In Romania nu există "contract prenuptial ", ci doar conventii matrimoniale si se referă strict la bunuri.
Deci clauze precum inselat, despagubit sau mai stiu eu ce, nu isi au locul.
Conventia matrimoniala se incheie numai la notar. In lipsa unui astfel de document, nu te crede nimeni pe cuvant. Ai 3 posibilitati:
- nu inchei nicio conventie si se aplica regimul comunitatii legale de bunuri (adica tot ce dobandesti in timpul casatoriei e bun comun, cu excepția bunurilor provenite din mosteniri si donatii)
- regimul separatiei de bunuri (tot ce achizitioneaza fiecare sot singur, in timpul casatoriei, e bun propriu)
- regimul comunitatii conventionale (ai un anumit bun propriu sau mai multe si il transformi in bun comun)
Alte derogari, clauze nu există.
Nimic deosebit.
Bunurile si valorile obtinute in comun se impart in mod egal in caz de divort.
Exceptiile sunt doar ce se pot dovedi (prin acte sau martori) ca sunt de provenienta anterioara casatoriei, caz in care acelea raman la cel care le-a adus.
Daca nu se incheie conventia prenuptiala atunci se aplica regula comunitatii legale de bunuri, respectiv aproape tot ce s-a dobandit pe perioada casatoriei se prezuma a fi bunuri comune si la divort se impart in parti egale.
Fac exceptie bunurile dobandite prin donatie (daca donatar a fost doar unul dintre soti) si mostenire, precum si bunurile obtinute prin sume obtinute din vanzarea bunurilor obtinute prin donatie si mostenire.
Se poate divorta si impartii lucrurile in mod egal sau daca se inteleg, fiecare cu ce a venit.
Contractul prenuptial se face in generala cand unul din ei este foarte bogat si vine cu avere mare in casatorie si vrea ca la un posibil divort, sa plece cu aceeasi parte cu care a venit.
Byankaa66 întreabă:
anonim_4396 întreabă: