Dupa parerea mea parintele prieten e cel care se inplica foarte mult in toate activitatile copilului. Se joaca cu el, merge la spectacole la concerte, iese cu el in parc se joaca cu el, participa cu el la lectiile pe care le are ca tema. Parintele care e parinte in toata regula e cel care incearca sa se inpuna ca el e cel destept si ca trebuie ca odorul lui sa faca exact ceea ce zice el. Ii asgura copilul tot ce are nevoie fara a se inplica foarte tare.
Un parinte prieten e complicele copilului.Nu conteaza cat de mica sau de mare e prostia pe care o face... daca ii ia partea, copilul il va privi ca pe un prieten.Chiar daca apararea se va manifesta fata de celalalt parinte, profesori, vecini, etc.
Daca copilul are vreo problema la scoala...problema de indisciplina la o anumita materie...parintele parinte ii va spune dirigintei : " Imi pare rau. Voi lua masurile necesare pentru a nu se mai intampla chestia asta.Nu va mai iesi din casa pana nu invata sa se comporte". Parintele prieten ii va spune dirigintei ca vina este a profesorului pentru ca nu a stiut cum sa ii castige interesul si respectul elevului.Chiar daca atunci cand va ajunge acasa ii va spune copilului ca nu e frumos ce face...si sa o lase mai moale, tot de partea copilului este.
Parintele prieten este acel parinte care isi asculta copilul, care isi intelege copilul si ii da sfaturi copilului in asa fel incat copilul intelege ce ii spune parintele si il asculta pe parinte.
Parintele este parinte atunci cand isi asuma responsabilitatea pentru faptele copilului.cand isi dojeneste copilul(desi il doare sufletul pe parinte ca trebuie sa isi certe copilul)pentru ca a facut vreo"boacana".
diferenta:parintele prieten este de cele mai multe ori acelasi cu parintele"certaret" doar ca copilul uneori nu vede acest lucru si se considera, din pacate neinteles tocmai de una dintre persoanele care i-a dat viata...parintele.
Un parinte ca sa fie prietenul propriului copil trebuie in primul rand ca odrasla sa vrea sa aiba prienten un parinte sau ambii.Parintii se ataseaza foarte usor de propri lor copii e logic(daca nu, asta isi doresc)(acum depinde si de el). Diferenta dintre un parite prieten si un parinte parinte depinde de relatia dintre cei doi(copil-parinte), insa un parinte prieten nu prea puteam gasi de ex cu 10 ani in urma, insa in zilele noastre a evoluat aceasta relatie.
Ca sa ai un parinte prieten trebuie sa vorbesti cu el orice lucru: de la celebra intrebare:,, ce ai facut azi la scoala?" pana la lucruri intime...ca si unui prieten.
Un parinte sumbru iti va interzice multe lucruri care lui nu i plac` si iti va dirija viata dupa propriul plac.
Nu cred ca parintii se impart in aceste doua categorii, eu ca viitor parinte as adopta cate putin din amundoua.
Un părinte părinte îti zice: Vei face asta sau aia aşa sau altfel pentru că eu ca părinte aşa îţi zic să faci. dacă nu vrei, atunci îţi impune pentru ca poate sa faca acest lucru fiind părinte.
Un părinte prieten te va întreba cum vrei tu să faci asta sau aia, apoi dacă decizia ta nu este cea corectă îţi explica de ce nu-i bine să faci cum te-ai gândit şi cum este mai bine să faci, lăsându-te în final pe tine să faci alegerea dar asigurându-se ca decizia ta va fi luată în cunoştinţă de cauză.
Esti tata si tatic, esti mama si mamica. Uneori esti prieten si te joci cu el, socializati, sunteti egali. Alteori esti parinte si ii spui ce sa faca, il inveti, il disciplinezi. Ambele sunt importante - prietenia si autoritatea. Uite o lista buna cu lucruri interesante de invatat un copil