Copii spun adevarul pentru ca nu isi dau seama ca uneori doare si ingreuneaza situatia. ei nu stiu sa menajeze pe nimeni, sunt naivi, inocenti, ei nu stiu ca pe lume exista si minciuna. din acest motiv ei cred tot ce li se spune si nu pun la indoiala spusele adultilor.pe cand adultii, prefera sa spuna cate o minciunica decat sa fie sinceri si sa raneasca.sau spun adevarul doar ca il spun cu anumite "imbunatatiri"ca sa nu para totul atat de grav si ca sa evite situatii neplacute.
Copiii spun tot ce le trece prin minte. Asta nu echivaleaza cu adevarul. Imaginatia lor e in expansiune si unii trec usor din realitate in fantezie si iar in realitate. Nu spun minciuni cu rea intentie (de obicei), pentru ca inca nu au invatat conceptele de manipulare, ipocrizie si, mai mult decat atat, sunt in contact cu eul lor. Asa ca sunt veritabili. Adultii sunt niste copiii care s-au pierdut pe drum, au invatat ca pot minti si uneori lucrurile ies mai usor asa. Au devenit lenesi si prefera lucrurile comode, cum ar fi o minciuna. Fata de copii, care sunt activi de fel. Mintim din multe motive: ca sa aratam bine in ochii altora (proasta imagine de sine), ca sa ne acoperim greselile (culpabilitate exagerata) sau, pur si simplu, ca sa ne prefacem ca avem o viata mai interesanta decat in realitate.
Atât adulţii cât şi copiii simt nevoia să ascundă ceea ce la un moment dat nu a fost ascuns şi a fost ori luat în derâdere ori neapreciat de către ceilalţi. Copiii tind să spună adevărul mai mereu, fiindcă nu au încă o colecţie bogată de experienţe de batjocură.
De ce? copii nu diferentiaza adevarul de minciuna inca si spun exact ceea ce gandesc, chiar daca acest lucru deranjeaza uneori.Adultii? e in firea lor sa minta, pentru a-si proteja interesele, orgoliile, a ferii (asta daca intr-adevar au de gand acest lucru) pe altii de adevar care uneori poate este dur.Adultii mint din obisnuita, copii spun adevarul deoarece inca nu cunosc minciuna cu adevarat.
Copii inventeaza iar adultzii mint
de ce mint adultzii? sunt situatzii cind nu ai alta solutie decit neadevarul si sunt situatzii cind mint ca asa l-i se pare mai interesant sa descopere celalalt adevarul
Pai adultii mai mint deoarece sunt nevoiti sa minta pentru a proteja copii, si sa-i fereasca de un adevar crud, parerea mea
... da, se poate intampla sa minta cineva care nu a gasit intelegerea/intelepciunea necesara la cei din jur, care desconsidera adevarul, care a fost amendat pentru ca a spus mereu adevarul fiind luat in zeflemea de cei din jur, ironizat, atunci se produce trecerea accidentala de cealalata parte a barierei, spre minciuna, spre a fi acceptat de colegi, sau poate fi utilizata minciuna in scop de bravare, din spirit de fronda la adolescenti, dar oricum minciuna are picioare scurte, ea trebuie tinuta minta sa o poti repeta similar ca altfel nu esti credibil si de ce ar fi necesara o memorie in plus o "memorie a minciunii" oare dragii mei?!
E greu de spus, pentru adevarul este relativ; si-apoi si minciunile pot fi de mai multe feluri in sensul ca sunt si minciuni, minciunele care uneori sunt binevenite in sensul ca pot proteja, fiind preferate de unii in detrimentul unui adevar "dur", crud; pe de alta parte da, copiii care spun adevarul sunt invatati de parinti care la randul lor spun adevarul; stim cu totii ca sunt si copii care minciunesc; dar in general copiii invata comportamentul adultilor prin imitare; deci dragi parinti, aveti grija cum va comportati!
Copii au o inocenta ce'i reprezinta. Ei nu stiu sa minta pe cand adultii au cine stie ce experienta.
Stii cum se zice...fii sincer ca un copil. Ei nu stiu ce este minciuna, decat mai tarziu, dupa 3 ani cand incep sa se dezvolte ca si personalitate mai pregnant si fac boacane, eu stiu...este intentia oricui sa scape de pedeapsa de aici si acoperire prin miciuna. Cand esti adult minti. De ce? Realitate este prea crunta uneori, este un apanaj dar duce la rau.
PATYUTZA întreabă: