De cele mai multe ori, parintii frustrati, da, fac diferente intre copii (adica daca sunt frati). Insa, pentru cei singuri la parinti (cum a fost si in cazul meu) fac diferente dintre copiii lor si copiii altora, motivul cel mai des intalnit fiind situatia de la scoala. Sunt sigur ca si tu ai trecut prin asta sau cel putin ai auzit. Chiar daca nu conteaza ce copil ai fost. Ai fost ori un copil exemplu, ori care i se oferit un exemplu.
Cand vine vorba de frati, exista 2 tipuri de situatii.
1. Situatia in care cel mai mare este ridicat in slavi este destul de intalnita, iar celui mai mic mereu adresandu-se enervanta vorba,, ia exemplu de la el ca este mai mare si stie". (Chiar daca in realitate acel frate mai mare este un exemplu doar in ochii parintilor, dar IN SOCIETATE personalitatea si modul lui de gandire sunt LA PAMANT). Nu zic ca este neaparat rau ca un frate / o sora mai mare sa-ti fie un exemplu, dar modul cum o spune parintele si faptul ca exagerea cu asta poate duce la efecte secundare la ambii frati (vorbim despre asta mai tarziu) adica in psihicul lor, ba chiar si intre ei. Efectele secundare ce pot aparea de la aceasta situatie ar fi : 1. Fratele mai mare incepe sa fie fitos. Din cauza faptului ca ani la rand i se baga pe gat faptul ca el este mai bun din toate punctele de vedere decat fratele lui mai mic, el nu o sa accepte niciodata ajutor /sfaturi de la el si mai ales ca o sa-l priveasca mereu de sus, ca pe un inferior si o sa se poate foarte urat cu el. Pe langa asta creeaza si conflictul de,, aha. deci pe tine mama te iubeste mai mult" adica de ura intre frati deoarece atentia, afectiunea, iubirea si lucrurile materiale, nu sunt impartite in mod egal.
2. Cand fratele mai mic este ridicat in slavi. Am trait pe viu asta. Dar din fericire nu am fost eu ci verisoara mea. Aici cea mai enervanta chestie pe care o pot zice este ca mama,, paseaza" grija copilului catre fratele mai mare (sa nu tragem concluzii, este normal ca sa invete si el cum e sa ai grija de un copil si ca ar fi datoria lui de frate mai mare sa se implice si el putin). Dar devine chiar foarte enervant cand vrei si tu sa iesi sau sa faci ceva, insa nu ai posibilitatea din cauza ca trebuie sa ai grija de ala micu'. (sara verisoara. inca-mi amintesc xD ).
Mai sunt si situatiile in care, bineinteles, fiind mic, primeste toata (sau 95% ) din iubirea si atentia de la parinti. ASTA ESTE O FOARTE MARE GRESEALA PE CARE O FAC PARINTII. Te sfatuiesc si sper sa tii minte asta, daca o sa ai 2+ copii cu o diferenta de varsta ceva mai mare, NICIODATA sa nu il lasi pe ala mai mare fara afectiune si atentie. NU! Ofera-i in continuare la fel de multa ca inainte sa se nasca ala mic. Si de la sfatul ala ajungem la asta problema. Lipsa de afectiune. Cei cu frati / surori mai mici, sunt foarte lipsiti de afectiune (si se vede treaba asta). Din cauza asta se ajunge si la ce am zis mai sus adica, ura intre frati, clasicul,, deci pe tine mama te iubeste mai mult, mhm, am inteles " sau. ca tot are legatura cu intrebarea ta, COMPARATIA. Se face comparatie de tipul : uite ma. asta are 7 ani si deja stie sa faca si el in casa, tu ai 13 si esti un puturos" Ce pot sa zic, felicitari la ala mic, dar nu este nevoia ca cel mare sa tot auda asta, mai ales foarte des, deoarece asa nu-l incurajeaza. Din cauza aia si din multe altele ala mic incepe sa devina produsul nou si perfect functionabil iar cel mare incepe sa devina produsul vechi, aproape stricat care imediat o sa ajunga la cosul de gunoi.
In concluzie. DA, parintii fac diferenta intre copii.
1. Diferente care nu ar trebui sa fie spuse de fata cu ei. Unele discutii chiar ar trebui dezbatute numai intre 4 ochi, de parinti.
2. Daca nu au frati, o sa incerce sa copare copilul cu altcineva. Care la fel, nu este deloc o incurajare, chestia asta poate sa-l afecteze mai tarziu si sa aiba toata viata impresia ca este un prost bun de nimic.
3. Nu toti parintii fac diferente intre copii. Din pacate acest lucru este foarte rar intalnit la noi, insa familiile de genul cresc de la o zi la alta, deci este bine. Ce pot sa zic, felicitari si multa sanatate parintilor care-si iubesc in mod egal parintii, care le ofera afectiune si bunuri materiale in mod egal.
De iubit ii iubesc pe amandoi dar eu cred ca fiecare parinte are un copil care ii e putin mai drag.
Da fac diferenta.
Ori "el e mai mic si trebuie ajutat", ori "el are familie si are nevoie" ori "el ne-a dat si noua noi cum sa nu...", ori "el invaga/munceste" etc.
Mereu o sa fie chestii de genul in familie.
Nu va mai potoliti cu intrebari din astea. Pai sunt toti oameni diferiti, parinti diferiti, familii diferite, nu e logic ca unii se comporta diferit fata de altii? Deci ce logica are intrebarea ? Unii o fac, altii nu, ca doar nu-s roboti sa se comporte la fel.
Eu cred ca ii iubesc la fel, doar ca comportamentul fata de ei poate sa difere in functie de caracterul si personalitatea copiilor
Normal ca se fac diferente. Nu exista iubire in mod egal, nu e matematica, chiar daca toti parintii se bat cu pumnul in piept ca ei isi iubesc copiii in mod egal, in adancul lor si ei stiu ca nu-i asa. Ori il iubesc mai mult pe cel mai mare pentru ca... e mai mare si au petrecut mai mult timp cu el, etc. Ori il iubesc mai mult pe cel mai mic pentru ca il vad mai mic si e mai dragut si considera ca cel mai mare e suficient de mare incant sa inteleaga ca fratele/sora mai mic/a are nevoie de mai multa afactiune/grija, etc.
Iubirea e un concept complex.
Fara dubii, parintii isi iubesc toti copiii, dar nu in mod absolut egal.
Pare ca fac, dar nu este asa, copii trebuie sa asculte de parinti si atunci nu o sa mai aiba impresia asta.
Fara indoiala, exista familii in care simpatia este evidenta si suficient de sustinuta pentru a fi serios distructiva fata de celalalt copil.
Un raspuns scurt da.
din pacate multi au favoriti.
si cei ce v-or sa fie impatiali la un moment dat acorzi mai multa atentie unui copil sau altul in dependenta de nevoi.
spre exemplu fiica noastra merge la tteatru si muzica iar pana anul trecut a mers si la dansuri. asta in timp ce fiul nostru era la gradinita. si chiar daca ne jucam cu el si-l implicat cam in tot ce faceam (si inca ii implicam in tot ce se poate) el simtea ca o iubim mai mult pe sora lui atunci cand o pregateam pentru activitatile ei, faptul ca o duceam la cercurile respective... etc
am incercat sa-i explicam ca si el va merge unde isi doreste doar ca atat timp cat e la gradinita nu avem prea multe optiuni, el fiind acolo pana dupamiaza pe la 5.
acum fiind la scoala si mergand si el la diverse actiuni extra nu mai simte acelasi lucru, dar sunt alte "situatii" ce iar place sa le poata face ca sora lui.
anonim_4396 întreabă: