| carminaburana43 a întrebat:

Cit timp trebuie purtat doliu cine ramine vaduva dupa sotul? Cit timp nu are voie sa primeasca barbati in casa?

Răspuns Câştigător
| tyana a răspuns:

Imi pare rau pentru pierderea suferita.
Referitor la doliu, cred ca romanii ar trebui sa mai iasa putin din tipare si sa nu se mai adanceasca in suferinta doar pentru ca "asa trebuie". Tu traiesti cu durerea nu cei din jurul tau si daca simti ca doliul ti-a ajuns e timpul sa renunti. Oamenii vor fi tentati sa te judece insa parerea lor chiar nu conteaza.Nu are rost sa te adancesti in depresie doar pentru a da bine in fata celorlalti. O perioada de 6 luni de doliu e mai mult decat suficienta.
Sunt oameni care traiesc in doliu toata viata pentru ca asa simt dar asta nu inseamna ca ar trebui urmati.Sacrificiul asta pana la epuizare chiar nu are sens pentru ca omul o viata are. Iar purtatul hainelor negre timp de un an sau cateva luni e o mare tampenie. Uita-te in tarile civilizate cum doar la inmormantare se poarta doliul.In rest oamenii incearca sa isi revina cat mai repede dupa o pierdere.Sa fim rationali, decat sa faci o depresie severa din care sa nu iti mai revii mai bine sa risti sa fii subiect de barfa!

11 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Doliul dupa sot/sotie se tine un an.Chestia cu intratul barbatilor in casa ...nu am mai auzit-o! Daca te referi la barbati ca iubiti, atunci tot dupa un an.

April
| April a răspuns:

Carminaburana, eu cred ca dai prea multa importanta parerii altora; fiecare om traieste toate marile bucurii dar si marile suparari in felul sau unic pentru care n-ar trebui judecat. Un doliu poate tine o intreaga viata, altul doar o zi, sau chiar mai putin; depinde in ce fel de relatie am fost cu cel plecat dintre vii fie el cunoscut, sot sau parinte. Uneori poti plange mai mult dupa cineva important pentru sufletul tau decat dupa cineva care ti-a fost aproape doar ca alegere a destinului, fiindca nu noi ne alegem familiile in care venim pe lume.Asadar,nu mai intreba pe altii; doar sufletul tau stie raspunsul; si ca argument in plus, mai ales pentru cea de a doua intrebare, daca sotul tau plecat din lume te-a iubit, nu se poate sa fi gandit ca trebuie sa treci, dupa moartea sa, la asceti.Esti un om viu pana la urma si n-ai nicio vina in tot ceea ce s-a intamplat.Incearca sa fii fericita fiindca ai aceasta datorie fata de propria-ti unica viata, pentru zilele care ti-au mai ramas.Numai bine.

| carminaburana43 explică:

Nu am depasit deloc Am vrut sa fug de realitate dar nu pot sufar groaznic zi de zi midnightlady dar asta o realizeaza numai cine trece prin.

| carminaburana43 explică:

Va multumesc tuturor care mi-ati raspuns as fii dat trei funde dar TPU nu-mi da voie decit una. I-as mai fii dat lui april si la anonim si la ines. Va multumesc f frumos as dori sa traiesc intr-o societate care sa lase pe Dumnezeu sa-l judece pe fiecare si sa-l lase in truda lui pe fiecare.Pentru ca daca nu poate inlocui sotul cel care o birfeste cu nimic nu are absolut nici un drept.Mai ales caci chiar pe scara pe care stau mai am doua vecine care si-au pierdut sotul si s-au recasatorit. Ele au dreptul si toate colegele mele numai eu nu? Si asa sunt condamnata pe nedret un alt tovaras de viata macar m-ar apara de gura lumii si poate punind impreuna ce avem ne-am descurca mai bine, cine are alta parere ramine cu aceea si cu asta punct.

| ines a răspuns:

Parerea mea doliul il porti in inima.Multi se inbraca in negru mult timp pentru gura lumii sa nu fie barfiti dar durerea e aceias si daca porti si daca nu porti doliu.

| ATHOS a răspuns:

Durata doliului pe care vrei sa-l porti il hotarasti singura. Tu stii mai bine ce simti. In principiu un 1 an este considerat ca acceptabil. Daca vrei te poti consulta si cu preotul.

| MidnightLady a răspuns:

Dupa cum faceai dedicatii muzicale pe TPU, in timpul priveghiului, eu cred ca ai depasit deja perioada.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cel mai negru doliu se poarta in inima nu intr-o bucata de pinza neagra sau in formalitati de fatada pentru societate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Carmina, esti casatorita cu el pana moartea va va desparti.asa spune popa la biserica, deci cred ca asa e.chestia cu anul e de ochii lumii. dar lumea eee...stii tu.eu aveam o colega ce o insela sotul cam des. zice intr-o zi el catre ea; ce faci daca mor eu primul? ce faceai tu cand erai mai tanar, dar eu pe mormantul tau.mai zice, cand mi-a tras una, a fost prima data cand am vazut stele verzi. vreo 10 minute.pe el il cred in stare.pe ea nu. dar daca avea limbarita.

| mmeee79 a răspuns:

Buna.Esti vaduva?:O Doamne fereste...
Pai un an se tine.sau jumate si putin numa cu negru, dupa aia mai poti si maro si asa...

| Lory407 a răspuns:

Din cate stiu eu 1 an...