E un nume dragut. Cunosc si eu o fata cu numele acesta. Cand aud numele acesta ma gandesc la ea. Desi mai degraba o stiu de Miru ( forma de alintatura ). E un nume foarte rar intalnit si totodata special. Semnificatia crestina este aceea a "untdelemnului sfintit", a mirului, folosit mai ales la Taina Botezului (cuvantul "mir" este de origine greceasca). Miron si Miruna (cu forma prescurtata de Miru) sunt nume prezente in randul martirilor si a sfintilor aflati in panteonul crestin, ceea ce a dus la popularizarea lor de-a lungul anilor. Ele sunt prezente inca de acum sute de ani in documentele din Moldova si Transilvania, iar vechimea lor este justificata de multimea derivatelor care exista: Mironas, Mironeasa, Mironel, Mirones, Mironescu, Mirea, Miroianu, Mirontov, Mironovici, Mirulescu etc. Sf. Miron, facatorul de minuni, a trait in secolul al III-lea si a savarsit multe minuni, care au facut ca multi pagani sa treaca la credinta in Hristos. Biserica catolica il pomeneste pe data de 8 august.
Cand ma gandesc la numele Miruna, am in minte o fetita de 3-4 ani, brunetica si cu parul cret.
Va multumesc pentru raspunsuri, mi-au placut foarte mult.Raspunsul tau chiar m-a amuzat putin, ella86, m-ai inveselit.
Si raspunsul tau, imortal e foarte interesant.
Miruna
Forma feminina a numelui Miron - la baza acestor doua prenume se afla un nume grecesc Myron, care la randul lui provine din substantivul "myron", un ulei extras din plante parfumate, care are sensul de "balsam", "mirodenie". Semnificatia crestina este aceea a "untdelemnului sfintit", a mirului, folosit mai ales la Taina Botezului (cuvantul "mir" este de origine greceasca). Miron si Miruna (cu forma prescurtata de Miru) sunt nume prezente in randul martirilor si a sfintilor aflati in panteonul crestin, ceea ce a dus la popularizarea lor de-a lungul anilor. Ele sunt prezente inca de acum sute de ani in documentele din Moldova si Transilvania, iar vechimea lor este justificata de multimea derivatelor care exista: Mironas, Mironeasa, Mironel, Mirones, Mironescu, Mirea, Miroianu, Mirontov, Mironovici, Mirulescu etc. Sf. Miron, facatorul de minuni, a trait in secolul al III-lea si a savarsit multe minuni, care au facut ca multi pagani sa treaca la credinta in Hristos. Biserica catolica il pomeneste pe data de 8 august.
E un nume care pentru mine simbolizeaza copilaria. eu unu nu pot zice miruna unei fete mai mari de 16-17 ani mi se pare prea copilaros.
Buna! Sincer? Prenumele asta cand l-am citit m-a dus cu gandul ma bucurie! Nu stiu de ce dar... a fost primul gand!