Desi pare cam tarziu raspunsul meu(acum am descoperit intrebarea din greseala) ma bucur ca mai recunoaste cineva realitatea asta si sunt foarte sigur ca problema nu s-a rezolvat.De obicei oamenii cand ajung mari nu isi mai amintesc prea mult de momentele de certuri intre frati si spun ca la ei nu a fost asa.Dar realitatea ne arata contrariul mai ales daca suntem pe acelesi fir genealogic. Iti spun dintr-o vasta experienta deoarece am mai multi frati si pot sa iti spun ca bataia provenita de la tine nu va rezolva nimic ci va agrava situatia pe zi ce trece, desi simti pe moment o mare dorinta sa-i dai o mama de bataie sa te tina minte vreo 80 de ani cum spuneai mai sus. Dupa cum spuneam am incercat la scara larga acest procedeu de dresaj inca de la o varsta frageda si frati-mi-a a incercat-o la randul meu pe mine si pot sa spun ca nu e tocmai un moment fericit cand ti-o iei pe coaja.Cei mici vor vrea totdeauna sa domine pe cei mari si in consecinta se vor revolta tot timpul.Au amintit ceilalti care au raspuns despre faptul ca ar trebui sa le spui parintilor.Iti spun ceva care deja sti: nu te vor crede, bineinteles, asta doar in prima faza deoarece pe parcurs, daca nu deja ai facut-o, le vei demonstra ca se inseala amarnic si vei incerca sa le descrii in culori tot mai vii suferinta pe care ti-o produce, dupa care e posibil sa i-ti dea o anumita dezlegare in privinta lui cum ar fi o palma, doua.Dar asta nu te va ajuta prea mult deoarece problema va continua sa persiste cu insistenta. Poti sa uiti despre faptul cu datul ORDINELOR deoarece nu se va intampla niciodata si e o premisa total gresita de unde sa pleci, premisa care va fi o continua sursa de alimentare a focului.Sa i-ti explic de ce bataia pe care si-ar luao de la tine nu va da rezultate ci va inrautati situatia: numai "bataia", desi este cam dur cuvantul acesta care de fapt trebuie sa fie o corectare a razgaielii in exces sau care i s-a suit la cap deoarece crede ca nimic nu i se intampla ci ca i se cuvine sa fie mai presus de fratii/surorile mai mari, provenita de la parinti poate indrepta situatia dupa ce in prealabil i s-a expus faptele care nu sunt in concordanta cu principiile normale de convietuire sau a fost prins asupra faptului.Multi dintre parinti nu sunt de acord ca trebuie sa iti corectezi copilul in felul acesta, dar parerea mea este ca atunci cand se ingroasa sioriciul trebuie si "subtiat" si vorbesc din perspectiva ca al meu a fost "subtiat".Nu iti place la momentul respectiv deoarece iti provoaca durere si repulsie, dar dupa ce cresti vezi ca nu a fost degeaba ci chiar meritai si mai mult de atat: ca ti-a prins bine ca tea scapat de o multime de probleme.Aceasta "corectate" trebuie sa vina din partea parintilor deoarece numai ei au autoritate peste el si fiecare copil trebuie sa simta asta ca,doar, ei il hranesc, au grija de el, etc. si merita sa ii asculte deoarece ii vor binele.Dar asta tine mai mult de parinti. Acum nu zic ca nu trebuie sa mai profiti din cand in cand sa ii tai avantul cand se ingroasa gluma, dar trebuie sa ramai ferm dupa aceea in sensul ca gluma e gluma si treaba treaba, eu iti spun ca asa e si este ca mine pentru ca sunt mai mare ca tine si viata m-a invatat mai multe decat pe tine; asa cum ziceai tu cu cainele, tu stii ca vor fi probleme daca il ia la magazin deci ii interzici clar sa il ia cu el si daca nu vrea nu se duce nici el si manifestarile ulterioare nu trebuiesc lasate la bunul lui plac.Bineinteles,din cauza vecinilor care nu vor intelege asa bine situatia va fi destul de dificil, dar pana la urma tot risti o data si il aranjezi dupa care te impaci cu el dupa ce mediteaza putin la faptele sale.Asta e doar de moment, dar ii va mai taia din avant, in cazul in care treburile au evoluat prea mult cum e cazul tau.Totul se face cu multa rabdare si fara sa te superi ca omul la suparare face si multe prosti. Daca ai 3-4 ani mai mult ca el ar trebui sa te descurci mai usor.Si ca sa iti descriu si ce te intrebi cel mai mult adica: "Se va trermina asta vreodata?" iti spun ca o data cu inaintarea in varsta lucrurile se vor potoli usor, usor, in sensul ca daca aveti varste apropiate si il faci pe fratele tau, prin fapte nu doar vorbe, sa inteleaga ca eliminarea conflictelor va va face pe amandoi fericiti va fi modul cel mai usor de a rezolva situatiile neplacute. Daca sunteti de varste apropiate conflictul se incepe sa se linisteasca usor incepand cu 15-16 ani cand incepe mintea sa se mai coaca,iar daca diferentele de varsta sunt mai mari se conflictele se vor termina mai repede. Dupa cum spuneam,nu poti sa il bati asa tot timpul k doar nu suntem la Tom si Jerry, deci cea mai buna solutie e sa gasesti cele mai bune solutii de aplanare a conflictelor si sa le adaptezi la fiecare situatie cu mult calm si in tot timpul sa te gandesti si la faptul ca sunteti frati, deci ar trebui sa aveti o relatie mai apropiata ceea ce inseamna sa il ajuti cand are nevoie, sa te joci cu el(cum banuiesc ca si faci) si cand vine vorba de interdictii sa fi ferm in ceea ce spui, mai ales daca parintii l-au lasat in grija ta asta inseamna ca trebuie sa ii arati ca tu esti direct respunsabil de ceea ce se intampla cu el(nu la modul violent ma refer) si aici are fiecare metodele lui.Mai tarziu,desi acum poate ca nu te bucuri asa tare si pare o povara,responsabilitate sau o sursa continua de dispute si probleme,o sa te bucuri ca ai un frate deoarece de el vei fi tot timpul mai apropiat decat de prietenii tai de joaca, oricat de buni ar fi, deoarece esti mai sigur ca el nu te tradeaza sau sa uite de tine, in sensul ca intre prieteni se mai pierd legaturile atunci cand schimbi scoala, treci din gimnaziu la liceu si alte situatii.Cu un frate pastrezi legatura mereu; nu va deveni un strain niciodata.Eu in prezent sunt la facultate si atunci cand vin acasa am parte, pe langa multe bucurii, si de neplaceri de acest gen.Deoarece nu am mai fost tot atata timp ca in trecut in prezenta lor, cei mai mici si-au cam luat nasul la purtare, dar incerc sa nu ma supar si in acelasi timp sa gasesc o solutionare a problemelor.Cu fratele meu care este mai mare ca mine ma inteleg foarte bine si pot sa spun ca astfel de conflicte care, pana la urma tin de copilarie, au disparut in proportie de 99%.In concluzie, iti pot spune ca vei avea parte de astfel de provocari in continuare, dar ceea ce depinde de tine este numarul si dimensiunea lor.Si mai gandeste-te la un lucru: nu esti primul si nici ultimul care se confrunta cu astfel de lucruri si daca altii au reusit inseamna ca poti si tu!
Sper ca iti va fi de folos.
Pai ignora-l. Spune-le parintilor tai sa faca ceva in privinta asta cat timp sunt acasa.
Ar trebui sa vorbesti cu parintii.Esti cumva singur pe lume? N-ai rude, parinti cu care sa vorbesti despre asta? Apropo, nici tu nu esti mai breaz.Are 8 ani, ce naiba vrei de la el? Am si eu o sora de 6 ani care se comporta de multe ori urat cu mine, dar niciodata n-am amenintat-o cu bataia.Ar trebui sa-l educi prin vorbe..nu prin violenta.
Crede-ma ca am incercat cu frumosul. Dar el nu vrea, iar parintii nu-l vad cand face toate astea deoarece le face de multe ori sa nu-l vada nici dracu si cand eu ii dau o paleta dupa ureche fuge si ma zice. Si tot eu pic de vina si bla bla bla... Si cateodata face faze ciudate cu mine, incearca sa dea vina pe mine pentru orice, era vreme cand statea el mai mult pe pc (eu n-aveam chef) si i se deschidea un tab care el nu stia ce este si ma striga '' Ba hai aici! Ce-ai facut?!''
Tu,ca frate mai mare nu dai ORDINE, ci SFATURI.Si in nici un caz NU in bati.Nu asa iti dovedesti autoritatea.
Ii poti spune ca catelul vostru nu are voie in magazine, si ca alti caini l-ar putea bate si rani.Si daca fratele tau vrea sa ramane fara caine ar fi bine sa ramane acasa(catelul).
Nici tu nu esti mai bun ca el. Esti chiar mai rau! Trebuie sa-l bati si sa dai ordine? Nu este corect! Nu stii sa-i explici calm si logic de ce nu are voie sa iasa cu ciinele?
Corect,nici cu bataia nu e bine, dar ar fi cazul sa vorbeasca despre asta cu parintii, sa-i dea de fata cu el dezlegari.E mai mic si mai alintat, daca vorbeste cu parintii lui, sa se rezolve problema.Si ..hai sa fim seriosi, si palmuta la fund face educatie, dar asta sa o dea parintii.
I-am explicat, dar el striga ca nebunu ca nu se intampla nimic si din astea, cand am vazut ca nu mai dau de capat cu el si incepe sa strige atunci am dat ordinul.
Probabil stie ce-l asteapta, s-a obisnuit ca tu sa-l bati si de asta tipa, ca autoaparare. E timpul sa schimbi metoda si, sa inteleaga si el.
Intelege-l si pe el, are 8 ani abia coenstientizeaza ca exista la varsta asta.
Trebuie sa fii intelegator, pentru ca e fractu'! Peste cativa ani vei vedea ca iti pare foarte bine ca ai un frate!
Mmm, bine ca n-am frati sau surori . Eu is rau, dar tu esti cam tiran bro`. De ce nu vorbesti civilizat cu fratele tau? Esti mai mare, n-ar trebui sa te cobori la mintea unui copil, explica-i, invata-l, vorbeste- i cu frumosul dar nu il bate! Asa se incapataneaza mai tare sa nu te asculte. Sau zi-le parintilor daca nu poti face nimic. Bafta!
Eu am o sora mai mica are 12 ani eu 15 si e mai disperata ca fratele tau,ea imi ia toate lucurile si nu mi le mai da(de la fond de ten pana la casti de telefon,chiar si telefon si tin la ele ca doar sunt fata) daca ii spun cu frunosu' degeaba,daca tip, tipa si ea(ne aud vecinii si cine stie ce cred) daca o jignesc ma jigneste la randul el, si am ajus la bataie, eu fiind mai mare am mai multa forta nu dau in ea dar ii blochez miscariile o tin de maini apoi fuge la mama va vezi doamne o bat eu.Dar tot nu s-a potolit chestia asta dureaza de ani buni, asa sunt fratii va veti intelege cand veti creste.ar fi bine sa ii explici cand greseste, de ex cand a legat cainele trebuia sa ii spui ca asa il omoara si il pierde sau cand vroia sa se duca cu el la magazin trebuia sa ii spui ca il alergau alti caini, poate se bat si asa ar putea fi si el ranit.nu trebuie sa dai oridine, daca dai ordine o sa creada ca ai ceva cu el si de asta tipa
Bate-l... e simplu, educa-l mai dur si vei vedea ca nu o sa-ti mai comenteze... daca mama si tatal tau nu il educa educa-l tu!