Nasol, dar o data ce l-ati scapat din mana, mai greu il recapatati. De obicei copiii stiu ca se apuca de asa ceva cand n-au prea multa atentie sau nu prea sunt intelesi de aia probabil ca asculta mai mult de anturaj, ca ii simte mai apropiati. Cred ca ar trebui sa incercati sa-l apropiati cumva de d-voastra din nou si sa-l indepartati de anturaj, sa aflati cei place, ce-l pasioneaza dandu-i dreptate, chiar daca n-are. Incercati intre timp sa creati o ruptura intre el si prietenii aia ai lui luandu-l cu voi la rude sau oriunde numai sa nu mai stea cu aia. Nu conteaza ca nu vrea, impuneti-va cumva, poate chiar amenintandu-l ca nu-i mai luati ceva daca nu face acel lucru. Incercati inainte de toate de a vorbi cu el, de ai explica ca asa nu ajunge nicaieri, ca nu o sa aiba scoala si ca daca vrea asa atunci sa nu stea ca trantorul, sa puna mana la munca. Am o prietena care fratele ei, tot asa, nu-i ardea de scoala, lua bataie cu nemiluita, degeaba, el pe la scoala nu dadea. Cu greu a terminat scoala generala. Daca a vazut asa, mama lui i-a zis ca daca nu-i place scoala sa se apuce de munca ca ea nu are chef sa tina un lenes in casa. S-a apucat de munca, dar stiti cum e, munca-i grea mai ales daca nu ai macar un liceu. Dupa vreun an si-a dat seama singur ca a gresit si ca daca nu face un liceu nu o sa aiba parte de prea multe in viata. Acum termina facultatea baiatul vreau sa va zic. Deci trebuie cumva sa gasiti o metoda. Incercati sa nu disperati si sa cautati tot timpul o metoda. Sotul (daca aveti) si el poate sa se impuna destul de mult interzicandu-i multe caci are alta autoritate. E nasol, n-as vrea sa fiu in locul dumitale, dar sper sa reusiti. Succes.
Cati bani de buzunar ii dati zilnic? ia mai scurtatzi suma. La ce le trebuie la copii bani la scoala? Punetzi-i mancare de acasa si o sticla de apa sau suc,
de cate ori mergetzi pe la scoala sa il verificatzi?
Cind vine acasa si miroase a tutun dezbracatzi-l in fata usii, iar cind este baut punetzi-i capul sub dus cu apa rece si aratatzi-i oglinda, fiti mai severa
Sarut mana! In primul rand trebuie sa va rugati la Dumnezeu cat puteti de mult, sa va duceti cat mai des la Sfanta Biserica (duminica, in toate zilele de sarbatoare, in zilele cand se savarsesc Sfantul Maslu si Acatist, si de fiecare data cand simtiti nevoia), postiti, spovediti-va, incercati sa va infranati de la cat mai multe pacate, si sa faceti cat mai multe lucruri bune. De asemenea cautati un parinte bun, caruia sa-i puteti spune tot ce aveti pe suflet. Vazand ca veti adopta aceasta atitudine este imposibil ca fiul dumneavoastra sa nu se indrepte catusi de putin. Daca aveti posibilitatea, nu ar strica sa apelati si la sfaturile unui psiholog sau terapeut. Ganditi pozitiv, fiti, puternica, rabdatoare si aveti credinta in Dumnezeu. Cu voia Lui se rezolva toate! Multa sanatate
S-ar pute sa aveti si dumneavostra o parte din vina in sensul ca la un moment dat i-ati acordat un pic mai multa libertate. Dar din mesajul dumneavoastra inteleg principala problema si este una des intalnita:influenta anturajului.Inca este mis si il puteti indrepta pe drumul cel bun...In primul rand trebuie sa il departati de asa zisii "prieteni" pentru ca daca acestia l-au determinat sa fumeze si sa nu tina cont de scoala, insemna ca nu ii sunt prieteni...Nu spun sa ii alegeti dumneavostra prietenii ci doar sa ii dati anumite criterii dupa care sa ii aleaga...
Si eu sunt in clasa a8a si am colegi asemanatori.nu stiu ce puteti face...incercati cu vorba buna. daca nu merge cu pedepse gen:nu iesi din casa pana..., nu deschizi calculatorul, daca greseste nu il lasi sa faca ceea ce ii place.
Dat fiind ca e in clasa a VIII-a, inseamna ca va urma admiterea la un liceu in curand, ati putea sa ii faceti un tur al tuturor liceelor din oras, incepand cu cele mai bune si frumoase si terminand cu cele asa numite "groaznice" si poate acest lucru il va trezi la realitate, dandu-si seama ca ar putea ajunge intr-un asemenea loc.De vreme ce va procupati de soarta copilului, insemna ca ia-ti dat o educatie buna, stiu cum este, cand anturajul te acapareaza, foarte greu mai iesi din el; cred totusi ca si-ar dori sa faca ceva mai mult cu viata sa decat un liceu mediocru sau sa ajunga in vreo zona la periferie.
Doamna eu am 20 de ani, fumez din clasa a 7a tot de atunci beau, nu prea chiuleam pentru ca imi placea la ore, era distractie, nu aveam ora de intrat in casa, parintii imi dadeau bani cat aveam nevoie (de tigari si un suc de la magazin, hai 2 pe zi) astazi ar insemna 15 lei. Sincer nu regret ca fumez decat ca acum sunt cam scumpe , nu am mai baut de 2 ani... In fine solutia este " O IUBITA ". Incercati sa vorbiti cu el sa vedeti ca s-a bagat in acel anturaj dubios doar ca sa se dea "smardoi" ca asa se vorbeste acum pentru a impresiona fetele, va spun din experienta personala. Asa sunt baietii la 14 ani, se dau rotunzi, toti. Ca sa il scoateti din acel anturaj trebuie sa apara de undeva o fata. Incercati cu recompensa, ii propuneti sa invite o fata la o pizza si ca ii dati bani pentru treaba asta, normal trebuie sa-l verificati... La mine ar fi mers cu siguranta.
Offf Doamne...mersi ca nu m-am nascut prost si papagal sa ma iau dupa toti fraierii...ca acum ajungeam sa stau baut si spart intr-o ghena cu seringa in vena.
Fai un program strict. daca nu asculta, atunci incearca sa ii i-ai tot ce ii place...tv-ul,pc-ul,sa nu ii mai dai bani la scoala, sa nu il mai lasi pe afara cu prietenii...trebuie sa inteleaga intr-un fel.fii autoritara.ca daca il lasi sa faca ce vrea nu e bine.arata i ca daca tu spui ceva.pai asa este.
vb si cu sotul tau despre problema asta, nu il scapati din mana ca cine stie ce o sa ai faca.ink mai aveti timp
Anul asta fara bani de buzunar, fara cadouri, dezabonati-va de la internet, depinde la ce companie sunteti, aveti dreptul sa cereti o dezabonare temporara o data sau de doua ori pe an...; eventual schimbati scoala de acum; intr-o zi cand puteti merge la scoala si prefaceti-va ca ati baut asa in fata tuturor sa vedem cum se simte, glumesc dar trebuie gasit ceva de genu'
severitate in toate, daca vrea sa manance sa participe la pregatirea mesei, spalatul hainelor personale, etc.
Inchidei usa si lasa-l la prieteni.va veni smerit inapoi cand il vor parasi acestia.ca nu te ia nimeni de crescut in ziua de azi.si cand vine inapoi... pune-i conditii. fara bani si fara nazuri.ai mei sunt mari, nu sunt un tiran, dar ma respecta si ma asculta.si eu le respect viata si libertatea. dar cata vreme sunt inca in casa mea si ii hranesc ...respecta anumite reguli.si sunt mandru de ei, si ei de mine.banii multi si libertatea prea multa ii strica la cap. usa inchisa ...si iala schimbata.cand se va hotara sa asculte ...va avea acces inapoi. daca nu.nu.fiindca daca tie mila acum...sa stii ca e jale de tine.
Doamna, cea mai simpla chestie:va duceti la el cand se uita la tv de exemplu, il sculati in picioare, ii spuneti sa spele vase, sa duca gunoiul, iar daca cumva nu vrea, o palma peste ochi, il pedepsiti, fara bani de buzunar, fara tv sau calculator, mai multe teme(ii dati suplimentar de facut), o carte de citit, fara prieteni o vreme sau deloc si mai vedeti
Nu incercati sa il pedepsiti pentru ca va fi si mai rau. Daca nu ii mai dati bani va fuma de la altii, daca il pedepsiti cand va scapa din casa va fuma foarte foarte mult(cunosc cazuri). Ideea cu o fata este buna. Multi baieti se lasa de fumat datorita unor fete. Orice copil cat ar fi de cuminte tot mai face cate o bauta, daca este o regula(saptamanal) incercati la sa mergeti la un doctor. Convingeti-l sa va spuna tot asigurandu-l ca nu ii faceti nimic si ar fi posibil sa renunte pentru ca nu mai face ceva cool de care nu afla parintii. Ideea ar fi: Nu-l pedepsiti si vorbiti ca de la prieten la prieten si nu ii dati argumente gen: asa vreau eu
Este greu cu anturajul...si eu m-am lasat de scoala din cauza anturajului am renuntat la un sport am renuntat la tot...pentru statul cu prietenii distracti...ca bea e cel mai rau lucru... din cauza bauturi incepe sa aiba curaj sa fie obraznic sa numai asculte... daca el vrea sa stea cu anturajul cu anturajul va sta...doar incercati sai explicati ce inseamna sa renunti si ce inseamna sa ai ambintie sa ajungi undeva! daca o sa aveti destula dreptate in ceea ce ii ve-ti spune va face ca dumneavoastra! Semnat : un pustiulica de 18 ani
anonim_4396 întreabă: