Exista trei probleme la 40 de ani:
1) Copilul are mari sanse sa apara cu malformatii
2) Sansele de a ramane gravida scad simtitor la acea varsta, deci daca mai amini mult, s-ar putea sa fie o aminare totala
3) Cind copilul va creste si tu vei imbatrini, va zice lumea ca a iesit cu bunica pe strada.
Dupa 25 e tarziu pentru copil, in ziua de azi daca ai copil il cresti, daca nu ai mai bine nu-l faci. Nivelul de trai devine din ce in ce mai greu, sclavia progreseaza, muncitorii obisnuiti sant stransi de curea abia mai respira din salariile care le au. Un copil ar suferii destul pe langa alti idioti si panarame care ii pune bete in roate
A da nastere unui copil nu presupune un calcul- cand esti pregatita si cand nu- mai ales cand e vorba de prima sarcina. NIMENI nu e pregatit cu adevarat sa devina parinte!
Chiar si cei care ( chipurile) au asteptat momentul potrivit, odata cu nasterea copilului tot au fost pusi in fata unor situatii neprevazute.
Si inainte de a lua in calcul aspectele sociale, gandeste-te si la aspectele fiziologice.
Ar fi de dorit sa te gandesti si la sanatatea unui copil, caci, cu cat mama e mai tanara si mai sanatoasa, cu atat copilul va avea sansa sa se nasca sanatos.
Pune-ti intrebarea daca peste 10 ani vei fi la fel de sanatoasa ca pana acum.
Un copil il faci pana in 40 de ani după deja imbatrinesti si nu vei mai putea avea grija de el, varsta la care tu ca femeie poti face copil este intre 25-30 ani maxim.
Perioada in care sunte m acum numai este de facut copii, nu vezi vine razboiul un copil mic te incurca teribil daca trebuie sa fugi in alta țara ca sa scapi de razboi, uita te la săracele ucrainience cît de greu le este unele gravide altele cu bebelus sa fuga din calea razboiului. Copiii se fac pe timp de pace nu cand nu sti ce va fi maine.
Buna! Nu, de ce sa fie tarziu? Nu face astfel de lucruri daca si cand vor ceilalti. Alege sa faci, daca doresti, atunci cand esti pregatita psihic, emotional, financiar, nu cand spun altii.
Nu este târziu atât timp cât ai menstruație. Mama mea s-a născut când bunica avea 42. Nasc unele și la 60. Dar copilul iese mai sănătos, cu mai mari șanse de supraviețuire cu cât părinții sunt mai tineri.
Depinde cum ai grija de tine. La 40 deja cresc foarte mult sansele sa ai o sarcina cu probleme. Daca ai 30 si esti singura... tu stii cum te raportezi in general la propria persoana, la cei din jur, la ce vrei de la viata. De ce esti singura? Ce nu a mers in relatiile de pana acum? Ce vrei de la o posibila relatie care sa produca un copil? Vrei un copil doar pentru tine? Ai fi ok sa faci un copil cu un gigel cu care sa nu formezi o familie?
Sunt singura pentru ca sunt mult prea pretentioasa (poate fi un defect, stiu), si totodata pentru ca am sperat mult timp ca ma voi impacacu fostul (si inca mai sper), poate si de asta n-am dat sanse niciunui barbat. Copil vreau sa am cand voi avea o familie traditionala, cu tot ce implica asta, dar inca ma simt imatura pentru a fi mama, de fapt fix anul asta chiar nu vreau, chiar daca as avea cu cine, hai poate pe la un 35, ca sa ma grabesc.
Fii pretentioasa! Mai bine sa fii considerata lunatica inaccesibila de cei din jur si sa te simti tu impacata cu persoana ta decat sa te roada frustrarea zi de zi. Legat de fostul, well... speranta e raul primordial, de aia a ramas in cutia Pandorei, nu din alt motiv. Nu spun sa nu mai speri, ca stiu cum functioneaza treaba asta. Deja daca bagi duma cu familia traditionala... slabe sanse. Nu zic ca sa te descurajez, ci ca sa fim realisti. Nu pari o venita de la coada vacii, deci sunt sigur ca esti constienta de cum sintem programati, dincolo de poleiala asta cu carierele, idealurile, mofturile ridicole gen "Sa aiba sinii in forma de para si peste 1, 65" sau "Sa aiba ochi albastri, barbia asemanatoare cu a lui banderas, sa gateasca dumnezeieste si sa ma asculte cu interes in fiecare zi cand vin de la job si ii povestesc nimicuri timp de 30 de minute", treaba e foarte simpla: barbatii sunt programati sa aiba partenere tinere, fertile, sanatoase, iar femeile sa ofere copii acelor masculi alfa cu gene, potential, posibilitatea de a oferi un viitor sigur puilor si mamei.
Cu fostul de ce nu mai esti? Realist, cum crezi ca v-ati putea impaca? Daca nu exista o cale posibila in directia asta, trebuie cumva sa constientizezi ca nu vei reusi sa ai o relatie ok pana nu ti-l scoti pe el din cap.
Stiu sigur ca de asta nu pot avea o relatie cu altcineva, pentru ca ma gandesc la fostul; si am si de ce: este un barbat tare frumos, cu ochii verzi, 1, 82 inaltime, destept, cu o cariera in aviatie faina, cu care ma cunosc de peste 15 ani. Este poveste veche la noi, ne stim din liceu, apoi ne-am reintalnit peste cativa ani, si am incercat sa mai avem o relatie, dar nu s-a putut( el putin afemeiat, eu voiam maximum de atentie). Ne-am despartit pentru ca am avut o comunicare deficitara, cel putin in ultimul timp, bazata pe impulsivitate, n-am mai fuzionat, ca sa zic asa. Mi-a fost greu si inca imi este, imi doream o familie "traditionala" cu el, pentru ca este genul meu de om, pentru ca este tandru si inteligent, si in plus arata teribil de bine. Sper sa se rezolve ceva, sa ajungem la un consens. Acum nu mai vorbim, eu am aplicat si regula de "no contact" (puteti cauta pe net sa vedeti ce este), dar degeaba. Mi-a raspuns sec. Acum nu vreau o relatie cu altcineva, doar daca acel cineva, altul, ar fi perfect ( adica mult superior fostului, ceea ce nu cred), nu stiu ce sa zic, ma gandesc si la copil pe de alta parte, timpul nu asteapta pe nimeni, voi vedea...
Oh, da, stiu de no-contact, mi se pare penibil in principiu, mai ales cand exista discutii neterminate. Sau o relatie neterminata. O colega de-a mea din liceu a fost cu un tip vreo 10 ani sau mai bine, concedii prin strainatate la greu, toate cele... fara copii. Si avea tone de poze cu el pe FB. S-au despartit, au disparut brusc pozele in care aparea si el de pe FB ei. Mi se pare penibil. Nu mai zic ca s-a casatorit dupa cateva luni cu un coleg si a inceput sa toarne copii...
In cazul tau, nu prea vad cale de intoarcere. Gen nu stiu cum e el, dar presupun ca l-a durut si pe el treaba asta. Nu m-as intoarce la cineva care mi-a infipt cutitul in inima, oricit de mult as vrea. Nu ar avea sens. Despartirile in cazurile astea mi se par cu sens unic. Deci nu greseste omul cu nimic, nu te inseala, nu te bate, dar la un moment decizi tu ca ar fi mai bine sa incetati. Poate fi nemernic de-ala cu amenintari ca daca il lasi se/te omoara, poate fi simp cu vai dar nu pleca iubirea mea mor fara tine nu se poate-asa, sau poate pur si simplu sa stringa din dinti si sa mearga inainte. Chiar daca e a naibii de dureros. Perfectiunea nu exista... iar comparatiile de genul celor facute de tine sunt paguboase. Pentru tine in primul rind. P.S. Poti adopta un copil... cred, ca la cum e legislatia de la noi in domeniul asta, vai-vai. Mamele singure care fac fata situatiei asteia si nu se pling non-stop ca una ca alta mi se par printre cei mai de admirat oameni de pe planeta asta.
Nu este târziu 40, însă începând cu 30 intervin niște probleme. Cel mai bine este între 30-35, când există deja o stabilitate financiară și parentală, iar vârstă este încă foarte ok.
De ce la 40?
De unde știi tu de acum că nu vei fi "pregătită" la 32-33?
(un psiholog ți-ar spune că e un refuz mental de a avea copii, nu că nu te simți pregătită )
Salut,
Din punctul meu de vedere, poti sa il faci, dar apar niste riscuri cu sarcina si posibil cu dezvoltarea copilului.
Apoi, tie iti va fi greu sa stai langa mamele de 25 de ani, in grupurile de mame.
Apoi cand el va avea 24 de ani si poate se va insura, tu vei arata precum bunicii partenerului.
Dar, decat de loc...
Eu as incerca sa il fac pana in maxim 35. Ca sa ai loc de intors in caz ca nu ramai gravida si alte probleme tehnice
Laura Cosoi ( ca sa dau un exemplu) are 40 de ani, si este acum insarcinata. Deci este tot o perioada fertila!
Eu nu prea vreau! plus ca asta reprezinta maturitate! eu sunt multumit doar cu o harjoneala! sau cum se mai zice spune la americani! hanky panky asa dar cam atat! ar mai fi faptul ca dormi putin! dar trebuie sa schimbi si scutecele! greu tare! primul copil! dupa aia e mai usor! ca ai capatat experienta de la primul copil! nu stiu oricum nu prea vreau! insa nu ii judec sau ceva pe altii care vor! nu e frumos! desigur ar mai fi de specificat! ca ambii parteneri trebuie sa doreasca acest copil! altfel nici unul numai vrea! si intelegerea cade!
Parerea mea ca baiat e tarziu pentru femei la 30 in raport cu barbatul care are un 35 cel mult, varsta ok e cam 25-26 pentru femei si barbat undeva la 30 primul copil ma refer la restul poate maxim 3-4 dupa primul
Asta daca doresti sa te mai vezi la batranete cu nepoti nu stiu zic si eu 40 primul copil cum sa nu fie destul de tarziu, gandeste putin
Pt mine nu e dar pentru copil o sa fie trist să aibă părinți bătrâni și sa rămână orfan de tânăr
Totul se invata, mama m-a facut la 36 si crezi ca era pregatita?
Gandeste-te la asta, parintii tai sunt batrani, unul are 90 de ani de exemplu si cancer, e pe patul de moarte, stii ca va muri, insa oricat te-ai pregatit nu vei putea face fata valurilor de emotii
ASA E SI LA SARCINA, cand vezi alea doua liniute. Deci nu. Totusi, ti-as recomanda sa il faci oricum mai tarziu avand in vederea starea actuala a pamantului