul.Consider ca ti-am explicat cat am putut de bine nepoate si ca ti-a intrat ceva in capusor. Si ce inseamna drum public si ce inseamna sa fii parinte si sa-ti lasi fata intr-o alta tara singura, doar pentru ca are 20 de ani si nu trebuie sa ne facem griji.
Din fericire pentru omenirea asta mai exista si parinti deschisi la minte care isi lasa copii sa se dezvolte, sa mearga in schimburi de experiente, in tabere, cu burse prin toata lumea.
In tabere nu te duci singur calator prin lume, SUNTSERIOS si aici nu era vorba ca nu i-ar da parintii voie sa se dezvolte si sa socializeze! N-are nicio legatura.