1. Faptul ca inca de la 4 ani stateam dimineata la coada, inainte de gradinita.
2. Mergeam o saptamana la mare, in niste hoteluri vai mama lor si apoi la bunici, la tara, la munca.
3. Citeam, mai mergeam la ziua cate unui coleg (dar nu prea aveam voie sa punem muzica si nici sa stam dupa lasarea intunericului). Imi amintesc ca in 1989, a venit sectoristul la usa unor vecini, fiindca aveau o petrecere. Era in jur de 9 seara si erau 6 adulti care vorbeau si radeau, dar sectoristul a apreciat ca era prea tarziu si oamenii seriosi nu rad asa prosteste, fara motiv, asa ca a spart petrecerea). Imi mai amintesc ca atunci cand faceam o petrecere ii puneam pe oameni sa vina cu painea de-acasa, fiindca in orasul meu se dadea pe cartela o jumatate de paine de persoana pe zi, si chiar daca nu am fi mancat noi paine deloc o saptamana ca sa strangem am fi ajuns cu ea veche.
4. Da, ca si acum.
5. Desi parintii mei munceau, o duceam greu. Ei nu acceptau sa cumpere pe sub mana, de pe piata neagra (era ilegal si foarte imoral), asa ca ne multumeam cu ce gaseam. Am mancat o singura data banane in 12 ani, mancarea avea miros de carne si doar eu (ca eram cea mai mica) primeam carne in farfurie, dar nu chiar in fiecare zi, stateam la coada la lapte si paine de la 4 dimineata, alaturi de bunica (ca sa luam doua sticle de lapte, sa mergem numai de doua ori pe saptamana). In casa era foarte frig, seara nu aveam lumina si imi faceam temele imbracata foarte gros, la un felinar. Dormeam cu doua perechi de sosete, izmene, camasa de corp, pijama groasa, flausata, vesta si plapuma. Aveam apa calda doar doua ore sambata seara, o data la doua saptamani, asa ca in fiecare dimineata si seara incalzeam apa la aragaz sa ne spalam. Adesea nu aveam nici gaze, asa incat ne spalam si cu apa rece. Vara o puneam in sticle la geam sa se incalzeasca la soare.
6. Ce se gasea. Mancam putin si de proasta calitate: carne foarte putina, lactate foarte putine (dar erau bune), salam cu multa soia (de 1-2 ori pe an maxim), spanac la borcan plin de nisip, cipsuri de creveti. Vara aveam noric ca bunicii aveau gradina, mancam mai ales legume si mai conservam pentru iarna. Cartile se gaseau greu (cele bune, nu cele de propaganda). Cumparam o carte buna la pachet cu 3-4 proaste, asa incat pretul era foarte mare. Nu citeam ziare si reviste.
7. Eram copii, nu ni se parea greu. Era foarte frig in clasa, stateam iarna cu palton, manusi si caciula. Purtam uniforma si se gaseau greu, asa ca mereu aveam uniforme prea mici, rupte, deteriorate. Ne puneau sa invatam multe poezii patriotice, dar asta nu ne deranja, pana la urma nu erau chiar urate.
8. Nu aveai voie sa critici conducerea, nu aveai voie sa lauzi occidentul, nu aveai voie sa protestezi impotriva a nimic, nu prea aveai zile libere (se muncea si sambata si uneori si duminica). Era interzisa contraceptia (prezervativele, anticonceptionalele) asa ca mii de femei mureau anual incercand sa piarda sarcini nedorite. Asta era una din tragedii, de care eram toti constienti si speriati. Aveam voie sa muncim si sa invatam. Si sa facem economii la sange.
9. Nu, de absolut nimic.
10. Este incomensurabil mai bine. In primul rand exista libertate, nimanui nu ii este frica ca poate fi arestat fara motiv. Pana si cei mai saraci copii au haine mai bune decat aveam noi. Cred ca numai cersetorii mananca ce mancam noi atunci, pana si copiii din satre au mancat banane, portocale (eu nu gustasem portocalele, stam doar ca exista). Atunci, iarna, in apartamente erau 10-12 grade si intuneric. Cati oameni mai stiti voi care sa traiasca in conditiile astea?
1. Eram mai mult mai tanar
2. Timpul si vacantele le petreceam impreuna cu "gasca vesela": prietenii si familiile lor,
3. Ne distram si glumeam aproape cu orice ocazie. De la lucru ne-am dus acasa plimbandu-ne pe jos, alimentare cu cate o bere la terasa, iar dupa pranz ne-am adunat cu vecinii si prietenii si gaseam activitati in comun.
4. Da, am avut multi prieteni, "de comitet". A fost suficient sa inceapa cineva cu o tema, iar bancurile scurgeau chiar ore intregi
5. Nu am dus lipsa de alimente, bautura si de obiecte din casa. Prietenii totdeauna ajutau daca aveam nevoie de ceva, si invers. Aveam frigiderul plin cu mancare sanatoasa de la tara (cu toate ca n-am avut rude acolo), Locuinta a fost asigurata de stat (ICRAL), cu chirii mici fata de salarul meu, am lucrat singur iar sotia a stat acasa cu copiii si cu vecinele la taifas. Nu exista lipsa de loc de munca, dimpotriva: toti care au fost capabili au avut asigurat loc de munca.
6. Produsele alimentare erau sanatoase, chiar si la magazine, produse autohtone (nu cartofi importate din Chile si vinete din Spania). Laptele a fost de la vaci (nu din prafuri, importate), mezelurile si painea au fost preparate dupa retele traditionale (care acum sunt cele mai scumpe), etc.
7. In anii de scoala am invatat lucrurile necesare pentru Viata: in clasele elementare am invatat bunele maniere, precum si lucruri practice: cum sa-ti cosi cu mana un nasture, un ciorap gaurit, cum sa le speli etc. Mai tarziu, in clasele gimnaziale fetele au invatat cum sa gateasca, cum sa aiba grija de copii si de batrani (!), iar baietii au invatat cum sa faca reparatiile prin casa: repararea mobilierului, instalatiei santare etc.
8. Nu aveai voie sa critici in publşic organele si politica de partid - acum le poti critica, dar nu te baga nimeni in seama
9. Da, mi e dor de anii de tinerete, care au trecut.
10. Acum este mai rau, din punct de vedere al sanatatii. Cu toate ca nu am si nu am avut obiceiul sa ma duc la doctori (doar in vizita, rareori cu probleme), simt tot mai tare povara anilor trecuti