Raspunsul e mai complex. În opinia lui Freud, personalitatea este compusă din trei elemente: id-ul (sinele), supraeul (superego) şi eul (ego).
Id-ul constituie impusurile noastre biologice, universale care cer satisfacere imediată.
Supraeul este conştiinţa, id-ul reprezentat în personalitate.
Eul este partea persoanei care este în contact cu realitatea.
Supraeul reprezinta aceeasi functie protectoare si salvatoare ca anterior tatal. Intr-un mod inconstient el ne dirijeaza actiunile, avand scop protector. Altfel spus, supraeul este încruntat şi dictatorial.
Supraeul este o instanta a inconstientului care contine valorile morale. El te cenzureaza pentru tine cand vrei sa faci ceva impotriva acelor valori morale, deci te cenzureaza si te critica: Nu fa sex in public pentru ca este rusinos! Nu-ti insela partenerul, nu injura (daca inca mai ai in supraeu cenzura asta), etc. Asadar depinde mult de valorile sale morale, de exemplul primit, de modul in percepe acele sentimente...De ex daca tu vrei sa fii iubit/a si spui: "Ghita/Georgeta, vreau sa ma iubesti!" Iar raspunsul este: "Si eu vreau sa te iubesc!" .supraeul va transmite eului urmatoarele: "Esti nebun?! tu nu vrei sa o spuna, ci sa o faca.si oricum. s-a dus minunea.trebuia sa vina deliberat si fara sa o spui tu...nu mai vrem!". Sau.Ghita iti spune: " Georgeta, fa-mi un masaj, te rog!"(sau invers), supraeul ii va transmite eului Georgetei: "Ce esti fraier? .cum sa faci cand iti zice poolica ala?. faci cand vrei tu, cat vrei tu si cu ce ulei vrei tu!"()...Mda.stiu...nebunie!
te teama de a nu suferi, de a recunoaste adevarul, de a arata ca sunt vulnerabili
pinkLife4me întreabă:
220V întreabă: