Sociologic vorbind, bullyingul e facut sa sanctioneze trasaturile de caracter care se considera ca te fac un om slab/neplacut.
Realitatea e ca ar trebui sa te doara undeva de parerile lor si sa iti alegi un cerc select de oameni, din aceia care tin la tine, si pe ei sa ii asculti, nu pe altii care ar spune cele mai stupide chestii doar sa te faca sa te simti prost.
Nu trebuie sa fii perfecta, ci impacata cu tine insati. Invata sa te iubesti pe sine. Uite un articol util. https://psihoterapeutroxanazainea.wordpress.com/2015/06/19/stima-de-sine/
Trebuie sa vada ca nu au ce obtine de la tine daca te hartuiesc. Nu le oferi satisfactie. Nu te frustra. Ia-i si tu la misto, dar nu face un misto butthurt. Sarcasmul ajuta. Calmul e esential.
Bineinteles, daca bullyingul a ajuns mai grav, gen la violenta, apuca-te de karate sau orice sport care te ajuta sa te aperi fizic. Trebuie sa vada ca ai putere. Si nu da prima, fa-o doar ca legitima aparare, ca altfel au motive sa te reclame, chiar daca te-au provocat.
Mult succes si rezistenta psihica! Si nu uita, iubeste-te pe tine insati!
Eram copil (circa 10-11 ani). Si eu eram asa. Am invatat ca trebuie sa ma apar. Radea de mine un idiot balbait. I-am bagat mana in gat si l-am saltat. De atunci nici ceilalti n-au mai avut curaj sa rada.
Pai depinde de ce trateaza asa, cauze cum ar fi : fizicul, vocea, statutul social, statut financiar, intelectul etc, tu le stii pe acestea, sau cel putin incearca sa iti dai seama. Incearca sa scoti demonii din tine, cand cineva se ia de tine, absolut toata rautatea care exista si revars-o asupra acelui om, asta ca sa il potolesti. Nici eu nu suport astfel de persoane, care rad de altii sau chiar de mine de exemplu. Fetele nu au putere fizica, incearca sa iti domini acele "gunoaie" cu asta, de preferat prin vorbe, sa nu se ajunga la fapte fizice. Ele sunt fete, nu au ce sa iti faca, niciodata nu vor putea... Acesta este sfatul meu. Fii increzator in tine, mai ales cu fetele, fa-le sa le fie frica de tine macar, daca te trateaza astfel. P.S. : Nu sunt pentru violenta, nu am nimic cu fetele, dar cel care face acestea merita. Nu sunt o persoana violenta in viata cotidiana.
In liceu se stabilesc ierarhiile de dominanta pentru mai departe in viata. Liceul = penitenciar. In penitenciar oricat de mult ai evita pericolul, pericolul te va gasi. Daca atunci cand te gaseste nu ripostezi, nu faci nimic, atunci devii o tinta sigura. Trebuie sa stabilesti ca exista consecinte cand se pune cineva cu tine. Liceul = penitenciar. Liceul este unul din putinele locuri unde daca lasi capul jos ti se taie capul. Nu lasa capul jos, taie capul altora inainte sa ti-l taie altii.
"In liceu se stabilesc ierarhiile de dominanta pentru mai departe in viata. "
Adica?
De obicei, smecherii vor intreba tocilarii daca prefera "aici sau la pachet"?
Smecherul va saluta pe tocilar cu "saru' mana", ii va cara geanta, se va milogi de el sa-l angajeze sau sa nu-l dea afara.
Asa ca, te rog, explica ce ai vrut sa zici.
OrdanKarris a zis bine. Chiar asa si e, iar nelamuririi tale ii e usor de raspuns: legile sunt diferite fata de viata adulta. Adolescentii sunt mai teribilisti si narcisisti, crezand ca le stiu pe toate si se poarta ca atare.
Si inca ceva: nu il linguseste smecherul pe tocilar, ci pe profesor. In unele cazuri.
Cand am facut eu liceul smecherii erau de bani gata si multi dintre ei ori au afacerea lor, ori lucreaza pe "mosia" parintilor. Smecherii o duc foarte bine. Ce zici tu, aia nu-s smecheri. Aia-s golani. Golanii da, "aici sau la pachet". In schimb, smecherii stiu sa-si faca rost in viata.
N-ai prins deloc ideea.
Observa ca m-am referit numai la afirmatia aia: "In liceu se stabilesc ierarhiile de dominanta pentru mai departe in viata. "
E vorba de cand vor fi adulti, iar tocilarul va fi CEO iar smecherul simplu angajat, atunci ii va lustrui pantofii.
Nu i băga în seamă, nu o sa dai de acele persoane toata viata, după ce termini scoala o sa vezi ca or sa te preocupe alte lucruri. Fi tu însuți, îmbracă te si comportare cum vrei, nu cum vor ceilalti. Fi atenta la ore in loc sa le asculti barfele, citeste sau asculta muzica in timpul liber in loc sa te preocupe viețile lor, si o sa vezi ca încetul cu încetul chiar n-o sa te mai deranjeze. Vorbeste cu părinții tăi sau cu dirigintele daca se iau de tine frecvent, nu e "lame" sa faci asta, părinții și dirigintele au autoritate asupra lor, ii pot pedepsi ca sa se potolească, chiar dacă ei iti zic ca nu le e frica de adulți, culmea, le e foarte frica si nu vor să afle. Daca inveti s iei note mari, primesti bursa, iar mai târziu o sa ai un job cu un salariu mult mai mare decat al lor. Te duci la scoala pentru tine, pentru viitorul tau, nu pentru barfele lor
Ignora-le. Răspunde-le. Lovește-le. Bate-ți joc și tu de ele. Se cred mai superioare? Fa un plan unde sa le arați cine e superior acolo. Nu te lasă călcat de nimeni niciodată.
Nu-i baga in seama frate. Nu trebuie sa te simti superior pentru ca adevarul e ca nimeni nu e superior acolo toti sunteti egali, faptul ca ei vor sa se dea superioir nu-i face decat ridicoli, copii mici. Tu doar nu-i baga in seama si cand vezi ca isi bat joc de tine taci si cand vezi ca nu mai vb ii intrebi daca mai manaca mult la rahat sau daca au terminat, sau ceva de genu, asta poate fi o replica dar preferabil, lasa-i asa ca tu o sa fii mai castigat.
Nu toți sunt asa, doar o mare majoritate.Mie, de exemplu nu-mi place sa rănesc, să înjur, să-mi bat foc de cineva însă din păcate mi se întâmplă.Nu foarte des însă intrucat stau mereu in banca mea și nu mă complic cu nimeni.Nu sunt superioare tie deloc...nimeni nu e mai presus decât nimeni. Poate chiar au de pierdut pentru că ele încearcă să te discrimineze într-un fel pentru că se tem de tine și se simt ele inferioare. Poti apela la psihologul scolar(dacă aveți)sau la profesori și explica-le ce se întâmplă.Eu, când cineva îmi spune ceva că să mă rănească incerc sa le răspund cu aceeași monedă însă într-un stil demn sau le spun că nu mă las la latitudinea lor. Poti incerca și o expresie de genul:"ți-e ciuda?", se vor simți prost.
Schimba atitudinea. Afiseaza mai multa siguranta pe tine, in timp chiar vei avea.
alexalx1234 întreabă: