| Anomin2345 a întrebat:

Hei TPU.
Am 15 ani și locuiesc cu fratele meu mai mare care are 18 ani pentru ca părinții noștri lucrează în străinătate. Totul era minunat între noi, ma lasă să fac ce vreau eu și avea încredere în mine. Însă după ce am avut o altercație pe strada, noaptea cu un om în jur de 30 de ani, unde bineinteles ca eu am sfârșit rău, acesta și-a schimbat total atitudinea. Devenise mult mai sever, era atent în permanenta la ce fac, cu cine ies, la cât intru în casa, la notele mele, îmi verifica telefonul și devenise chiar violent. Odată am vrut sa încerc sa fumez pentru prima data, dar am avut marele ghinion sa dau nas în nas cu fratele meu fix când îmi aprinsesem țigara, acesta m-a luat de o "aripa" și m-a tarat acasă, pe drum mi-a ținut o morala despre cum distrug țigările sănătatea, nici nu am avut timp sa ii explic. Când am ajuns acasă, mi-am luat bătaia vieții mele, nervoasa i-am reproșat ca ce problema are el ca am încercat și eu o singura data dacă el fumează câte 8-9 țigări pe zi, atunci el mi-a zis ca nu eu sunt cea care hotărăște în casa, ci el după care o buna perioada nu m-a mai lăsat sa ies și mi-a luat și telefonul. Acum ca este vara, as vrea poate sa îl mai imbunez și sa nu mai stau cu frica, ca dacă întârzii îmi voi lua bătaie. Sincer nu sunt chiar atât de obraznica ca să merit asemenea pedepse, am vorbit cu părinții mei despre asta, iar ei mi-au spus ca fratele meu face foarte bine ceea ce face. Dar eu sunt de părere ca ar fi cazul sa îmi ofere puțin mai multa libertate. Și cu el am încercat sa vorbesc dar m-am ales cu răspunsul lui standard "fac ceea ce cred ca este mai bine, iar tu va trebui sa faci ce-ți spun pana când vei fi cu adevărat pe picioarele tale".
Ce ma sfătuiți sa fac?

13 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Ca la puscarie te inchizi in camera si dai drumul la televizor apoi la 18 nu mai comanda el

| Andreeush a răspuns:

Trebuie să asculți de fratele tău, ești prea mică pentru a face ce vrei.
Când o să fii majoră vei decide singură, până atunci te supui regulilor.
O fată cuminte de 15 ani nu ar trebui să umble noaptea pe stradă.

| Anomin2345 explică (pentru Andreeush):

Dacă ai fi în locul lui ai proceda la fel?

| Anomin2345 explică (pentru Andreeush):

Dacă ai fi în locul sau, ai proceda la fel?

| Andreeush a răspuns (pentru Anomin2345):

Adică să am o soră de 15 sub răspunderea mea?
Bineînțeles că nu aș fi de acord să umble noaptea pe străzi și să își facă de cap.

| SilentRain a răspuns:

Asculta-l pe fratele tău și nu ii mai da dureri de cap, se pare ca tu ești genul ala de copil care pana nu da cu capul de bolovani nu se lasă
Nu vrei sa fii violata, du-te acasă la o ora decenta
Anunță-l tu din timp cu cine vrei sa ieși și unde te duci, ca să nu stea el cu gândul nu mai la tine
Sună-l tu pe el

Casca ochii bine, se întâmpla atâtea nenorociri in fiecare zii
Vezi cazul din Caracal, nu se ajungea la situația aia dacă copilul ala nu pleca singur cu ocazia
Trezeștete la realitate, ca viata nu e chiar atâta de roz

| Endoryus a răspuns:

Sa taci si sa asculti.

| Anomin2345 explică (pentru Endoryus):

Dacă ai fi în locul lui, ai proceda la fel?

| Endoryus a răspuns (pentru Anomin2345):

Da

| TheGentleman a răspuns:

Lasă atitudinea asta de golancă, pentru că în caz contrar poate o să avem un nou caz Caracal. Ce căutai în compania unui om de 30 de ani și mai ales cum ai ajuns în conflict cu acesta, nu știu.

Prin acțiunile tale, nu demonstrezi că ești de încredere și coaptă la minte

| MPersephone a răspuns:

Intelege-l si pe el. Parintii vostrii sunt plecati, iar el simte o mare responabilitate pentru tine. S-ar simti foarte vinovat daca ai pati ceva. Eu cu fratele meu abia daca vorbim. L-am vazut o singura data anul asta, desi nu traim tare departe unul de altul. El a decis sa fie rece si sa se indeparteze.
Vorbeste cu el, spune-i ca vei experimenta lucruri si nu trebuie sa iti tina morala din orice motive. Spune-i ca vrei sa va intelegeti si ca violenta va indeparteaza, nu va apropie.

| qwertpro a răspuns:

Salut,ei bine hai sa recunoastem ca o mare parte din vina o ai si tu.Ai primit incredere maxima si aveai libertatea de a face orice,dar e si evident ca dupa aceasta "altercație" si dupa ce ai fost prinsa ca ai incercat sa fumezi ei nu mai au incredere in tine,in special fratele tau.El crede la sigur ca daca ai facut asemenea lucruri, poti savarsi fapte si mai rele, sau sa faci lucruri care nu sunt pentru varsta ta.El raspunde de tine acum ca de el insusi, si daca s-ar intampla ceva cu tine, toata vina va cadea pe el, tu fiind inca minora.Pentru a rezolva situatia data in primul rand trebuie sa-i recastigi increderea.Arata-i ca regreti ceea ce ai facut si ca ai constientizat ca ai gresit. Odata ce vei arata ca te-ai schimbat, si odata ce va intelege ca poate avea incredere in tine, vei avea cat de cat libertate, dar sa stii ca o picatura de minciuna poate seca un ocean intreg de incredere.Fratele tau e si el inca prea mic pentru a avea grija de tine, deci mai exagereaza si el uneori fiind prea protector.

| amandaflory a răspuns:

Te pot intelege cat suferi si am tot varsta ta, dupa parerea mea, daca parinti i-au dat lui voia de a hotara in numele lor, atunci cred ca el are dreptate, dar ori cum nu are voie sa te bata, asta nu e permis, si eu primesc pedepse (de la parintin, nu de la frate) dar ini nici un caz nu asa cu violenta altfel m-as plange de ei. dupa cate ai povestit mai bine ca are grija de tine ca faci prosti, dar daca te bate cere ajutor de la cineva.