Mamele beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, oricand pana la implinirea de catre copil a acestor varste, numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie.
Completarea era pentru mariana.
Nu e obligatoriu sa-ti iei concediu de sarcina (prenatal).
Legislatia in vigoare prevede ca ai dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, de 126 de zile. In aceasta perioada beneficiezi de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea ta.
Important e sa retii ca beneficiezi de 126 de zile de concediu de sarcina+concediu de lauzie. Daca nu optezi pentru efectuarea concediului de sarcina (prenatal in vechea legislatie), atunci vei putea beneficia de cele 126 dupa ce nasti.
Ca mama, iti recomand sa intri in concediu de sarcina, cu cel putin doua saptamani inainte de data probabila a nasterii. Asa organismul tau va fi odihnit si vei naste mult mai usor.
Sa ai parte de o sarcina usoara!
Nu este obligatoriu
poti cumula pre si postnatalul dupa ce nasti - asa am facut eu
Mariana, in cazul in care are salariul mai mare decat cei 85%, mai bine sta in concediu - eu asa am facut; chiar am mai avut si niste zile de concediu de odihna - le-am luat si pe acelea decat sa ma grabesc catre cele 800 de lei
E indicat mamicilor care au o sarcina mai grea sau locul de munca inadecvat... oricum iti doresc sarcina usoara si multi copii frumosi si sanatosi...
Este si iti spun de ce. Daca nu iei acele zile de concediu dupa ce vei naste nu intri in dreptul la a lua indemnizatia decat dupa ce faci zilele de concediu prenatal. Poti sa ma contrazici dar eu asa am patit.
Bună.
Nu este obligatoriu, poți merge la serviciu până în ziua fericitului eveniment, dacă te ține!
Rolul acestui concediu prenatal ( începe din luna a 7-a până în luna a 9-a, mai exact până naști) este de a te odihnii, efort fizic cumpătat, plimbări dese și scurte, alimentație echilibrată și obligatoriu sănătoasă (fructe și legume proaspete, sucuri naturale neacidulate, ceaiuri slabe, lapte și produsele din lapte, pâine integrală, cereale, nuci-alune-semințe, carne slabă pui-vită-pește), purtarea încălțămintei joase și comode, haine lărguțe nu strâmte (cele din urmă îngreunează circulația periferică - apariția vericelor, vase capilare sparte, etc.), etc.
O naștere ușoară și un bebeluș sănătos și drăgăstos.
Pa, pa.
Bună,
Nu e obligatoriu sa-ti iei concediu prenatal. Poți să-ți iei toate cele 126 de zile de concediu de maternitate în postnatal. Eu am găsit informații aici: https://cariera.ejobs.ro/concediu-prenatal
anonim_4396 întreabă: