Gresesti cand spui ca vina este in mare parte a lui, vina este in primul rand a ta.Naivitatea, increderea in vorbe se plateste scump. Eu zic ca e bine sa vorbesti cu el despre asta, dar fi macar de acum precauta in ce faci iar un control medical pentru ambii parteneri atunci cand isi incep viata sexuala e bine sa devina o regula!
Spune-i! + ca e incredibil de egoist si inconstient!, si Uita-l! Trateaza-te si nu mai accepta niciodata un astfel de egoist si indiferent fata de sanatatea si integritatea aparatului tau reproducator! Foloseste mereu prezervativul!, pentru ca sunt si unele BTS-uri care sunt asimptomatice, adica el le poate avea fara sa stie, si crede ca e ok, dar ti le da si tie! Si mananca multe fructe si legume, si fara tigari! Multa sanatate!
Am recitit acum si celelalte raspunsuri, inclusiv precizarile Victimei! Da! cred cu si mai multa convingere ca Trebuie sa-i spui, si cu atat mai mult sa-i ceri sa contribuie cu cel putin 2/3 din costul tratamentului, pentru ca, in calitate de absolvent de medicina, NU are nici o scuza! Cu niste ani in urma, mi-a fost destul de greu sa lamuresc, tot asa, o prietena si Victima! a unui stundent medicinist in anul 4, ca ea e prima responsabila de sanatatea si integritatea ei!, ea fiind "orbita" de dragoste, pentru ca era si o fata mult mai simpla, fata de el! Si era deja foarte traumatizata, pentru ca o mai si pocnea, asa. ca sa stie ea cine-i "seful"! apoi a disparut brusc, fara un cuvant, si s-au reintalnit intamplator, pe strada, iar el era cu alta!, de mana, si-si ferea sa-i fie vazuta mana cu verigheta, ca sa nu riste sa afle sotia ce "poama" e! Si fata a ramas foarte traumatizata, plus ca tot el fusese si cel care o deflorase, si nici macar ca lumea, si nici nu fusese in stare s-o faca sa simta placere, dar altceva! Multa sanatate si success! Daca refuza sa contribuie, spune-i ca te gandesti sa-l reclami la Colegiul Medicilor, poate asa se razgandeste! Success!
Daca te mai suna, nu-i raspunde pentru ca, din cele scrise de tine rezulta ca, pe timpul cat erati priteni, el te-a inselat (motiv pentru care te-ai infectat si ai avut probleme de care se pare ca nu ai scapat nici acum), pentru ca acest om nu te merita si nici nu te-a meritat.
Daca insista ca sa vorbesti cu el, poti sa-i spui motivul pentru care consideri ca nu merita sa mai porti nici un fel de discutie cu el.
Desigur ca ar fi important ca el sa stie ca este o sursa de infectie si sa se trateze pentru a nu pati si fetele cu care umbla, in prezent, ceea ce tu deja ai patit.
Pe viitor, cred ca stii ca folosirea prezervativului te va scuti de multe batai de cap.
Pentru ca ai spus in intrebarea ta ca ai suferit si de candida, pentru ca aceasta este foarte periculoasa fiind una din cauzele cancerului (aceasta dupa o noua teorie in lumea medicala), este bine sa-ti faci spalaturi cu apa in care ai dizolvat bicarbonat de sodiu alimentar (la 1 litru de apa calda 2 lingurite) si va ajuta la vindecarea ta.
Multa sanatate si iti doresc sa iti gesesti un om care sa tina la tine si care sa te pretuiasca. Multa fericire iti doresc.
Bineinteles ca sa ii spui. Eu cred ca este vinovat pentru ca a insistat sa faceti fara prezervativ. (Si pentru ca a avut mai multe partenere, dar asta e alta poveste). Daca este cu cineva, poate ar trebui spus si acelei persoane, ca daca e stadiu incipient, se poate trata mai bine.
Nici macar nu il poti acuza de ceva. Chiar daca se transmit cu precadere pe cale sexuala, aceasta modalitate nu este exclusiva pentru multe din infectii.
Este discutabila vina lui pentru faptul ca tu ai cedat insistentelor lui, ignorand propria sanatate. Fiecare ar trebui sa isi asume deciziile, chiar daca au fost luate sub presiune.
Ce pot sa afirm cu siguranta este ca el nu are absolut nicio vina pentru faptul ca tu te-ai tratat dupa ureche. O simpla vizita la medic ar fi rezolvat mult mai rapid problema ta, fara a ajunge in astfel de situatii.
Daca chiar vrei poti sa ii recomanzi si lui un consult, dar nu ai niciun motiv sa mergi mai departe acuzandu-l de problemele tale.
@furni - nu am citit nicaieri in intrebare cuvantul "blenoragie". Ba mai mult, eu am scris ca "multe din infectii" se pot transmite si pe alte cai, fara a le exclude pe cele exclusiv sexuale.
Pentru anonima care a pus intrebarea: scuze, eu asa am dedus ca te-ai tratat singura din afirmatia: "eu ma tot tratam fara sa stiu ce-i aia".
Eu consider in continuare ca vina lui este discutabila, chiar daca el era mai informat. Cu atat mai mult cu cat il acuzi pentru candida, desi din cate stiu aceasta ciuperca se regaseste in orice organism.
Singurul lucru cert este ca tu ai avut o infectie, fara a-i cunoaste insa natura. Poti sa bagi mana in foc ca el e vinovat de acea infectie, sau este posibil si ca ea sa fi aparut pe alta cale? Pana la urma de candida este vinovat el, sau medicul care ti-a prescris antibiotice in exces, fara a se asigura ca acestea sunt eficiente impotriva infectiei tale?
Si daca e vorba numai de candida, stai linistita, nu este o boala de care sa nu scapi. Ea apare numai si numai pe fondul unei imunitati slabite sau ca urmare a excesului de antibiotice si se trateaza usor, cu antimicotice, disparand definitiv in momentul in care se va reface flora bacteriana.
Nestiind cu ce se mananca CMV, am cautat pe net. Iata ce se spune: "transmiterea se face prin contactul apropiat de persoana infestata, prin urina, saliva, laptele mamar sau alte fluide ale corpului." Deci puteai lua virusul in tramvai sau stand la coada la finante.
Deci revin cu raspunsul la intrebarea ta: da, poti sa il anunti ca sa se duca si el la medic, insa nu acuzandu-l ca te-a imbolnavit. Si nici vorba sa suporte el o parte din tratament, cu atat mai mult cu cat exista si posibilitatea ca tu sa fi luat virusul si sa i-l transmiti si lui.
Acestea sunt principiile mele, nu sunt detinatorul adevarului absolut, dar eu asa gandesc: daca porti si tu 1% din vina NU CRE CA ESTE CORECT sa acuzi pe altcineva pentru ceea ce ti se intampla.
Nu cred ca ar trebui sa discuti cu el, pentru ca oricum nu te-ar crede (asa sunt barbatii, ma rog majoritatea lor) ci dimpotriva ar banuii ca ai fost cu cineva si poate chiar tu i-ai creat lui eventuale probleme, asa ca, las-o balta cu el si incearca sa gasesti niste remedii naturiste (homeopate care sa te reabiliteze cumva) - prea multe antibiotice pot dauna...
Parerea mea este ca tu trebuie sa-i spui despre infectia cu care te-ai pricopsit. El poate nu stie ca, este infectat si pe deasupra mai inbolnaveste cine stie cate femei.Nu te supara pe mine dar, daca tu taci si nu-i spui, nu cred ca esti mai breaza ca el. Dai dovada de egoism! Iti doresc sanatate!
Lol e ceva logic ca trebuie sa-i spui sa nu tu te`ai urcat pe tine si te`ai infectat cu bts lol ziii normal ca daaa si daca ar avea un bun simt macar ti-ar plati el tratamentele
Eu cred ca ar trebui sa-i spui. ca sa nu mai infecteze sh alte fete. are dreptul sa stie! nu poti suferi in singuratate
Incerca sa vorbesti cu el si sa faceti un set de analize impreuna, zici bine NU ESTE DE GLUMA...
Blenoragia este o infectie cu transmitere sexuala grava; face parte din categoria venerelor mari. Poate duce la sterilitate. Daca tu pentru baiatul asta, care-mi pare extrem de dubios din descrierea ta, vrei sa risti infertilitatea...atunci e optiunea ta.
Regis, blenoragia se transmite doar prin contact sexual.
Imi pare foarte rau prin ce treci! E teribila povestea ta.Nimeni nu merita asa ceva! Totusi s-a intamplat.Esti matura acum.Ar trebui sa vorbesti cu acel barbat, sa-i spui ce s-a intamplat si prin ce ai trecut.Nu pentru consolarea nici a ta si nici a lui.Pentru demnitatea ta si pentru faptul ca totusi trebuie sa stie ca sufera de o boala urata! Ai grija de tine si sper sa aud de la tine vesti cat mai bune!
Regis : nici o secunda nu m-am tratat singura, m-am adresat la medic indata. Acesta nu a banuit ca poate fi vreo infectie si de fapt, am tratat candida. Abia mai tirziu am facut analizele si a iesit la iveala si infectia. Eu am un organism care raspunde foarte greu la tratamente, si pentru a scapa de infectie m-am tratat in repetate rinduri. Dar m-am ales cu o candida, care odata contactata nu mai iese din organismul meu. Reapare, reapare...In tot acest timp el a stat bine, fara vreo grija. In timp ce eu m-am nenorocit pe viata. Neprotejat am facut-o de vreo 2-3 ori, dar a fost destul, se pare. Si da, cred ca e vina lui, a absolvit medicina, deci putea sa-mi spuna si mie cum stau lucrurile( era mai bine informat). Eu am 22 ani si din cauza acestor probleme nu pot sa am o viata normala.
Regis, din nou revin: m-a infectat cu CMV, ureaplasma. Asta la sigur. Spun asta pentru ca el a fost primul barbat cu care am intretinut relatii sex., NU am avut astfel de probleme pina atunci.( nici vorba de discomfort, sau alte simptome.) Iata de ce numai si numai el putea sa ma infecteze. De aici s-a tras cealalta nenorocire : candida, aparuta ca urmare a tratamentului cu antibiotice pe care l-am urmat pentru infectie. CMV ramine cronic, nici macar nu pot sa-l tratez. Am stat impreuna 1 an si problemele nu au aparut imediat. Deci nu m-a infectat indata ci pe parcurs. Iata de ce zic ca el se face in mare parte vinovatul. Nu neg partea mea de vina ( nu trebuia sa accept deloc, chiar daca eram de ceva timp impreuna si aveam o relatie stabila cu el.)
Intrebarea mea era daca sa-i spun de toata povestea. Si ce de nu, sa-mi dea si el o parte din bani pentru tratamentele facute, ca vina ne apartine amindurora. ESTE SAU NU CORECT?