De ce nu-l rogi pe tatal tau sa iti dea bani pentru blugi? Presupun ca n-ai pretentii la cateva milioane. Gasesti blugi ok si in jur de 50 de lei. Eu zic ca nu are cum sa nu iti dea. Nu e o suma atat de mare. Incearca sa vorbesti cu el daca mama ta nu te intelege.
Nu ai ce să îi faci dacă nici tatăl tău nu poate să o facă să înțeleagă că e egoistă. Halal mamă este. Chiar și egoist dacă ești, ca părinte trebuie să faci niște sacrificii pentru copilul tău, așa e normal.
Sper sa iti fie utile idei din acest articol.
Învaţă să cheltuieşti cu chibzuinţă
În loc să cheltuieşti toţi banii de pe cartea de credit sau tot salariul într-o seară, de ce nu ai face şi tu ce a găsit Ellena că e practic? Ea spune: „Când ies cu prietenii, mă gândesc dinainte cât pot cheltui. Salariul meu merge direct în contul din bancă şi scot doar atât cât am nevoie pentru acea ocazie. În plus, mi se pare înţelept să merg la cumpărături numai cu acele prietene care au grijă cum îşi cheltuiesc banii şi care mă încurajează să compar preţurile, nu să cumpăr primul lucru pe care-l văd".
Iată şi alte sfaturi utile în caz că foloseşti cartea de credit.
● Ţine evidenţa cumpărăturilor şi verifică-le pe extrasul de cont lunar, ca să fii sigur că plăteşti doar cumpărăturile făcute.
● Achită numaidecât datoriile făcute cu cartea de credit şi, dacă e posibil, în întregime.
● Fii foarte atent cui dai la telefon sau online numărul cărţii de credit şi data expirării ei.
● Nu folosi cartea de credit ca mijloc de a obţine rapid numerar. La avansurile în numerar se aplică de obicei o rată mai mare a dobânzii.
● Nu împrumuta nimănui cartea de credit, nici măcar unui prieten!
Dar oare nu s-ar rezolva mai uşor toate problemele astea dacă pur şi simplu ai avea mai mulţi bani? Nu neapărat! Imaginează-ţi că eşti la volanul unei maşini, dar nu ai controlul asupra ei sau conduci cu ochii închişi. Oare dacă ai pune mai multă benzină în rezervor, ai avea siguranţa că ajungi teafăr la destinaţie? În mod asemănător, dacă nu înveţi să cheltuieşti banii cu chibzuinţă, degeaba câştigi mai mult: situaţia nu se schimbă cu nimic.
Dar, poate, ai impresia că tu cheltuieşti cu măsură. Întreabă-te totuşi: „Cât am cheltuit luna trecută? Pe ce am dat banii?". Nu ştii sigur? Atunci iată cum poţi învăţa să cheltuieşti cu măsură.
1. Fă o listă. Timp de cel puţin o lună, notează pe o hârtie câţi bani ai primit şi data la care i-ai primit. Menţionează apoi fiecare articol pe care îl cumperi şi preţul lui. La sfârşitul lunii, fă totalul banilor primiţi şi al celor cheltuiţi.
2. Întocmeşte un buget. Uită-te la tabelul de la pagina 163. În prima coloană notează câţi bani te aştepţi să primeşti într-o lună. În a doua, scrie cum vrei să-i cheltuieşti; foloseşte-te în acest sens de lista (de la pasul 1) deja întocmită. Pe parcursul lunii, scrie în a treia coloană câţi bani ai dat în realitate pe fiecare articol pe care îţi planificaseşi să-l cumperi. Notează şi cheltuielile neplanificate.
3. Fă schimbări. Dacă pe unele articole dai mai mulţi bani decât te-ai gândit şi acumulezi datorii, fă schimbări în modul în care-ţi cheltuieşti banii. Plăteşte-ţi datoriile şi nu mai cheltui peste măsură.
Vai de viata mea. Cum pot unii parinti sa fie asa inconstienti?! De obicei o mama renunta la mofturile ei si i le face pe ale copilului, nu invers. Acum nu e vina ta, dar eu te sfatuiesc sa vorbesti cu tatal tau pe tema asta si sa ii acorde o suma fixa de bani mamei tale si sa iti dea si tie cativa banuti ca sa iti mai iei cateva haine din cand in cand. Cat despre parfumuri, ce are daca te dai cu ale mamei tale? Din moment ce ea este dispusa sa dea 400 de lei pe un parfum, pardon 3 parfumuri, nu vad de ce nu le-ai putea folosi si tu. Eu zic sa ii bati putin obrazul mamei tale pe tema asta pentru ca mie una chiar nu mi se pare normal ca o persoana matura, cum s-ar numi mama ta sa se poarte ca un copil. Acum pe bune, nici eu nu insist sa mi se dea bani de aiurea mai ales cand stiu ca parintii mei nu au intodeauna super multi bani.