anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci treaba sta cam asa :
Am aproape 14 ani si locuies cu tatal meu dar deja chiar nu mai suport sa ma trateze deparca nu as sti nimic si se comporta cu mine deparca as avea 10-11 ani. Eu zic ca la varsta mea e normal sa plac pe cineva dar el nici cu asta nu e de acord ..si am incercat sa vorbesc cu el dar mereu isi da dreptate si nu ma asculta. Si daca stau pe tableta pana mai tarziu se supara dar pana acuma eu nu am zis nimic dar chiar nu mai suport ..nu zic sa ma trateze ca pe un adult. vreau doar sa ma trateze altfel si sa nu ma mai creada un copil mic pentru ca nu mai sunt...Ce as putea face sa fie totul altfel si sa ma inteleg cu el? sad... !

10 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Comporta-te matur. Adica fa multa treaba in casa (la 14 ani practic ar trebui sa o faci tu cam pe toata, iar casa sa fie curata luna, frigiderul mereu plin cu mancare gatita, hainele spalate si calcate, cumparaturile facute, etc). Ia note mari (numai 9 si 10) si mergi la olimpiada la materia ta favorita (copiii de 14 ani care gandesc normal au inteles deja importanta invataturii si muncesc foarte foarte mult pentru rezultate exceptionale, chiar daca in copilaria au fost mai neglijenti cu scoala). Renunta la tableta pentru jocuri si internet, nu este o icupatie demna de un tanar matur, mai bine foloseste timpul pentru a citi, a invata o limba straina (alta decat cele de la scoala), un limbaj de programare sau a face voluntariat intr-un camin de copii, de persoane cu handicap, de batrani. Incearca sa demonstrezi ca intelegi importanta lucrului bine facut si al regulilor: vino acasa devreme, inainte de ora 21.00, anunta intotdeauna unde esti si ora la acre te intorci si respecta ceea ce ai spus, respecta-ti intotdeauna promisiunile, nu minti absolut niciodata, ajuta pe toata lumea, fii amabil, bun, lasa mereu de la tine, fii intelegator cu probleme altora, tolerant cu ceilalti si pretentios cu tine. Nu face exces de telefon (foloseste-l pentru convorbiri scurte, necesare si cat mai putine sms-uri, numai in caz de nevoie adevarata), foloseste tableta si calculatorul cat mai putin, 90% pentru invatat si alte necesitati si doar 10% pentru distractii si pierderi de timp pe siteuri de socializare, nu face exces de televizor (2-3 ore pe saptamana sunt suficiente la varsta ta), fa-ti abonament la biblioteca si citeste macar 3-4 carti pe saptamana. Intr-un cuvant, poarta-te normal pentru 14 ani si in maxim 6 luni, daca vei fi consecvent si te vei comporta astfel zi de zi, ceas de ceas, vei incepe sa primesti si drepturi de matur. Trebuie sa intelegi ca intai trebuie sa indeplinesti cu brio obligatiile unei persoane mature si abia dupa un timp te vei bucura si de drepturi. cat despre fete: da, este normal sa placi o fata, dar nu ar trebui ca asta sa depaseasca nivelul: te plac, asta inseamna ca te impresionez cu note foarte bune, facem temele impreuna, iti aduc din cand in cand o floare si stam impreuna uneori in parc. Nu te comporta ca un baiat de 17 ani acre merge la intalniri si scrie mesaje de iubire, fiindca asta este semn de imaturitate (ca fetitele de 5 ani care se picteaza cu trusa de machiaj a mamei crezand ca sunt superbe).

| Artemisia a răspuns:

Uite, intelege ca el te iubeste enorm si vrea sa aiba mare grija de tine. Ai doar 14 ani, vrea sa te protejeze de baieti, ei vor sa se joace cu tine la varsta asta, iar tatal tau vrea sa te fereasca. Intelege asta, nu e ceva rau. Maturizeaza-te putin si priveste lucrurile din perspectiva lui. happy

| Blamely a răspuns:

Nu prea ai ce-i face decât să ignori momentan, fă ce vrei tu si spune cum vrea el.

| SimonaSimona01 a răspuns:

Ii este frica sa nu te ''piarda'' in ochi lui mereu sa ramai fetita tatei. Nu vrea sa accepte ca ai crescut ..Ar trebui sa vorbesti cu el sa ii spui ca mereu vei ramane fata lui sa ca ai vrea macar putina libertate.

| TotiVorbescSinguri a răspuns:

Nu cred ca poti face ceva, eu am 17 si asa e si maicamea... Oricum fac ce vreau eu chiar daca nu ii convine ei... Adica, pana mea, e viata mea sau a ei?

| S1mplu a răspuns:

Eu zic sa incerci sa faci cum vrei tu chiar daca tatal tau nu este de acord, de obicei parintii, sau mai ales tatii, sunt obsedati in ai avea sub papuc pe copii cu gandul ca vor sa-i protejeze.

Nu prea ai cum sa poti vorbii cu el daca este incapatanat sau daca si-a pus in minte un lucru face doar pe ala.

Vrea doar sa te protejeze, sper, ma gandesc ca nu e vreun tata de ala rau care sa stea cu gura pe tine si sa te bata, poate este genul care iti spune si iti zice ce si cum, sa iti fie bine.

Doar lasa-l sa zica el cate vrea, tu daca iti place de cineva, poti fi cu acel cineva si fara sa stie tata, doar ca ai grija cu cine umbli, ca sunt numai bagabonti sau prosti care vor doar un singur lucru de la fete.

| pirla a răspuns:

Buna! Eu te inteleg. Exact asa fac si parintii mei. Tatal tau nu poate sa-ti interzica sa-ti placa de cineva.Nu-ti poate schimba sentimentele.Intelegel si tu pe el, pana la urma el s-a obisnuit sa te trateze ca si pana acum, ii va lua ceva sa se obisnuiasca cu schimbarea ta.Nu il forta sa le accepte pe toate dontr-odata.Ai rabdare si o sa vezi ca treptat o sa iti dea mai multa libertate.

| pirla a răspuns:

Buna! Eu te inteleg. Exact asa fac si parintii mei. Tatal tau nu poate sa-ti interzica sa-ti placa de cineva.Nu-ti poate schimba sentimentele.Intelegel si tu pe el, pana la urma el s-a obisnuit sa te trateze ca si pana acum, ii va lua ceva sa se obisnuiasca cu schimbarea ta.Nu il forta sa le accepte pe toate dontr-odata.Ai rabdare si o sa vezi ca treptat o sa iti dea mai multa libertate.

| gabrielutza34 a răspuns:

Buna! Calea cea mai sigura este sa incerci sa il faci sa te inteleaga, vorbind cu el. Tatii sunt mai protectori si grijulii.Nu trebuie sa te certi cu el cand vorbesti cu el despre chestia asta.Fii sincera si vorbeste cu el. happy Sper ca te-am ajutat.

| ioanaaa23 a răspuns:

Eu as zice sa vorbesti cu tatal tau si sa ii explici ca nu mai esti mica, ca esti o adolescenta si ca este normal sa iti placa de cineva si sa mai faci si ce vrei tu.