| Anonima543m a întrebat:

Hei TPU, am 16 ani, parintii mei s-au gandit sa bage divorțul. Faza este ca eu o sa raman la mama mea si din cate stiu tata va fi obligat sa imi trimita bani in fiecare luna pentru "ajutor" sa zic asa, pot sa refuz sa imi dea bani si sa ii zic avocatului ca vreau ca banii sa ramana la el si-mi dea cand voi împlini 18 ani? Gen sa ii bage el intr-un card si-mi da atunci.

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cat timp esti minor nu poti refuza intretinerea, tatal tau trebuie s-o plateasca in fiecare luna.
Tot ce-ai putea face este sa-ti deschizi un cont bancar si tatal sa depuna/vireze suma lunara in acel cont.

regis
| regis a răspuns:

Nu prea poti, pensia alimentara se va vira in contul mamei pana tu vei implini 18 ani. Bineinteles, orice este posibil daca partile se inteleg, dar partile sunt mama ta si tatal tau, tu nu esti parte in divort si nu stiu carui avocat ai vrea sa ii spui, ca tu nu ai un avocat. Deci pana la 18 ani se va proceda asa cum stabilesc parintii tai.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

In primul rind tu esti minoră, mama ta va fi cea care va dori ca tatal tau sa i ti dea pensia alimentara deoarece toate sau scumpit si ea nu va avea bani de mincare de scoală si rechizite pentru tine, haine si tot ceea ce i ti va trebuii, deci este o idee proasta de ce nu vrei sa fie ajutata mama ta si esti asa egoistă vrei tu sa ai pe card banii, si in 2 ani se pot schimba foarte multe, poate tatal tau sa i ti dea o scurta perioada pensie după care numai dă deloc ca intervin si la el alte situatii, poate se recasatoreste va mai avea un copil si atunci tu vei fi pe plan secund vei fi pe banii mamei tale, iar la 18 ani esti aptă de muncă cauta ti serviciu si gata nu o sa-ti dea tatal tau pensie alimentara toata viata, poate nu i ti va da niciodata si atunci faci degeaba card bancar.

| Violleta2022 a răspuns:

Banii nu vor ajunge la tine ci la mama ta in cont, pentru ca este pensie alimentara, stabilita de lege, ca ajutor mamei tale, pentru hrana, imbracamintea de care ai nevoie, carti, examene samd.

tatal tau trebuie sa-i plateasca mamei tale, dar mama ta poate sa-i stranga si sa ti-i dea tie la 18 ani, daca acum ea are venituri destul d emari si are cum sa te interina, fara banii d ela tatal tau.

| Anonima543m explică (pentru Violleta2022):

Mama si a refăcut viata deja este cu un alt barbat si mi-a luat de fiecare data banii. si d asta nu as vrea sa i se dea ei pentru ca nu o sa ma aleg cu nimic si cu tata nu pot sta ca este plecat in Germania si vine in Romania decat in vacanta.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anonima543m):

In cazul asta, deschizi un cont bancar pe numele tau si tatal tau iti depune lunar pensia alimentara, tie. tatal tau are obligatia legala sa plateasca pensia alimentara LUNAR, deci trebuie sa depuna banii intr-un cont de-al tau sau al mamei tale.
Acum depidne de tine cat esti de strangatoare!

| mihai69 a răspuns:

Cred că singura soluție viabilă în situația ta este să-ți faci un cont bancar în care tatăl tău să depună lunar suma ce va fi stabilită în instanță ca "pensie alimentară". Astfel, el își îndeplinește obligația legală, iar mama ta nu are acces la banii aceia. Dar nu e chiar corect.
Trebuie să ții cont de faptul că stai cu ea (deci ar trebui să contribui cu partea ta la cheltuielile de întreținere), că îți dă să mănânci, îți cumpără haine, încălțăminte etc. Toate astea costă. Plus "învățământul _gratuit_"...
De ce ar trebui să ții tu toți banii datorați de tatăl tău exact pentru aceste cheltuieli, iar maică-ta (împreună cu actualul partener probabil) să aibă toată povara financiară a creșterii tale?

| Freya1 a răspuns:

La 16 ani poți alege sa ramai la tatăl tău dacă cu mama ta nu te înțelegi.

| Frank51 a răspuns:

Pana la 18 ani banii pe care ii primesti tu sunt fara obligatii, dupa ce esti major si iti continui studiile abia atunci ii primesti tu, dar numai pana la 26 de ani.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| RaduRobertRO a răspuns:

Poate doar sa-ti faca un ard pe numele tau - mai exact cont bancar pentru minori, iar tu nu scoti banii pana la 18 ani, dar depinde de tine daca ii lasi sau ii soti, tatal nu poate face nimic, el e obligat sa-ti dea pensie alimentara.

Documentele de care ai nevoie sunt:

Actul de identitate al părintelui sau împuternicitului
Certificatul de naștere al copilului (0-14 ani)
Certificatul de naștere și actul de identitate al copilului (14-18 ani)
Decizia de numire a tutorelui/curatorului, emisă de autoritatea tutelară