Pana la 10-11 ani (si uneori si mai mult), copiii au motivatie extrinseca. Asta inseamna ca sunt motivati din exterior, fara sa interiorizeze. Daca ai un copil sub varsta asta, nu ai de ce sa iti faci griji, isi va interioriza motivatia si va invata pentru el din clasa a 5a, a 6a. Pana atunci, invata ba ca sa isi faca parintii fericiti, ba sa nu primeasca pedepse... Poti sa ii deschizi apetitul pentru a invata cu niste lucruri practice, insa retine ca scopul oricarei teme pentru el trebuie sa fie placerea personala. De exemplu, invata-l sa confectioneze ceva cu care sa se poata juca apoi. Invata-l sa citeasca o poezie, pe care sa o puneti in joc de rol si sa va jucati dupa. Lucruri de acest gen. Astfel, ii deschizi drumul catre invatatul din proprie dorinta.
Banui ca este vorba de un baitel, pentru ca, in general ei sunt cei care nu prea se "omoara" cu invatatul atunci cand sunt mici, vrand mai mult sa se joace.
Nu cred ca acestui copil ii este frica de invatatoare, pentru ca acestea sunt foarte apropiate de copii ii inteleg si-i ajuta pe fiecare in parte, iar copii sunt atasati de invatatoare. Probabil ca, baiatului tau ii este rusine de Doamna daca nu va sti lectia, in ziua urmatoare si nu ii este frica de ea. Stai pe indelete de vorba cu el si vei vedea care este de fapt realitatea. Pentru a-l determina sa-i placa materiile pe care le invata, este bine sa stai mai mult langa el pana isi face lectiile, sa-l supraveghezi si sa-l incurajezi sa-si termine mai intai lectiile si apoi puteti face ceva ce-i place si lui. Un joc anume, in care sa fie antrenati si alti membrii ai familiei, o iesire in oras, o ora de joaca cu prietenii sau colegii, o vizita la bunici daca acestia stau la alta adresa etc. Acestea sunt un fel de recompense dar nu stimulente. Cu acordarea de stimulente, de genul celor despre care s-a vorbit in anterioarele raspunsuri, cred ca nu este bine, ele nu pot avea urmari pozitive, copilul va invata doar daca ii veti acorda mereu stimulente si acest lucru poate sa incarce, in mod nejustificat, bugetul familiei, dar pot sa deformeze structura sufleteasca a copilului tau, lucru care nu da bune rezultate in viitor. Curiozitatea trebuie starnita pentru fiecare materie, discutati despre cate lucruri poate afla daca le va intelege si poate sa le inteleaga doar daca insuseste, fiecare lectie in parte, fiecare materie.
Nu trebuie sa puneti accent pe notele primite, pentru ca este posibil ca uneori, cu toate ca stie lectia, sa nu poata raspunde corespunzator, daca s-a grabit sau este mai emotiv. Daca fiul tau este un copil normal dezvoltat din punct de vedere intelectual, va intelege ce-i ceri si peste putin timp o sa uiti ca te-ai confruntat cu aceasta problema. Eu iti doresc sa ai calmul si intelepciunea necesare, pentru a-ti canaliza fiul spre ceea ce este important acum pentru el invatatul. Copilul trebuie sa inteleaga ca fiecare din casa este util, voi parintii mergeti la servici castigati banii din care asigurati existenta familiei voastre, iar "serviciul" lui este invatatul si ca, de acest invatat depinde daca si el la randul lui, va putea sa fie un om, cel putin la fel de realizat ca voi. Sanatate si succes.
Doamne...este o foarte mare greseala daca copilului dvs, ii este de frica invatatoarei... Un copil, bineinteles, trebuie sa aiba respect. dar frica? nu...incercati altfel.(in afara de faptul ca trebui sa invete, pentru a ajunge "UN OM MARE", spuneti-i ca:
de fapt copilul ar trebui angrenat in activitatile casei.
-sa duca gunoiul
-sa stearga vasele
-sa-si chiteasca hainutele
altfel spus, daca o sa ia o nota mare, o sa fie "scutit" 2 zile sa duca guniul (spre exemplu)
Formatii un idol (asta nu insemna ca ar trebui sa fie idem ca el), si spuneti-i ca ACELA, cand era de varsta lui, ii placeau tare mult matematica, citirea si engleza.
Scuze ca iti spun dar copilul tau trebuie sa isi faca temele din placere si nu de frica nimanui, la scoala invatatoarea nu trebuie sa fie pe post de tiran, copilul probabil este speriat la scoala si acasa nu face nimic.Parerea mea este sa vb cu aceasta invatatoare si sa incerce sa ia masuri in privinta comportamentului sau ca si cadru didactic, daca este ca o tirana la scoala copilul acasa nu are nici o tragere de inima sa mai faca lectii, la scoala le face de frica invatatoarei.Incearca sa vb si cu copilul tau si invatal ca atunci cind muncesti, vei primi multe mai departe, poti avea o viata mai buna dupa terminarea studiilor, poti ajunge sa intelegi mult mai multe lucruri care sint necesare vietii cotidiene.Incearca sa-l rasplatesti pentru orice fapta buna, fii cit mai apropiata de el si vei vedea ca vei reusi sa-i inspiri increderea si va incepe sa-si faca temele din proprie initiativa.Mult succes iti doresc.
Eu zic sa-i oferi recompense... O inghetata... ciocolata... ceva ce-i place, dar nu foarte scump... Depinde si de varsta care o are acesta... Eu as alege recompensele... I-ar intra in reflex...
EEEEEEEEEEEEE...grea situatie. Daca nu vrea sa inteleaga ceea ce ai spui, asta va trebui DOAMNA sa o faca; sa stea de vorba cu el frumos, calm, si sa-i explice motivatia temelor, a invataturii in general. De multe ori copii sunt speriati de moarte de ce le face " doamna" si asta se intampla din vina parintilor: LASA CA INTRI TU LA SCOALA SI VEZI ATNCI CE-TI FACE DOAMNA" ...invatati sa cooperati cu copii mult mai mult, sa ai intelegeti, sa va pastrati calmul cu desavarsire...
Nu stiu ce varsta are.incearca sa-i definesti invatatura ca fiind munca lui de zi cu zi. tu muncesti, primesti salariu cumperi de toate pentru el. el ca si munca trebuie sa invete ca sa primeasca de toate. dar ar trebui sa vb. si cu Doamna.si ea contribuie la chestia asta.
Du-l sa viziteze o fabrica, mina ceva...si spune-i ca daca nu invata suficient nu va avea o meserie frumoasa si banoasa ci una grea si prost platita.
Daca nu sunteti o familie de bogatasi, atunci el merge la scoala, in primul rand, ca sa aiba o meserie cand va fi mare. Fa-l sa constientizeze asta.
FullFr8 întreabă: