Incearca sa-i iei ceea ce ai place lui cel mai mult, nu-l lasa afara, nu-l lasa sa se uite la tv sau la calculator, faptul ca al pui in genunchi nu ai va face bine, se va incapatana mai tarte si nu va face ceea ce ai zici, cind iti cere ceva nu-i cumpara sau nu-i fa.Asa va invata sa pretuiasca ceea ce ai zici si va sti sa aprecieze sfaturile tale.
Depinde de varsta. Pana e mic poti sa il pui intr-un loc de pedeapsa (chiar in genunchi) pentru cateva minute, ii poti restrictiona accesul la PC sau TV pentru o zi, ii poti confisca anumite jucarii, ii poti reduce bonusurile acordate pentru buna purtare si asa mai departe. Pedeapsa trebuie aplicata numai dupa ce in prealabil copilul a fost avertizat o singura data despre aplicarea ei si se prelungeste daca la expirarea ei nu s-a produs o schimbare in bine a atitudinii. Pentru a avea efect, copilul trebuie sa primeasca si explicatii (pe un ton calm dar ferm), sa stie pentru ce a fost pedepsit. Am vazut multi parinti care isi pedepseau copilul nu numai inainte de a-l avertiza, dar si fara sa ii spuna de ce, el nerealizand decat ca a facut o prostie, fara a stii exact care a fost aceasta.
Cand copiii mai cresc, pedepsele probabil se schimba, dar ai mei sunt inca mici...
@ceciliarepede - poate ar fi util sa le postezi totusi cand ai timp. Mai suntem si altii interesati. Nu din placerea sadica de a invata pedepse noi, ci din nevoia de a ne educa cat mai bine copiii.
Reduci timpul afectat pentru joaca, tv, in general ce iubeste el mai mult, etc.
Pentru regis. daca il pui in genunchi, in primul rand ca il traumatizezi, si isi va pierde increderea in sine. depinde de cum il educi TU, pentru a-l face un om increzator cand va fi mare. acum raspuns la intrebarea in sine. ii explici ceea ce a gresit, ca nu e frumos ceea ce a facut, etc. daca nu intelege, poti sa-l atingi cu o palma din cand in cand. oricum, o educatie buna nu se face cu palma sau cu bataia. depinde de tine cum ii formezi caracterul. incearca sa-l rasfeti mai putin. bafta
In primul rand gandeste de doua ori daca copilul a gresit. de foarte multe ori noi reactionam gresit fata de el. daca el/ea a facut ceva noi fiind maturi vedem lucrurile prin prisma noastra nu a lui/ei.nu il poti pedepsi. dai exemple cu lucruri cat mai aproape de aria lui (prieteni, frati)dar nu il pune pe el ca si un element rau in aceasta discutie pentru ca va face mai rau data viitoare.este foarte usor sa scrii, sa dai sfaturi altuia. asa am zis si eu de cate ori mi s-a dat acest sfat. am doua fete ca sa ma fac inteleasa am sa iti povestesc asta. fata cea mare este mai rebela asa a fost mereu, dar cand a facut ceva ce eu nu am vrut am pedepsit-o fara sa ma gandesc ca nu era bine pentru mine s-o las sa faca acel lucru.ex.eu o lasam sa se uite la desene ca vroiam sa ma uit eu la un film.nu o lasam sa iasa afara ca nu vroiam eu sa am grija ei in timpul acela.nu o lasam eu sa taie o fustitasa faca rochita la papusa pentru ca imi placea mie cu toate ca ea nu o mai purta. etc. cea dea doua fetita este altfel decat ea, mai atenta, mai linistita mai intelegatoare, si asta pentru ca am inteles ca si copii au dreptul la cunoastere si cum sa faca daca le repetam itruna ca nu este bine..., nu pune mina..., nu te duce..., nu ai voie si toate astea fara argumente doar cu un raspuns sec se aleg ei ori cu nu vreau eu (si atunci isi insuseste si el acest lucru si vine la rindul lui cu acelasi raspuns la intrebarile noastre( de ce?))sau alta asa trebuie asa cum de fapt cum vrem noi? deci dupa parerea mea cea mai buna pedeapsa a unui copil este discutia dintre parinte si el cu atat mai bine pentru el daca are mama si tata care sa ii intereseze pe amindoi de el.si inca ceva important copilul trebuie sa stie intotdeauna ca il iubesti spune-i si daca l-ai certat(sa nu il certi la modul agresiv na daca tipi el nu are timp sa inteleaga nimic)si tipi degeaba
Folosind consecintele naturale si nu conditionarea negativa. atunci cand are un comportament dificil trebuie sa invete ceva din consecintele faptei lui. de ex: sparg o cana cu lapte. consecinte naturale: nu mai am lapte, nu mai am cana, trebuie sa strang cioburi, ma pot taia, trebuie sa cumpar alta cana, desi as fi luat mai bine o inghetata. in niciun caz dupa o astfel de fapta nu i dau o pedeapsa de genul: nu te uiti la TV. nu are nicio legatura cu fapta si nu va invata nimic. daca l pedepsesti prin conditionarea negativa risti sa nu mai faca fapta in prezenta ta si s o comita de cate ori nu esti prin preajma. greu cu pedepsele astea! succes.
Sunt formator la o fundatie care se ocupa de protectia copilului si predau cursuri despre acest subiect. mi e teama ca risti sa primesti sfaturi gresite vazand ce raspunsuri ai primit si te invit daca vrei sa vorbim la telefon despre asta. ar fi prea multe de explicat si e mai greu in scris. scrie mi mesaj daca esti interesat.
Regis: tocmai asta i substanta programului nostru: FARA PEDEPSE! doar cu recompense care sa intareasca doar comportamentele pozitive. pedepsele nu vin de la tine ca adult, care poti fi asociat cu ele ulterior. vin din "consecintele naturale". chiar mi e greu sa ti fac sinteza unui curs intreg pe TPU. scrie mi! doresc sa ajut pe oricine.
Draga super neni as avea o intrebare am 2 copii cu varste de 16 si 9 ani eu lucrez si sotul de asemenea lucram in ture nu todeauna e cineva cu ei acasa baiatul de 16 ani are grije de fetita de 9 ani o ajuta la teme are grije de mesele ei si pastrarea ordini in casa pentru acest fapt am crezut ca mltumire sa conpensez banesc cu o mica suma de bani oare e corect ceia ce fac? daca nu asi dori un sfat de la tine. multumesc
Pentru doamna cu copii de 9 si 16 ani:Nu cred ca e o problema ca ii dai bani... dar cel mai mult copii au nevoie de afectiune. Sa vada multumirea voastra ca are grija de fetita mai mica. Sper ca nu are grija de ea doar pentru. bani? Daca are grija neconditionat atunci felicitari ca ati crescuto bine. Sa ne dea Dumnezeu la toti copii plini de energie si sanatate si cat de cat ascultatori.
Am si eu o intrebare pentru super neni; am un copil de 9 ani care imi face numai nazbiti in ultima vreme l-am pedepsit interzicindu-i sa se mai joace pe calculator dar el tot obraznic este si mi-a spus ca nu isi cere scuze pentru ca ii este rusine in ultimul timp i-am interzis si sa mai iasa din casa 5 zile dar nu prea s-a schimbat nimic ce ar trebui sa mai fac?