| irynna a întrebat:

De unde vine teama? Ati avut vreodata teama de ceva anume? daca da, cum ati reusit sa treceti peste? este teama un impediment in calea fericirii noastre? exemplificati.

Răspuns Câştigător
| Psihoyounger a răspuns:

Da, teama este ceva natural...
Teama este, in primul rand, un semnal de alarma constient, legat de eventuala aparitie a pericolului, o somatie, in sensul in care trebuie sa fii pregatita sa actionezi in caz de pericol, pentru inlaturarea lui.

Aceasta modifica starea ta fízica si psihica. La inceput, teama se percepe ca o sufocare, ca o apasare, ca o stare general proasta, dupa care pot aparea palpitatii, tremur, transpiratie rece, senzatie de gura uscata, senzatie de voma, spasme sau alte forme specifice de manifestare. Acestea sunt insotite de senzatii de disconfort psihic de genul: stare de agitatie, neliniste, vorbit in exces, lipsa capacitatii de concentrare, deruta, irascabilitate sau indiferenta, in functie de persoana.

Deoarece aceste modificari nu sunt pregnante, ele sunt resimtite doar drept fiind ceva incomod, inoportun, menite sa-ti solicite un efort deosebit pentru a le depasi. In cazul in care amplitudinea acestora este mult mai mare, teama nu mai actioneaza doar ca semnal de alarma, ci are un efect perturbator, prejudiciind modul de a gandi si a actiona. De exemplu, starea de agitatie accentuata poate diminua capacitatea de concentrare, intarzia sau falsifica luarea hotararii.

Daca teama creste in intensitate, atunci nu mai exista control asupra gandirii actiunilor. Poti ajunge in situatia de a nu mai putea stapani senzatia de teama ci, dimpotriva, devii dominata de ea. In acest caz nu mai poti actiona in mod constient, rational, asupra pericolului. In locul actiunilor gandite, conforme cu situatia, apar cele instinctuale, de protejare, de autoaparare, care decurg schematic si fara un scop anume: fuga fara sens, furia oarba, alergatura de colo-colo, zelul absurd, paralizarea in centrul pericolului, in cel mai rau caz.

Desi un util semnal de alarma, teama, in functie de intensitate, poate fi incomoda, putand deveni un obstacol sau putand determina incapacitatea de a actiona.

Particularitatile psihice individuale pot face ca teama sa se mentina la un nivel minim si pot impiedica extinderea peste masura a acestui fenomen. Aceasta dominare cere consum de energie.

Un exemplu din viata militara este semnificativ in acest sens: in 1944, in timpul debarcarii in Normandia, toti militarii aveau de transportat, in afara de echipamentul si armamentul din dotare, si alte materiale. Desi obisnuiti din timpul antrenamentelor sa transporte greutati, multi dintre ei, imediat dupa parasirea navei, nu au mai suportat greutatea, s-au prabusit si s-au inecat. Altii, desi au pus piciorul pe uscat, au cazut, fara putinta de a se ridica, apoi, luati de flux, au pierit.

Ce s-a intamplat de fapt? Explicatia este ca acestia au avut de suportat nu doar povara armamentului, ci si pe cea a sentimentului de teama. Dominarea acestuia a necesitat un consum suplimentar de energie, aceasta nemaifiind suficienta si pentru deplasare.

Punerea pe picior de egalitate a energiei fizice si a celei psihice poate sa te surprinda, insa, daca te poti gandi la tine, dar si la prietenii, la apropiatii tai, poti confirma faptul ca aceia cu necazuri si griji, fiind in acelasi timp stapaniti de teama de a nu li se intampla ceva nedorit - in functie de situatie - sunt mai obositi seara decat ar fi dupa un efort prelungit, fizic sau psihic, din timpul zilei.

Pentru a preveni efectele starilor de teama trebuie facut totul ca aceasta sa fie tinuta sub control. Iata cateva recomandari pe care le poti urma in aceasta situatie:

1. Asigura-ti o buna conditie fízica.

2. Incearca sa duci o viata afectiva sanatoasa.

3. Rezolva-ti cu tact si intelepciune problemele familiale si de serviciu, daca ele exista.

4. Studiaza-ti propriul fel de a fi prin metodele de autocunoastere.

5. Autoanalizeaza-te atunci cand ti se intampla sa fii cuprinsa de teama, pentru a gasi cauzele si motivele care au provocat-o, pentru ca pe viitor sa fie prevenita sau neutralizata mai usor.

6. Incurajeaza-te permanent, prin autosugestie.

7. Linisteste-te si calmeaza-te in momentele premergatoare situatiilor pe care le simti amenintatoare.

8. Nu ceda niciunei forme de presiune psihologica din partea celorlalti.

9. Fii permanent informata.

10. Daca se poate, insuseste-ti tehnicile de relaxare si autosugestie.

Aceste recomandari sunt destinate calirii tale fizice si psihice, pentru a suporta ideea ca permanent se pot ivi situatii necunoscute si neprevazute; nu in ultimul rand sa te pregateasca in orice moment sa ripostezi la orice te ia prin surprindere, ca in acest mod starea de teama sa nu mai apara sau sa fie de o intensitate mai mica.


sursa: eva.ro

Psihoyounger

13 răspunsuri:
| snepy a răspuns:

Toti avem cate o teama
fie ca iti este frica de ziua de maine
fie ca iti este frica sa nu pierzi pe cineva sau ceva

eu am teama sa nu imi pierd speranta, ambitia si iubirea, daca le am pe astea 3 sunt puternic si trec peste tot

| volt a răspuns:

Teama vine din nesiguranta. Atunci cand trebuie sa faci pentru prima oara un lucru nou, ceva ce n-ai mai facut niciodata, instantaneu apare senzatia de frica. Frica sa n-o dai in bara, frica sa nu fii ridiculizat, frica de esec.

Intr-un fel teama e buna. Te ajuta sa te mobilizezi si sa te concentrezi mai bine. Singurul fel in care teama te poate invinge este sa stai pe loc si sa nu faci nimic.

Nu s-au aflat pana acum alte mijloace de a scapa de teama decat facand lucrul de care ti-e teama. Cititul cartilor, hipnoza, statul pe net nu rezolva problema. Daca vrei sa scapi de teama, trebuie sa incerci sa faci lucrul de care ti-e teama.

2 exemple:
Mi-era teama de apa. Era sa ma inec de 2 ori pana la 18 ani. Am zis ca n-o sa ma las pana nu invat sa inot. Acum iubesc apa.

Eram cel mai timid baiat din clasa si tremuram cand trebuia sa vorbesc in fata unui public. Am zis ca vreau sa-mi depasesc teama asta si am facut-o. De 6 ani vorbesc in public fara nici o teama. Am vorbit in fata unui public de aproape 1000 de oameni recent si am reusit sa-i captivez. Visez sa tin la un moment dat un speech in fata unui stadion plin.

| Timishan a răspuns:

Teama vine din instinctul de conservare.Mai toate fiintele au teama, doar ca nu vedem decat acele suflete speriate care se aseamana in reactii cu noi.Se spune ca teama este o hula adusa lui Dumnezeu, dar atunci, de unde stim ca animalele (care cunosc si ele teama), nu vor da "socoteala" in fata lui Dumnezeu? Nu in ultimul rand, datorita sentimentului de teama s-a dezvoltat omenirea, pentru ca datorita ei s-a nascut curiozitatea (ori, poate merg mana in mana). Pentru ca s-a constientizat teama, omul a cutezat mai mult, si mai mult, si din ce in ce mai mult,... iar acum, te cunosc si pe tine, si impartasim idei, ganduri, opinii,... Teama este un catalizator al evolutiei umane.hee hee Asadar, oricine are teama de ceva, si sunt unele temeri peste care un om nu va trece niciodata, numai fiindca mintea sa nu poate patrunde un inteles anume. Spre exemplu, peste teama de a nu mai fi jignit si umilit de mama mea, am trecut raspunzandu-i cu aceeasi moneda.De atunci, este alt dialog intre noi (sunt foarte multe exemple de temeri ce le-am depasit, da` nu-i loc aici). Si, teama si fericirea nu prea au treaba una cu cealalta. Fericirea (implinirea sufleteasca, cum o inteleg eu), poate aparea din foarte multe actiuni marunte, care sunt departe de sentimentul de frica.Plantarea unor flori si ingrijirea lor, sa le vezi cum cresc si infloresc, ca mai apoi sa te incante cu aspectul lor si parfumul ce-l emana, nu are nimic in comun cu frica (iar exemplele sunt foarte multe). happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe mine ma terorizeaza gandul ca la un moment dat mama mea nu va mai exista... mi se zbarleste parul pe mine

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intre teama si frica se alege indrazneala.si stii cum se zice? sa te fereasca Dumnezeu de lovitura prostului sau de lovitura data de frica. dar teama in general este ancestrala si noi am mostenit-o de la maimuta incoace.noi am reusit fiindca gandim, nu ca am fi foarte inzestrati cu colti gheare si alte coarne in afara de cele care ni le pun femeile.

| marie a răspuns:

Mie imi este chiar teama, de ex cand ma uit la un film horror am vise ciudate, chiar as-noapte am vista cum li se taie gaturile unor oamnei obisnuiti, si cum cineva arunca topoare in masina mea... X-(...nail biting... dar uneori cand e cineva cu mine ma simt mai bine, aparata*...


S-ar putea sa radetzi de mine, dar ma simt mai aparata cu o fata decat cu un baiat, dar nu stiu de ce, nu vreau sa ajung pe invers, in orice caz eu iubesc baietii, si...:X...ma rog singurul baiat/barbat cu care nu imi este frica este tatahappy

| monyk a răspuns:

Ne nastem cu teama in sange pentru ca asa e lumea de cand se stie... mie mereu mi-a fost teama de moarte si de intuneric...asta a fost cand eram cv mai mica, acum nu prea mai am probleme cu asta, mi-am revenit.

| tremuriciiuliana a răspuns:

Buna mereu am avut o teama in mine fie de orce fel, cea mai mare teama care din pacate s-a intamplat e sa nu fiu niciodata despartita de parinti teama este o piedica in calea fericiri nu poti fi fericita cand in inima ta si in suflet simti acea teama e ingrozitor de ceva timp nu mai am nici o teama, am scapat de multe alte temeri cu vointa si cu ajutorul celor apropiati atat de bine te simti cand cineva ti-e aproape si te incurajeaza bafta

| ralluu_1133 a răspuns:

Daca vrei intr-adevar sa fii fericita, uiti de tot si mergi mai departe. Incearca sa-ti imaginezi ca nu exista acel lucru care te speriehappy. Succes!

| liliana83 a răspuns:

Teama o avem cu toti.

| lbtc a răspuns:

Frica este un derivat din durere, in principiu daca nu am avea durere atunci ne-am rupe degetele.
avem nevoie de frica tine trupul in stare de veghe.
_nu inteleg foarte clar despre ce frica este vorba - de Dzeu.

forma de evolutie a frici - este frica de Dzeu(personal asta consider ca fiind frica cea mai mare) si este inceputul intelepciunii. Dar desigur Dzeu este prietenul tau dar este o forma de respect.
Dar daca ai ajuns sa spui "imi este frica doar de Dzeu" - atunci ai devenit curajos - deci iata ca se poate si schimba in curaj.
Si daca ai ajuns sa iti fie frica doar de Dzeu - atunci personal cred ca directia catre fericire este deschisa.
dar as mai vrea sa spun ceva - se pare ca frica - este o rezonanta joasa si aminoacizii nu structureaza prea bine pe retelele de ADN, in schimb iubirea - da o foarte buna structurare.



anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imi este frica de tunete, fulgere.sa merg cu liftul, cu avionul, cu masina mica. vreau sa stau linistita dar nu intotalitate. de tata mi-a fost frica, acum au divortat poate fi si asta o cauza sa imi fie frica

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Teama provine uneori si din cauza ta a impresiilor tale sau chiar din cauza agresiiunilor nu lasa niciodata sa puna stapanire pe tine pentru ca va fi mai rau nu poti fi fericita daca traiesti cu acel sentiment nu trebuie sa lasi capul jos niciodata.Si eu am avut acel sentiment dar am avut incredere in mine ca voi reusi sa il inlatur si am simtit nevoia sa vorbesc cu cineva sa ma descarc si am reusit sa imi rezolv problema si am inlaturat sentimentul acela. Orce om din lume are cate o teama anume trebuie doar sa ai incredere in tine si daca e ceva foarte grav comunica cu cei apropiati tie sau cere ajutorul unui specialist.