Buna! In clasele primare 1-4 invatam foarte bine de placare nu ca as fi fost tocilara, doar ca imi placea.Cand am ajuns in a 5-a am vazut ca este cam greu, am luat un 5 la mate.....Eu ce pot sa spun de sora ta este sa faci in felul urmator: "sperio" putin in sensul acesta: spune-i ca daca nu va lua note mai maricele,cand va fi mare nu va putea sa intre la un liceu bun, si va sta sa munceasca la alti sa le spele parchetul in loc sa aiba un loc de munca la birou la calculator. Daca este pasionata de PC(calculator), iti propun sa ii spui asa: daca nu inveti nu vei putea sa stai la birou la calculator, si vei lucra menanjera etc. Dupa care daca nu merge fii putin mai stricta cu PC chiar daca nu esti mama ei si doar sora ajut-o la teme du-te la ea si spune-i:haide gata, te ajut eu la teme haide sa vedem cum ne descurcam etc.
Bafta!
Chiar mi-ai dat o idee geniala la faza cu speriatul. Weekend-ul asta mama nu a fost acasa, deci eu am fost sefa. Pe la 8:30-9, soramea voia sa iasa cu prietenele(ca sa vina seara si sa piarda toata ziua). Cand sa plece, i-am cerut caietele cu temele. Surpriza: la mate era scris numai "TEMA" si data. I-am spus ca nu-i dau voie sa iasa pentru ca ma mintise ca isi facuse temele. S-a enervat, asa ca am trimis-o in camera. Dupa ce se mai calmeaza, ma duc in camera si ii spun ca pentru ca m-a mintit, ma va ajuta la curatenie(de obicei eu fac toata treaba si ea sta de geaba ca doar ea e "printesa casei"). Asa ca i-am inmanat "ustensilele", i-am aratat cum sa faca, si i-am spus ca in timp ce eu fac curat in dormitor si in baie, vreau ca ea sa mature, sa spele pe jos si sa stearga praful in camera noastra si in dormitor. A inteles ca n-are in cotro si m-a ascultat. Dupa, am stat cu ea sa-si faca temele. Cand am pregatit masa, am pus-o pe ea sa curete cartofi si la fnal, ea a spalat vasele si a facut curat prin bucatarie. Se comportase ok si ma gandeam poate sa o las pe afara, dar daca i-am spus ca nu iese din casa, nu era bine sa ma razgandesc. Pe seara am pregatit un ceai, si am stat cu ea de vorba. Am intrebat-o daca i-a placut ce a facut azi si evident mi-a raspuns ca nu. I-am spus ca daca nu se tine de invatat, asta va face toata viata. Mi-a promis ca de acum o sa invete, ca nu vrea sa ajunga menajera. Cred ca i-am servit o lectie destul de buna. Oricum ideea ta e super. Multumesc mult!
Inteleg asta da la 12 ani daca iti plac banii si nu-ti place cartea nu prea vad cum ii poti avea.
Pai nu faci bani la 12 ani, ii faci cand cresti. Dar de ce sa te chinui cu scoala cand stii ca nu iti va trebui sau cand stii ca te descurci si fara?
Ii pui parola calculatorului, si ii bagi parola numai dupa cevsi a facut lectiile
Rezultatele şcolare reprezintă poate una dintre problemele ce merită să fie discutate în familie. Sfaturile experientei tale pretuiesc mult in relatia cu sora ta.
Problema e ca daca nu exista un dialog constructiv, liber intre voi, sora tu nu te va asculta si va pierde aceste sfaturi (intre care multe sunt morale, educative sunt sigur)!
Sunt si lucruri cu mult mai importante decat rezultatele scolare actuale. Situatia ei emotionala, vârsta preadolescentina si vulnerabilitatea la care este expusa din partea mentalitatii
de azi ce tinde spre totală iresponsabilitate, toate acestea scot in evidenta importanta ta si a părintilor in viata ei!
Insasi dialogul intre membrii familie este deci cel mai important lucru. Acesta poate rezolva orice problemă. In lipsa lui însă, orice problemă poate avea consecinţe şi lecţii foarte dure ale vieţii pentru cel lipsit de acest suport!
Păstrarea şi continuitatea acestui dialog are însă câteva condiţii de bază, "sine qua non":
- increderea ei în tine, fără excepţie, fără a fi trădată prin "destăinuiri" către părinţi (decât în cazuri foarte grave, cu promisiunea părinţilor că nu vor divulga...);
- Evitarea totală a reproşurilor! Acestea ar trebui să lipsească cu totul din cadrul formulelor de adresare, de abordare a unui subiect.
e posibil acest lucru înlocuind reprosurile (inclusiv cele simple si banale legate de habitat, de bucatarie, etc...) cu sfaturi, cu exemplul personal, cu o atitudine binevoitoare, plină de respect, de inţelegere, de relaxare...
Pune aceste lucruri în practică şi vei vedea că se poate construi puţin câte puţin o relatie, posibilă şi necesară chiar si in cazul unor diferenţe mai mari de vârstă...
O zi bună!
Salut. În primul rând vreau să te laud pentru atitudinea de care dai dovadă şi pentru că îţi pasă de sora ta. Încearcă să citeşti aici, poate găseşti unele sugestii prin care ai putea-o stimula: http://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/1102008109
Cele bune!
Nu știu dacă este cea mai bună soluție să o sperii.
Nici eu la 12 ani nu învățam, ba chiar mă luam la ceartă cu profii că erau foarte impertinenți în ceea ce mă privea pe mine.
Stai și tu liniștită, nu pune presiune pe ea că nu e bine, e totuși mică. Trebuie să ai o discuție cu ea, întreab-o de ce nu vrea să învețe. Poate nu are un motiv pueril. Dar în același timp explică-i calm ce se întâmplă dacă nu învață.
Instalează-i în calculator programul K9 web protection şi vei vedea ce "motivată" va fi să înveţe pentru că nu va avea încotro! Adio reţele de socializare pe care stă ore în şir zilnic!
Setează-i nivelul de restricţionare pe CUSTOM şi bifezi acolo ce vrei să-i restricţionezi.
Din nefericire, programul K9 nu poate fi instalat pe calculatoare slăbuţe (cu procesoare single core) deci să sperăm că voi aveţi un pc cu CPU dual core... Altfel K9 nu merge.
http://download.k9webprotection.com/k9-webprotection.exe
http://www1.k9webprotection.com/get-k9-web-protection-free
Încearcă să îi vorbești de viitorul ei, să o faci să înțeleagă că este spre binele ei să învețe. Pune-i un program în care să învețe! De fiecare dată când își face o temă arată-i că ești mândră de ea și poate așa va înțelege. Baftă!