Cand esti mica, te uiti la foc cum joaca si vrei sa-ti bagi mana in foc, si mama te tine, sa nu te arzi.
Cand esti mare, stii ca focul arde, si nu te bagi singura in foc.
Dovedeste ca tu cunosti pericolele acestei lumi si nu cauti sa te bagi in ele, atunci inseamna ca esti destul de mare sa ai libertatea sa te bagi in belele, cand nu cauti singura sa te bagi in belele.
Asumandu-ti responsabilitati. la 10 ani spalai vasele, faceai curat in camera ta, duceai gunoiul. La 16 ani ar trebui sa faci marea majoritate a treburilor din casa (gatita, spalat, calcat, curatenie macar). In plus, trebuie sa demonstrezi ca esti foarte preocupata de scoala, ca ai note mari, ca participi la multe activitati utile, ca mergi la olimpiade, etc. In clipa in care vei face toate astea, parintii tai vor incepe sa vada ca ai crescut., Te asigur ca daca ai grija sa fie casa luna, sa fie mereu mancare buna, haine curate si calcate pentru toata lumea si ai note numai peste 8, in cateva luni vei incepe sa castigi si drepturile corespunzatoare. Intotdeauna trebuie intai sa iti asumi obligatiile maturizarii si abia apoi vei castiga si drepturile. daca tu te comporti ca o fetita de 10 ani, vei fi tratata ca una.
Cati ani ai?
Discuta cu amandoi si spune-le care e situatia. Eu zic sa faceti un compromis. Pentru inceput, alege o ora nu foarte tarzie si nu intarzia acasa.
Trebuie sa le demonstrezi ca te-ai maturizat, nu doar sa le spui.
Cat despre mama ta, explica-i ca ea ti-e mama si ar trebui sa-ti fie si prietena si ca tu simti nevoia sa vorbesti cu ea si ca ea ar trebui sa te inteleaga. Cam asta este datoria unui parinte sa isi sprijine si sa-si ajute copilul.
Eu iti urez bafta! :*
Iti dai seama ca parintii tai vor doar sa te protejeze, si eu am fost asa, mama nu ma lasa pana tarziu sau sa merg pe la nu stiu ce petreceri si "o uram" pentru ca nu ma lasa, eram suparata cand vedeam prietene sau vecine cum merg prin tot felul de locuri si eu stateam in fata casei sau in parcul de langa casa, iar acum dupa ceva ani cand am cunoscut un baiat si avem planuri pe viitor, el apreciaza enorm faptul ca am fost si sunt o fata "de casa" cuminte si nu s-a auzit de mine tot felul de lucruri cum se aud si in ziua de azi despre acele fete pe care aparent aveam ciuda, iar acum ii multumesc mamei cu fiecare ocazie ca a avut grija de mine . Poate la tine nu e acceasi situatie, dar eu zic ca parintii tai nu fac asta intentionat, ca asa vor ei ci vor ca tu sa fii bine.
Am citit intr-un topic anterior ca ai 16 ani.Dar vezi tu, asta e o varsta periculoasa si ai naibii de grea.
Dovedeste-i mamei tale ca poate incredere in tine.Invit-o sa-ti cunoasca anturajul, dovedeste-i ca nu ai influnte negative
Orice parinte cu fete adoloscente se tem pentru siguranta fetelor lor.cand se intampla atatea.
De ce necesitati vorbesti tu Elena?
Si nu uita ca tot timpul vei fi,, fetita'' parintilor tai.Chiar si cand vei fi la casa ta.
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tot ce spui...
"unele necesitati" de care vorbesti se pot intoarce foarte urat impotriva ta, ireversibil. Esti foarte vulnerabila la 10 ani, ca si copil in primul rand, si ca fată în al doilea rand! Si asta mai ales ca vorbesti de ore tarzii...
Pretuieste la maxim experienta de viata a părinţilor tăi (invatand inclusiv din greseli) sau altfel, viata te va forta sa regreti ca nu ai facut-o!
Nu intotdeauna sfaturile parintilor sunt stralucite, dar cele care indeaman la precautie, la siguranţa, la o viaţă morala sunt intotdeuna 100% valabile.
Viaţa (şi "vieţuitorii" ei) este prea marşavă pentru a fi altfel, pentru a merita sa ai incredere in cineva... fara sa-l verifici ani de zile;
Da, expreienta de viata a parintelui tau va putea si pe viitor de acum inainte sa ajute sa EVITI multe drame ale compromisurilor pe care un copil, un adolescent, un tanăr (şi mai ales o tânără) din nestiinta ar risca sa le facă...
Buna, Elena,
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
Si totusi, esti o copila. Mama ta, ca femeie, stie care sint pericolele pentru o fata, mai ales de vista ta. Te protejeaza, nu este impotriva ta. Ar trebui sa fii multumita ca are grija de tine. Vorbesti de "necesitati". Ce fel de necesitati ai tu la virsta asta? Se pare ca faci confuzie de termeni.