Bănuiesc ca te referi la Concediul de Risc Maternal. Este acordat pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte de sau după concediul de maternitate.
Pașii pentru a obține concediul de risc maternal:
Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.
Mai multe gasesti in lege: http://www.drepturile-gravidelor.ro/......c-maternal
Viorelaa26 întreabă: