Buna
Incearca sa ii convingi ca ai nevoie de 2 parinti sanatosi si o educatie aleasa din partea lor, daca nu, poti decurge la un mic santaj.
Fa un calcul cati bani dau ei zilnic la tigari, cere-le portia de bani cheltuiti de ei si tu, timp de o luna sa strangi banii.
La sfarsit de luna, arata-le cati bani ai strans, si fa-i sa inteleaga ca ei produc gaura imensa in buget.
Un an nou fericit!
Eu nu înţeleg care e treaba ta. Cheltuie banii tăi sau ai lor? Atâta timp cât îţi plătesc cheltuielile tu nu ai niciun drept să sufli în faţa lor. Nici măcar atunci când vei fi pe banii tăi nu vei putea să le spui tu pe ce să-şi cheltuiască banii.
Prea multe nu poti face! Odata instalata dependenta doar vointa lor ii poate salva!
Dar iti sugerez ceva.Cauta pe internet despre efectele nocive ale fumatului cu poze cat mai macabre, printeza-le si plaseza-le ca din intampare prin difereite locuri din casa!
Fara asfel de explicatii!
Esti de apreciat pentru ca le vei binele parintilor.Esti o persoana matura.Bravoo. Sper sa iti fie utile unele idei din acest articol.
De ce să vă lăsaţi de fumat?
CEI care doresc să trăiască mult şi să aibă o viaţă fericită nu trebuie să fumeze. Probabilitatea ca aceia care fumează de mult timp să moară în cele din urmă din cauza tutunului este de 1 la 2. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat: „O ţigară este. . . un produs realizat în mod ingenios ca să elibereze exact cantitatea de nicotină necesară pentru a-l ţine pe consumatorul ei dependent pe viaţă, după care să-l ucidă".
Aşadar, un motiv pentru a vă lăsa de fumat ar fi că fumatul vă pune în pericol sănătatea şi viaţa. Fumatul a fost asociat cu peste 25 de boli care ameninţă viaţa. De exemplu, el este o cauză majoră a infarctului, a accidentului cardiovascular, a bronşitei cronice, a emfizemului şi a diverselor tipuri de cancer, îndeosebi cancerul pulmonar.
Bineînţeles că cineva ar putea fuma ani de zile înainte de a fi afectat de vreuna dintre aceste boli. Până atunci însă, fumatul nu-l face mai atrăgător pentru cei din jur. Spoturile publicitare îi prezintă pe fumători sănătoşi şi fascinanţi. Realitatea este însă cu totul alta. Din cauza fumatului respiraţia devine urât mirositoare, dinţii şi degetele capătă o nuanţă maro-gălbuie. La bărbaţi, fumatul poate cauza impotenţă. Fumătorii tuşesc şi au o respiraţie accelerată. În plus, sunt mai predispuşi la afecţiuni dermatologice şi la riduri pe faţă.
Cum îi afectează fumatul pe cei din jur
Biblia ne spune: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!" (Matei 22:39). Iubirea pentru semeni — iar membrii familiei voastre sunt semenii cei mai apropiaţi — constituie un motiv întemeiat pentru a vă lăsa de fumat.
Fumatul le dăunează celorlalţi. Până nu demult, un fumător putea să-şi aprindă ţigara aproape oriunde, fără ca cineva să obiecteze. Însă lucrurile se schimbă în această privinţă, întrucât tot mai mulţi oameni îşi dau seama de pericolele legate de inspirarea fumului provenit de la ţigările altora. De exemplu, pentru un nefumător căsătorit cu un fumător, riscul de a face cancer pulmonar este cu 30% mai mare decât dacă ar fi fost căsătorit cu un nefumător. Copiii care locuiesc cu părinţi fumători sunt mai predispuşi la unele boli ca pneumonia sau bronşita în primii doi ani de viaţă decât copiii care trăiesc în locuinţe unde nu se fumează deloc.
Femeile însărcinate care fumează pun în pericol viaţa copilului lor nenăscut. Nicotina, monoxidul de carbon şi alte substanţe chimice periculoase pe care le conţine fumul de ţigară pătrund în fluxul sanguin al mamei şi trec direct la copilul aflat în uterul ei. Printre consecinţe se numără creşterea riscului ca mama să aibă un avort spontan, să nască un copil mort sau ca sugarul să moară la puţin timp după naştere. În plus, riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului este de trei ori mai mare la copiii a căror mamă a fumat în timpul sarcinii.
Preţul este mare
Un alt motiv pentru a vă lăsa de fumat ar fi acela că este un obicei care costă mult. În urma unui studiu efectuat de Banca Mondială se estimează că sumele cheltuite anual în domeniul asistenţei medicale pentru problemele legate direct de fumat se ridică la 200 de miliarde de dolari. Bineînţeles că această cifră nu ne spune care este preţul suferinţei şi al durerii celor care se îmbolnăvesc din cauza tutunului.
Costul efectiv al ţigărilor pentru un fumător este uşor de calculat. Dacă fumaţi, înmulţiţi cu 365 suma de bani pe care o cheltuiţi pe ţigări într-o zi. Veţi afla cât cheltuiţi într-un an. Înmulţiţi apoi cifra aceasta cu 10 şi veţi vedea cât vă vor costa ţigările dacă veţi fuma încă zece ani. Probabil că rezultatul vă va uimi. Gândiţi-vă ce altceva aţi putea face cu această sumă mare de bani.
E mai sănătos să schimbaţi ţigările?
Industria tutunului face publicitate la ţigări cu conţinut scăzut de gudron şi de nicotină — considerate ţigări uşoare sau cu efect slab —, prezentându-le drept o modalitate de a reduce riscurile pe care le prezintă fumatul asupra sănătăţii. Însă cei care trec la ţigări cu conţinut scăzut de gudron şi nicotină simt nevoia de aceeaşi doză de nicotină ca înainte. Prin urmare, aceşti fumători compensează de obicei lipsa de gudron şi nicotină fumând mai multe ţigări, trăgând mai tare şi mai des din ţigară sau fumând mai mult din fiecare ţigară. Chiar şi în cazul celor care nu fac nimic pentru a compensa lipsa acestor substanţe, foloasele în ce priveşte starea lor de sănătate sunt mici în comparaţie cu avantajele pe care le-ar avea dacă ar renunţa definitiv la fumat.
Ce se poate spune despre pipe şi trabucuri? Deşi industria tutunului încurajează de mult timp folosirea pipei şi a trabucului ca simbol al prestigiului, fumul eliberat de ele este la fel de ucigător ca şi cel al ţigărilor. Chiar dacă nu inhalează fumul de la un trabuc sau din pipă, fumătorii sunt expuşi unui risc mai mare de a face cancer la buze şi limbă şi cancer bucal.
Este sănătos tutunul fără fum? Acesta se găseşte sub două forme: tutun de supt şi de mestecat. Tutunul de supt este tutun praf care se vinde, de obicei, la cutie sau pliculeţe. De obicei, consumatorii pun tutunul praf între buză şi gingie sau între obraz şi gingie. Tutunul de mestecat se vinde sub forma unor fire lungi, de obicei, într-o punguţă. După cum sugerează şi numele, acesta se mestecă, nu se suge. Atât tutunul de supt, cât şi cel de mestecat pot avea ca rezultat o respiraţie urât mirositoare, colorarea dinţilor, cancer bucal şi faringian, dependenţă de nicotină, inflamaţii bucale care pot cauza cancer, retragerea gingiilor şi reducerea masei osoase din jurul dinţilor. Este clar că tutunul de supt sau de mestecat nu constituie o alternativă înţeleaptă la fumat.
Foloasele renunţării la fumat
Să presupunem că fumaţi de mult timp. Ce se întâmplă dacă vă lăsaţi de fumat? În decurs de 20 de minute de la ultima ţigară fumată, tensiunea arterială va scădea la valoarea normală. După o săptămână, organismul vostru nu va mai conţine nici un pic de nicotină. După o lună veţi începe să tuşiţi mai rar, sinusurile se vor desfunda, nu veţi mai fi atât de obosiţi şi veţi respira mai profund. După cinci ani, riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar se va reduce la jumătate. După 15 ani, riscul de a vă îmbolnăvi de o boală coronariană va scădea, fiind la fel ca în cazul unei persoane care n-a fumat niciodată.
Alimentele vor avea un gust mai bun. Respiraţia, trupul şi hainele vor mirosi mai frumos. Nu veţi mai cheltui bani pe tutun şi nici nu veţi mai avea bătaie de cap cu cumpăratul tutunului. Veţi avea un sentiment de împlinire. Dacă aveţi copii, exemplul vostru va reduce probabilitatea ca ei să se apuce de fumat. Veţi trăi, probabil, mai mult. În plus, veţi acţiona în armonie cu voinţa lui Dumnezeu, întrucât în Biblie se spune: „Să ne curăţim de orice întinăciune a cărnii" (2 Corinteni 7:1). Să nu credeţi că este prea târziu să vă lăsaţi de fumat; cu cât veţi renunţa mai repede, cu atât va fi mai bine.
De ce este atât de greu să renunţaţi
E greu să se renunţe la fumat — chiar şi pentru cei care au o motivaţie foarte puternică. În esenţă, acest lucru se datorează faptului că nicotina din tutun este un drog care creează o dependenţă foarte mare. „Conform unei clasificări a gradului de dependenţă creată de drogurile psihoactive, s-a stabilit că nicotina creează o dependenţă mai mare decât heroina [şi] cocaina", precizează OMS. Spre deosebire de heroină şi cocaină, în cazul nicotinei nu există dovezi dramatice ale intoxicării şi, prin urmare, este uşor să i se subestimeze puterea. Însă uşoara senzaţie de euforie pe care o produce nicotina îi determină pe oameni să continue să fumeze pentru a simţi de repetate ori această senzaţie. Cu adevărat, nicotina vă schimbă dispoziţia; ea scade anxietatea. Cu toate acestea, tensiunea pe care o reduc ţigările este cauzată, în parte, chiar de pofta de nicotină.
Este greu să vă lăsaţi de fumat şi pentru că fumatul este un obicei. În afară de dependenţa de nicotină, fumătorii îşi formează obiceiul de a aprinde o ţigară şi de a trage fum din ea, obicei pe care îl repetă frecvent. „E ceva ce faci cu mâinile." „Îţi umple timpul", ar putea spune unii.
Al treilea factor care face ca renunţarea la fumat să fie dificilă este acela că tutunul face parte din viaţa de zi cu zi. Industria tutunului cheltuieşte anual aproximativ 6 miliarde de dolari în campaniile de publicitate care îi prezintă pe fumători drept persoane inteligente, sănătoase, active şi fascinante. Adesea, aceştia sunt înfăţişaţi călărind, înotând, jucând tenis sau efectuând o altă activitate atrăgătoare. Filmele şi programele de televiziune îi arată pe oameni fumând — fără ca ei să fie întotdeauna personaje negative. Tutunul se vinde legal şi se găseşte aproape pretutindeni. Cei mai mulţi dintre noi sunt aproape întotdeauna în preajma cuiva care fumează. Nu poţi scăpa de aceste influenţe.
Din nefericire, nu există o pilulă pe care s-o puteţi lua pentru a pune capăt dorinţei de a fuma, aşa cum luăm, probabil, o aspirină când ne doare capul. Pentru a reuşi să se lase de fumat, ceea ce e un lucru greu, o persoană trebuie să aibă o motivaţie. Ca şi în cazul slăbirii, renunţarea la fumat necesită un angajament serios de lungă durată. Reuşita este în mâinile celui care fumează.
Uita-te la ce spune el, sper sa te ajute. Lasa-te de acum, nu de maine sau mai stiu eu ce retete. Totul porneste din cap, din mintea ta.
https://www.youtube.com/watch?v=racsSGOyWiA
Buna! Fumatul este un viciu de care ei se vor lasa numai daca intr.adevar isi doresc asta. Nu cred ca tu ai putea sa schimbi in vreun fel lucrul acesta.
Nu se pot opri din fumat fara a faca nimic.
Poti incerca sa ii convingi sa poarte plasturi antifumat.
tiu...de unde iau? Sunt eficienti? Sunt scumpi?
Da...ei se comanda de pe antinicotina.ro, unt cam scumpi...dar mai ieftini decat niste pachete de tigari.
Isi fac efectul in timp, ei de fapt contin nicotina [ 5 mg], care inlocuieste tutunul, cu timpul dicomfortul rezultat de lipsa tutunului dipare. Cu timpul...
Acum este nevoie si de vointa!
Daca nu ai incredere in platuri, nu ii folosi.
2) Rupe toate tigarile din casa...
Le arunci, sau daca sunt sigilate, le poti returna la magazin.
Trebuie a ii faci sa inteleaga ca nu este bine ceea ce fac.
Nu poti face nimic mai mult sa le spui ca nu e bine si atat.Si ai mei fumeaza, si eu le am zis da nu ai cum sa ii schimbi.Te obisnuiesti.N-ai cum sa-ti schimbi parintii asa cum banuiesc ca nici ei nu te schimba cu una cu doua.Asta e, te acomodezi si ignori si da stiu e foarte enrvant
Probabil că au mai fumat prin adolescență, s-au lăsat un timp și acum reîncercând acestă experiență, au resimțit gustul libertății. Să fii părinte nu e cel mai ușor lucru (spun acest lucru cu riscul de a mă înșela, căci eu cel puțin nu sunt), nici statutul de adult ce trebuie să fie responsabil, să aducă bani în casă, să renunțe la micile „distracții", un model pentru cei tineri de altfel, nu prea ajută. Iar acest viciu îi poate elibera puțin de stres. Cu acest lucru vreau să spun faptul că, poate nu o fac din cauza unui moft („ca să cheltuiască banii degeaba"), ci mai degrabă este o mică revoltă psihică ce poate fi domolită numai fumând, luând o pauză.
Sunt maturi și știu care sunt efectele, să le explici (sau mai degrabă, să le reamintești) poate ajuta, poate să nu. Poate că se vor lăsa deoarece e dorința ta, se poate că nu. E alegerea lor. Tot ce poți să faci e să-i iubești în continuare.
Numai bine!
Nimeni nu te poate ajuta in acest caz.Singura persoana care ii poate ajuta esti TU! Roagate la Dumnezeu cu credinta, inchide-te la tine in casa intr-o camera si spune-i la Dumnezeu tot ce ai pe sufelt.Credema o sa te ajute in toate cazurile posibile pe lumea asta.Crede si nu inveta sa speri nici o clipa, si Dumnezeu te va ajuta.
Tu sincer crezi ce spui sau vorbesti ca sa nu te plictisesti?
Sincer cred!
Explica-le ca ii iubesti mult si ca daca fumeaza isi distrug sanatatea./viata Pana la urma sunt parintii tai. Unge-i la suflet si s-ar putea sa mearga. Trebuie putina indraneala dar sper ca se vor lasa. Bafta!
și mama mea fumează încă de la liceu, la fel. și pe mine mă enervează că aruncă banii aiurea și după se plânge că eu îi cheltuiesc pe prostii deși eu ies doar o dată sau de două ori pe săptămână afară ( exceptând școala) dar. cu timpul te obișnuiești. mama fumează de când e la liceu. tata s-a lăsat de acum 4-5 ani. dar. creează dependență. eu sunt obișnuită. nu știu cum am reușit. baftă