| AdioTPU a întrebat:

De ce mulți copii nu au relații bune cu părinții și mai ales o relație de prietenie? Mulți ascund chestii și probleme fata de părinți dezvaluindu-le in schimb unor persoane din anturaj care ar putea profita de naivitatea lor, în cele mai grave cazuri fetele pot da peste un loverboy care sa le vanda iluzii. De ce le e rușine de părinți dar nu le e rușine de cei pe care îi consideră prieteni sau psihologi, până la urmă niște străini. Consider că e primordial că părinții să aibă o relație strânsă co odraslele lor. De ce de multe ori această relație nu exista?

Răspuns Câştigător
| dullcat a răspuns:

Pentru ca unii parinti devin de-a dreptul tirani in goana lor dupa respect si limite. Este o linie fina intre un parinte care e prieten cu copilul si unul care e inamic. Dar putem da vina pe ei? Atata stiu, asa au fost invatati la randul lor de bunicii nostri si tot asa.Trebuie o munca destul de constanta pentru a-i castiga increderea copilului tau, ca apoi in adolescenta sa fii primul la care apeleaza pentru un sfat, nu la prieteni sau alte personaje straine care nu-si au locul.

Cand ascund lucruri, copiii se ascund si protejeaza, de fapt, de modul mai mult sau mai putin violent in care ar reactiona parintii daca ar afla. Nu e mare filozofie la mijloc.

30 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Parintii petrec putin timp impreuna cu copii, ceea ce duce la instrainare.
Cand dau de un vanzator de vise, atunci nu au educatia sa se fereasca de acestia.

| darrio2007 a răspuns:

Sunt de acord cu tine. Nu cer sfaturi de la parinti pentru ca stiu ca parintii nu vor fi de acord cu ei.
Apeleaza la altii de acceasi varsta doar pentru ca le vor da dreptate in ceea ce gandesc si ce vor sa faca.
Ei traiesc doar in prezent.
Total gresit.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ca in Romania e oarecum tabuu sa fii prieten cu copilul. De ce? Din educatia societatii noastre. Numa sa vezi cati parinti se opun educatiei sexuale in scoli si ei acasa nu discuta nimic cu copii... sa fie de vina lipsa de educatie? religia? poate.

| Razzvan5444006644 a răspuns (pentru suntserios):

Uni parinti cred ca copii sunt ori prea mici pentru asta, ori e rusinos, din fericire am niste părinți super de treaba

| suntserios a răspuns (pentru Razzvan5444006644):

De fapt unii parinti nu inteleg ce inseamna educatie sexuala. Si eu in continuare dau vina pe biserica pentu asta.

| dullcat a răspuns (pentru Razzvan5444006644):

Motivul pentru care aici pe TPU e plin de intrebari mai mult sau mai putin amuzante, nu mai zic de rata de mame adolescente si alte probleme grave, e pentru ca nu se face educatie sexuala in scoli.Majoritatea romanilor cred ca odraslele lor vor fi invatate tehnici de sex la aceste ore, in acord cu planul elitelor mondiale.Noaptea mintii...

| darrio2007 a răspuns (pentru dullcat):

Chiar daca s-ar face educatie sexuala in scoli va fi inteleasa diferit de ceea ce ar trebui. Asta e generatia actuală.

Răspuns utilizator avertizat
| darrio2007 a răspuns (pentru AlexHazulThau):

Unii nu folosesc prezervative, pe principiul că lasă că merge si asa. Sau lasă că se protejeaza ea, eu sa ma (descarc) simt bine, eventual si ea.

| Mosotti a răspuns (pentru suntserios):

Ce treaba are biserica? Ca daca au cap stiu ca e normal sa se faca educatie sexuala.

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

Cum adică ce treabă are biserica?
Că a fost în dezbatere publică introducerea de ore de educație sexuală în școli cine s-a opus violent?

Si daca s-a opus ce? Ce treaba aveau ei cu biserica? Sa se duca dracului. Nu ea face legile.

| Utilizatoare123 a răspuns (pentru suntserios):

Mai vorbim și de norocul genetic. Dacă ești prost, te lași dus de oricine, Biserică sau vecinul de la colț, fără spirit critic. Ilie din Moromeții e exemplul perfect de minimă istețime pe care orice om mediocru/slab intelectual ar trebui să-l aibă, ca să gândească pentru el și să fie rezistent la manipulare. Dacă nu-l are...c est la vie, selecția naturală.

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

Ehh uite că Intr un stat laic precum Romania parlamentarii retrag legi și votează după cum tipă religia.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

... da, da! Si nu am vrea ca miine-poimiine sa vina copchii sa ne explice cit de infecti sintem 95% dintre noi in pat. happy

| dullcat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Poftim?

| dullcat a răspuns (pentru darrio2007):

,,Chiar daca s-ar face educatie sexuala in scoli va fi inteleasa diferit de ceea ce ar trebui. Asta e generatia actuală.'' Mentalitatea asta de, generatiile actuale sunt niste tampiti', nu ajuta absolut deloc la problema, ba chiar o inrautateste.

E destul sa arunci un ochi pe intrebarile de la categoria adolescenti, dragoste si sex etc pentru a vedea cat de uriasa e problema.Ce intrebari adreseaza baietii in numele feteleor, faptul ca unii/unele nu cunosc cum se ajunge la sarcina, fetele nu cunosc cum functioneaza menstruatia, toti intreaba aici orice in loc sa mearga la medic, ambele sexe nu cunosc semnele unei posibile boli de piele in zona intima sau chiar a unei boli cu transmitere sexuala, nu cunosc o igiena corecta, nu cunosc cand unul din parteneri e posibil sa aiba o problema asa ca incep sa faca aici misto de cum le miroase in zona respectiva a varza si branza, baietii habar nu au ca urina nu iese la fete prin aceeasi gaura pe unde si-o baga ei si multe altele. E normal? E corect ca,, educatia sexuala'' sa fie luata din filme xxx? NU, mai ales cand tot ce aud/vad acolo e fals.E ok ca baietii sa fie obsedati de marimea penisului, de parca aceasta bucata de carne e responsabila 100% de cat de placuta e partida de sex? E ok ca baietii sa aiba asteptari de la fete de parca ar fi vedete xxx, sa arate nu stiu cum? Si sa refuze prezervativul, ca vai e foarte neplacut pentru ei, pe cand toate celelalte metode contraceptive pun in pericol sanatatea fetei? E ok ca fetele sa nu aiba habar cum arata un organ genital normal, in conditiile in care toate actritele xxx fac operatii chiar si acolo jos, si se epileaza peste tot cu laser? E ok sa existe atata ignoranta la capitolul consimtamant, respect, iar fetele sa taca si sa indure cand sunt tratate ca niste bucati de carne, ca,, asa trebuie''? Pot continua lista de intrebari pana maine dimineata.

Toate intrebarile astea vorbesc de la sine si daca ar fi discutate la educatia sexuala sau la educatia pentru sanatate, lucrurile ar sta infinit mai bine. Ce inseamna inteles diferit? Cine are nevoie sa stie aceste lucruri, cine vrea sa afle va intelege oricum, va fi curios si va asculta, iar cine face mereu misto va trata problema cu superficialitate, da. E destul ca pentru o clasa de 30 de elevi, daca 5 sunt de pe alta planeta si fac misto de subiect, restul care au nevoie sa afle aceste informatii, sa sufere si sa fie privati de ele din cauza colegilor? Repet, mentalitatea asta e cea care ne-a adus aici. Educatia sexuala e pentru a ancora adolescentii in realitate si pentru a clarifica ca sexul nu e o distractie precum mersul la film sau orice activitate triviala.

La noi au venit sa ne vorbeasca inca din clasa a V-a despre subiect si n-am mai ajuns gay, sau sa lucrez pe centura asa cum se tem romanii. Iar dintre colegele mele n-a ajuns niciuna cu copil la 13-14 ani sau inainte de a termina facultatea. Deci eu zic ca a meritat. Da, au fost care au facut misto de subiect, dar exista vreun subiect pe lumea asta care nu va starni reactii improprii? Ma indoiesc.

Nu stiu pe unde se invarte fiecare si ce adolescenti are in jur, dar eu aud si vad adolescenti care sunt curiosi, cauta si afla, se intereseaza de pe oriunde, de pe internet, au respect, au bun simt etc. Deci in opinia mea, nu, generatiile din ziua de azi nu au nimic in neregula mai mult decat cele din urma. Singura diferenta e ca inainte nu vedeam toate personajele negative postate pe internet, ele existau si atunci, doar ca lumea nu putea afla de ele asa usor ca in prezent.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

"Majoritatea romanilor cred ca odraslele lor vor fi invatate tehnici de sex la aceste ore, in acord cu planul elitelor mondiale." Nu ai zis tu asta, stiu. Dar ideea e ca majoritatea aia la care te referi nu e in stare sa faca diferenta intre ciclu menstrual si ciclu cardiac. big grin

| dullcat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Corect. laughing Am citit raspunsul tau pe tonul gresit.

Pai pentru ca liderii religiosi de fapt ii pun pe parlamentari acolo, de aia, tu-i in cioc.
Ca daca liderii religiosi vor, pica presedintele sau nu ajunge presedinte cutare.

| Mosotti a răspuns:

Ptr ca parintii sunt niste tampiti si nu stiu sa fie prieteni cu, copiii, asa ca ei simt frica de parinti si de aia nu comunica.
E f simplu.

Nu le e rusine de prieteni sau "prieteni" sau de psihologi pentru ca stiu ca aia nu le poate face nimic.

Aia e, parintii au uitat cum erau si ei, eu stiu f bine cum erau ca-s generatia lor. De aia multi copii mi-au zis ca le-ar place sa fiu tatal lor, adolescenti, ca mai intervin pe la fosti colegi de ai mei cand ma mai duc pe la ei.
"Lasa-l ma...sa faca, ce ai cu el? A luat o nota proasta? Da-o drecu, tu ai avut 20 de note proaste si tot le-ai indreptat, asa o sa faca si el".

Dar nu tolerez magaria si obraznicia, adica copiii unde parintii sunt okey dar ei nu sunt.

| Freya1 a răspuns:

Nu cred ca e vina copiilor aici,ci mai de graba a părinților ca nu le-au oferit copiilor încrederea suficienta de a se putea deschide în fata lor.

Ca și părinte dacă vrei sa ai discuții de genul cu,copii tai trebuie sa stii mai întâi de toate sa ii fi prieten,nu sa îl judeci sau critici mereu, nu sa ai mereu o atitudine superioara fără de el sau sa îl blamezi continuu (ti-am spus eu, vezi dacă nu ai făcut ca mine, fa asa ca asa e mai bine îți spun eu, ma faci de ras, asa îți trebuie dacă nua sculti etc).

| sofisis a răspuns:

Iti raspund prin prisma personalitatii mele. Mama mea mi-a fost si imi este confidenta si prietena de cand eram mica. Insa multe lucruri nu i le spuneam pentru simplul fapt ca nu consideram ca sunt treaba ei.

| Emma30555 a răspuns:

Părinții se implica prea mult, se consuma pentru copiii lor, sau ii cearta excesiv, atunci aceștia prefera sa discute cu persoane neutre, obiective. Eu personal îmi protejez părinții, nu vorbesc cu ei lucruri care ar putea sa ii supăre de exemplu. Cei ce sunt foarte tineri, adolescenții probabil evita ca să nu fie prea aspru judecați. Străinii cumva te înțeleg dar nu se implica la fel emoțional și uneori de asta avem nevoie.

Răspuns utilizator avertizat
| CleanHeart a răspuns:

Pai ca sa existe o relație buna trebuie sa fie și părinții de gasca

| TheGentleman a răspuns:

Pentru că de cele mai multe ori părinții au mentalitate învechită, trăiesc în trecut, sunt disfuncționali și incapabili să înțeleagă nevoile reale ale unui copil (în afară de mâncare și de apă)

| Utilizatoare123 a răspuns:

Pentru că toți sunt în goană după bani, având salarii mici, pătura majoritară are salariul minim sau mediu și nu poți supraviețui așa cu un copil. Dacă ai mai mulți, că nu ești conștient că nu-ți permiți, fiindcă ești idiot și nu realizezi asta, iarăși, trebuie să tragi. Lumea are rate la mașină/casă/altele. Toți alergă după standarde înalte, pleacă în străinătate, joburile sunt epuizante, multe ture etc. Când să mai vorbești cu copilul, dacă vii obosit, depresiv și sictirit? Sau dacă au banii, au valori morale strâmbe, înveți copilul că dacă face bani, poate avea orice. Îi uită în fața PC-ului cu caviar, într-o cameră de lux. Degeaba trăiește în lux, dacă nu e ascultat și înțeles, iubit. Ajunge politician, mârlan sau depresiv. Asta e realitatea României azi. Și nu numai.

| Natalie4u a răspuns:

Există mai mulți factori care pot contribui la faptul că unii copii nu au o relație bună cu părinții și nu consideră că aceștia ar fi persoanele potrivite cu care să își împărtășească problemele și gândurile. Acești factori pot include:

Lipsa de comunicare: Dacă părinții nu petrec suficient timp cu copiii lor și nu își exprimă deschis emoțiile și gândurile, atunci copiii pot simți că nu au o legătură puternică cu părinții lor și pot fi reticenți să își împărtășească problemele.

Excesul de control: Dacă părinții sunt prea protectori și controlează excesiv viața copiilor lor, aceștia pot dezvolta o rezistență față de această supraveghere și pot fi mai puțin dispuși să împărtășească informații personale cu părinții lor.

Lipsa de încredere: Dacă părinții au greșit în trecut sau nu au demonstrat în mod constant că își îndeplinesc promisiunile, copiii pot pierde încrederea în ei și pot fi mai puțin dispuși să împărtășească informații personale.

Diferențele de vârstă și interese: Pe măsură ce copiii cresc, este posibil să dezvolte interese diferite de cele ale părinților lor și să găsească mai ușor să împărtășească informații cu persoane din aceeași grupă de vârstă sau cu aceleași interese.

Probleme de comunicare sau probleme emoționale: Dacă copiii experimentează probleme emoționale sau au probleme de comunicare, pot fi mai puțin dispuși să împărtășească informații cu părinții lor.

Este important pentru părinți să creeze un mediu deschis și confortabil pentru copiii lor, în care aceștia să se simtă liberi să își împărtășească gândurile și problemele. Părinții trebuie să își petreacă timp cu copiii lor, să fie dispuși să asculte și să ofere sprijin atunci când este necesar, și să construiască încrederea și respectul reciproc.

| StrikingRessistance a răspuns:

În aceste cazuri sunt nenumărate cauze, uneori e ceva specific adolescenței și atât, alteori părinții consideră că e bine să își țină copii la o oarecare distanță pentru a avea respect, așa cred ei că îl pot obține. În cazul fetelor sexualitatea e mult mai taboo, nimeni nu e destul de bun pentru fetița părinților, așa că atunci când încep să exploreze această latură se simt nevoite să o tină secretă.