Cel mai probabil se comporta asa deoarece nu au deloc incredere in proprii copii, fie pentru ca nu au construit o relatie bazata pe aceasta in tot acest timp pana cand sa inceapa pubertatea, fie pentru ca la randul lor au fost niste adolescenti rebeli si vor sa detina controlul, pentru a evita unele greseli pe care ar putea copii sa le comita.Preventia cu forta, dinamica de putere de tipul,, eu sunt adultul si tu esti copilul, deci faci obligatoriu cum zic eu pentru ca tu habar n-ai'' e mai usoara decat rezolvarea problemelor deja aparute sau decat empatia, discutia pe cale amiabila, alaturi de multa comunicare.Din pacate asa stau lucrurile inclusiv in prezent, daramite in trecut.
Totusi, chiar si cand exista atatea tone de informatie, cursuri de parenting etc. le auzi pe generatiile de parinti mai in varsta ca ei au crescut nu stiu cati copii fara,, perenting'', iar parintii din ziua de azi tind sa urmeze aceeasi gandire, esuand. E foarte trist daca tu ca om nu esti capabil sa te adaptezi odata cu schimbarea timpului si a societatii, sa sesizezi diferentele dintre mentalitati, indiferent daca esti in rolul de parinte sau in alt rol.Adolescentii din prezent nu sunt deloc ca cei de acum 30 sau 50 de ani, indiferent cat argumenteaza unii ca sunt.
Pentru a-i proteja de rele.Nici un control exagerat nu e bun, dar dacă anumite persoane din anturajul lor li se par dubioase au un motiv întemeiat în a le impune copiilor să nu îi vadă.Un exemplu este cazul drogurilor din școli, contează anturajul.
Restricțiile pe telefon și calculatoare ar trebui să ni se aplice tuturor pentru că sunt dăunătoare pentru ochi, creier, organism în general.Un timp mai mic petrecut este cu atât mai benefic.
Poze, aplicații controlate e cam mult, dar iarăși dacă au bănuieli de droguri sau alte lucruri de genul trebuie făcute pentru binele lor.Iar până la urmă până nu ajungi pe salariul tău, tot ce ai e și al părinților și au drept asupra lor fără a fi nimic incorect din punctul ăsta de vedere.
Dacă nu impui limite copilului ajunge ca la 19 ani sa se urce drogat la volan și sa omoare oameni! Nu sunt de acord cu sa meargă afara cu prietenii, mai demult copiii se jucau afara de dimineața până seara dar acum mulți copii își dau țigări unii altora sau droguri printre blocuri sau case.Și nu prea sunt de acord cu accesul copiilor de la 8 ani la social media! Din cauza asta avem copii de 12 ani care injura și bat alți copii. Dacă nu impui limite copiilor cât de cât atunci când vor deveni adulți vor crede ca totul li se cuvine!
Ca sa ii tina pe drumul bun dar eu merg pe varianta sa ai discutii in fiecare zi cate o ora cu copilul si sa ii explici ce e bine si rau
Hei Pentru că așa au crescut ei, ceva i-a influențat să devină cine sunt astăzi. Este complet greșit și de aceea "orice copil merită un părinte, dar nu orice părinte merită un copil". La noi în țară este ceva foarte obișnuit lucrul ăsta din păcate. Chiar dacă poate nu pare, comunismul ne-a influențat foarte mult și nu e așa departe momentul în care s-a încheiat, vreo 34 de ani, sunt mulți oameni în viață care au trăit în comunism. Țara noastră este o țară foarte tânără, iar dacă va avea norocul să se dezvolte frumos, va dura ceva mai mult decât cei 104 ani cât are acum, chiar 105 pe 1 decembrie.
Unele chestii sunt ok din ce ai înșirat acolo.
Normal că e ok să îi pui un filtru, să existe o limită la statul pe net, un acces blocat, dar e anormal să nu îl lași să aibă prieteni și să își petreacă timp cu ei.
Pentru că nu este ceva nou, ci este ceva venit din negura vremurilor.
Pentru că este în educația copiilor deveniți părinți și care la rândul lor aplică aceleași metode de educație.
Pentru că vei deveni mamă și vei vedea că același comportament îl vei avea față de propriul copil, pentru că în timp îți vei da seama că așa este frumos să educi un copil.
Pentru că pericolele sunt nenumărate în zilele noastre și nu vor să umblii hai hui, chiar dacă este vorba de prietene, colegi de liceu.
Mai ai puțin, termini liceul și vei vedea că ai tot timpul din lume să te distrezi!
De toxici si prosti ce sunt, de aia.Eu una am fost lasata in pace cu prietenii, am fost lasata in pace sa fac ce vreau dar de fiecare data cand aveam probleme tot eu ieseam singura din ele.Gandeste-te ca eu am o prietena care la varsta de 20 de ani ii e rusine sa mearga la doctor daca o doare ceva, este atat de traumatizata de regulile cu care a fost crescuta si nu se adapteaza deloc usor, sa nu mai spun ca nici sa socializeze nu prea stie deoarece parintii nu o lasau sa faca nimic, intr-adevar, la scoala avea doar 10 dar ea nu practica niciun sport, nu facea nimic de cat sa invete si cu ce a ajutat-o sa aiba doar 10? Nimic, nimeni nu te intreaba ce note ai, conteqza notele de la bac, si numarul de clase dar ea acum este un adult inchis care nu stie sa se bucure de viata si nu poate sa faca absolut nimic pe barba ei.Eu in schimb sunt o fire foarte sociabila, am fost data la tot felul de cluburi sportive de mica si stiu sa ma adaptez oricarei situatii, sunt disciplinata insa stiu sa ma si distrez si sa ma bucur de viata si ma descurc in orice situatie singura, asta e diferenta intre 2 persoane care au crescut intr-un mediu familiar diferit
Mai bine controlați decât să ajungă drogați beți etc, eu am 18 ani și mă bucur că părinții au fost stricți acum nu mai au atâta treabă cu mine ca în trecut
Un răspuns simplu: anxietatea părinților, în special a mamelor.
Problema este că în multe cazuri se va transmite și la copii.
Am 18 ani, si abia acum mi-am dat seama ca parintii mi au vrut doar binele. acesta e modul lor de a avea grija de noi.
Acest mod de "a avea grija de noi" poate fi foarte toxic,mai ales pentru un adolescent.
Eu din proprie experiență spun,ca băiat,că e nașpa sa fii controlat.
Nu zic,poate este o frica la mijloc sa nu faci x lucru,dar acum e perioada adolescentei,mai mult ca sigur că în contra îl faci.
Eu unul am fost un copil și un adolescent destul de ok,mi-am văzut de viață și m-am axat pe școală.
Cu toate că maică mea voia să îmi controleze telefonul,eu mereu ii respingeam gestul
Doamne iartă-mă, am și eu intimitate, nu mi se pare normal să mă controlezi in contextul in care nu ți-am venit cu poliția la ușă, am învățat bine și nu m-am amestecat în anturaje proaste.
Și chiar daca eram sa fi fost cum am zis mai sus, până la urmă ce făcea?
Îmi lua telefonul și mă ținea în casă...dar și dacă ieșeam iar...
Deci nu e ok, din punctul meu de vedere
Mie personal nu mi au controlat telefonul, nu aveau treaba, iar la faza cu iesitul afara cu prietenii, nu ieseam eu, eu am fost antisociala. ai mei nu au fost toxici. eu am fost un copil ok, chiar cuminte fata de generatiile de acum, dar da, ai dreptate, majoritatea parintilor o fac in scopuri toxice, nu incearca sa inteleaga copii si generatiile de azi...
E complet gresit modul asta. Pentru ca sunt destule cazuri in care imediat ce scapa din inchisoarea de acasa, de obicei la facultate, copilul ala o da pe extreme. La fete, de obicei e o experienta sexuala sau - si mai rau - o relatie cu un nemernic abuziv, la ambele sexe poate fi vorba de intoxicatie mortala cu alcool/droguri sau dependenta pe termen lung.
Ai 18 ani? Si parintii au pana in 40 de ani, nu? Asta inseamna ca la ''revolta'' in 89 aveau 7 ani, nu? Vai de capul lor si vai de capul tau.
Ai sa mergi pe trotineta sau pe jos pana te vei sfarsi. Cred ca ai auzit de...''progresism''''.
Nu, mama are 50 si tata 60, deci nu judeca dupa aprente.
Tocmai, am fost invatata sa stau departe de aceste prostii, si chiar asta voi face, pentru ca ii cred, si pentru ca sunt constienta de binele oferit
Iar mersul pe jos si cu trotineta ce are? Uite cum pui etichete si demonstrezi cit de limitata poti fi.
Cum ai fost invatata? Care prostii? Esti constienta ca binele si raul se mai si schimba in functie de generatii, nu? De exemplu munca. Majoritatea celor pe la 50-60 de ani efectiv nu vor sa inteleaga/accepte cum poate fi munca cuiva care sta la calculator 4-5 ore mai valoroasa de zeci de ori decat speteala zi-lumina la cimp sau in vreo uzina.
Afara ploua maimutzoiule, va fi si zapada in curand. Cum ai sa mergi cu trotineta sau pe jos capcaunule?
Am fost invatata sa ma adaptez vremurilor, e logic, nu am 50 de ani sa fiu impotriva statului la calculator, pentru ca asta e viitorul, nu sunt si nu voi fi absurda
Echipat cum se cade, zgriptzuroaico!
Mama ta stie cat de tampit esti?
Ehem, deci tu zici ca daca ploua sau e zapada NU POTI sa mergi cu trotineta sau pe jos. Mai ales pe jos, ca toti sarakii. Si imi zici mie ca-s timpit? Ok...
Ia fii atent aici: Afara bate vantul si e lapovita si ninsoare iar tu in loc sa te urci in propriul autoturism te urci pe... trotineta sau pleci pe jos.
Pai te consideri sanatos la cap? Protejezi planeta, nu?
Da, afara bate vintul si e lapovita si ninsoare, imi trag pe mine pantalonii si geaca de vinatoare, imi pun cagula, trag gluga, iau bocancii de la Decathlon sau aia misto peste glezna, daca se asteapta super-nameti, imi pun si niste manusi ok, si pot sa merg pe jos si 20 de kilometri fara nici un stres. O natie de fatalai de ambele sexe care una-doua vai, masina. Ar dormi cu masinile lor infecte in pat daca ar putea.
Esti un ''progresist'' nebun, Gabi.
Nu, sunt un nebun care tine la sanatatea propriei persoane si a celor din jur si actioneaza in consecinta.
Tu esti doar un tampit cu minte mica.
Amuzant. Nu cumva ai treaba cu domnul tac'tu si patrunderea anala? Du-te si lasaaaaa-ne!
Inca nu am trecut la an al. Esti gelos?
Foarte amuzant, dar nu.
Doar ai grija ca sexul an4l e clar progresist...
Asa se pare...