Nu stiu sa-ti raspund la intrebare, dar voiam sa-ti urez sarcina si nastere usoara, sa ai un copil sanatos si fericit si tu sa fii la fel alaturi de el.
Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).
A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).
Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.
Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații
Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.
anonim_4396 întreabă: