Copiii nu au caracterul format. Au temperament, insa. Probabil te referi la copiii cu temperament vulcanic, agitati, energici, curiosi etc. (Daca am inteles gresit, astept lamuriri). Caracterul se formeaza prin integrarea unor norme, principii morale, valori etc. cu care ia contact in mediul in care traieste. In ceea ce priveste copiii cu temperament vulcanic si incapatanati, educatia e cheia, insa temperamentul nu se modifica. Adica, il poti atenua, dar nu iti imagina ca dintr-un copil care topaie toata ziua, poate deveni unul pasiv, care sa stea cuminte unde il pui. Cat despre incapatanare, asta e o reactie la o educatie deficitara. Nu se naste nimeni incapatanat. Probabil ceva din comportamentul parintilor sau al celor din jur i-a aratat, in mod repetat, ca daca insista suficient, poate primi ce isi doreste. Eu nu sunt adepta folosirii bataii, sub niciun pretext. Pedepse. In primul rand, e necesar sa ii darami ideea ca daca insista suficient, plange, e agresiv sau eu stiu ce intelegi tu prin incapatanat, totusi nu primeste ceea ce el cere. Asa ca data viitoare cand vrea ceva cu care nu esti de acord, spui nu si ramane nu, oricat se tavaleste pe jos. Cu cat insista mai mult, cu atat pedeapsa creste, de la avertizare verbala, stat la colt (probabil ca nu o sa stea), inchis in camera, privare de o jucarie preferata etc. Dupa ce pica ideea asta, va fi mai receptiv la educatie. Nu iti face sperante ca va pica repede (depinde de varsta. daca e in jur de 4-6 ani, ai nevoie de nervi de otel), aduna-ti toata rabdarea si repeta-ti ca ii faci un bine pe termen lung. Iar in afara acestor crize, incurajeaza-l de cate ori face ceva bun, chiar ceva ce pare minuscul, vorbeste-i calm, nu ii taia avantul energic, lasa-l sa exploreze.
Exista atat medici pediatri, cat si neuropsihiatri infantili, care ar putea sa te ajute! Apoi, librariile sunt pline da carti tematice, in sprijinul parintilor: Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Copiii sunt din rai, Cum sa-ti ajuti copilul, etc... ideea e ca trebuie Dragoste, rabdare, bunatate, intelegere, cunostinte, si dorinta fierbinte, reala, de a-i vrea binele, + inca multe altele! Fara bataie, ci cu vorba buna, exemple, jocuri, motivatii si recompense adecvate! Success!
Parintii trebuie educati, copiii nu fac altceva decat ceea ce vad la parintii sau le este indus de acestia.copilul este incapatanat pentru ca nu are exemple clare, concise.vede si simte modele care nu au caracter si care reactioneaza print-un comportament inadecvat. ceva diferit? da, evident! parintii sa isi schimbe modalitatea de a manipula, de a "educa", de a se comporta si de a comunica cu copilul. daca parintii nu gasesc cea mai buna solutie de a comunica cu el, copilul o sa sufere toata viata, consecintele unei relatii copil-parinte se resimt pe tot parcursul vietii. cel mai indicat ar fi un psiholog-dar unul bun, cu experienta. parintii si copilul trebuie sa participe simultan la sedinte. daca vei duce doar copilul o sa faci o mare greseala, un bun psiholog iti recomanda o terapie pentru 3, nu doar pentru copil. fara violenta, fara vorbe dure si reci, fara pedepse. doar sentimente, caldura sufleteasca si dragoste, sunt unicele lucruri care or sa apropie copilul de parinte.(imi pare rau pentru literele mancate pe parcursul textului...)
Addenda: rasp lui zazu mi-a indus un flash, care mi-a aduc aminte de inca un titlu, si care reflecta Realitatea!: Copiii invata ceea ce traiesc, aparuta la editura Humanitas! si aceasta confrma ca cei mici au nevoie de exemple pozitive de la parinti, armonie si afectiune in caminul lor!
In general se intampla asa cand copilul este prea rasfatat, cand parintii asculta de doleantele lui din dorinta de a nu crea anumite scene in public.Cu timpul, copilul speculeaza aceasta slabiciune a parintilor si se ajunge aici.Nu sunt adepta pedepselor ci mai degraba as recomanda mai multa fermitate parintilor, daca si-a spus opinia intr-un fel in care acesta sa o inteleaga clar sa nu cedeze (desi stiu ca nu e usor )in fata lacrimilor, copiilor.
.de fapt parintii nu inteleg, pardon-nu intelegem, un lucru! copiii au nevoie de dragoste, de imbratisari, de vorbe bune. cu cat suntem mai buni cu ei cu atat vor fi persoane mai bune, mai intelegatoare si mai fericiti.parintii sunt modelul copiilor, priviti comportamentul copilului si descoperiti caracterul parintelui!
Da va inteleg ce ziceti, dar e un caz mult mai delicat,. vedeti voi copilul are varsta de sase ani si noi locuim in anglia unde, totul e mai greu decat in romania,. cea ce mai e o problema,. el este copil adoptat (de mic de la 1 an, de catre mama lui )care la adoptat din iubire,. pe parcurs am aparut si eu in viata lui si sincer m-am indragostit si eu de el, ca e isteti si are toata iubirea noastra(noi suntem casatoriti)doar ca nu mai vrea de un timp sa asculte nimic din ce i se spune am incercat si cu recompense bani, jucari, diferite iesiri, toate ca si reconpense dar nu da rezultate! si umbla la scoala aici in anglia si se bate cu colegi lui, si proble de genul acesta, .intr-adevar tatal lui real l-am cunoscut era foarte violent dar na petrecut foarte mult timp copilul cu el,. cum am spus de la 1 an e al nostru sil iubim, .si sincer ma gandesc daca nu cumva iubirea nostra ii dauneaza si il face sa reactioneze in felul acesta?! sunt tare ingrijorat din cauza lui de acea am si apelat la voi!
Seby, lasa-l pe tatal lui real! cum merge relatia voastra? ma refer la a ta si a femeii tale? aveti timp pentru copil, va certati de fata cu el, aveti discutii.trebuie sa va svimbati atitudinea.nu merge sa il santajazi cu cadouri, o sa le prinda gustul si pe urma o sa cheltuiti toti banii pe jocuri de D. S si WII. tu il placi pe el! dar el te place pe tine? frustrarea lui se manifesta la scoala cu cei care sunt mai slabi decat el, pentru ca acelasi lucru i se intampla lui.nu o lua in nume de rau.incearca sa vorbesti deschis cu el, si fiti calmi, nu incepeti cu reprosuri.multa dragoste, multa dragoste -dar sincera! si trebuie sa aveti rabdare.alta metoda nu exista.
Cred ca intai ar trebui educati parintii sa aiba mai multa intelegere! Pedeapsa nu trebuie sa fie violenta fizica sau verbala! Daca vrei sa il edepsesti incearca sa ii diminuezi lucrurile ce ii fac placere! Asta presupune sa iti cunosti bine copilul! Chestia e sa incerci sa fii corect!
Parerea mea este ca trebuie sa fiti foarte ferma cu el adica da sa insemne da si nu, nu.Lucru care probabil v-a scapat. Tebuie de asemenea avut in vedere ca in primul rind noi ca parinti ii ajutam sa ajunga pe picioarele lor si, nu cum cred altii, sa fim iubiti de ei mai tirziu.
Helloyellowday întreabă:
anonim_4396 întreabă:
florin0005 întreabă: