anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hey.Am 15 ani si de la un timp pur si simplu vreau sa fug de acasa.In urma cu 7 ani mama si tata au murit iar in prezent locuiesc cu bunici.La scoala toti isi bat joc de mine(deoarece sunt "tipul timid"),acasa bunici mereu imi spun ca mai bine stateam la casa de copii, ca nu fac nimica toata ziua ca mai bine nu existam. Bunicul mereu imi spune ca "ma plimbat cand eram mic" dar eu nu cred nimica deoarece in prezent lu-i pasa numai sa ma faca sa arat cat mai prost posibil adica pe scurt lui nu-i pasa de mine niciodata.Pentru un timp ma gandeam la o sinucidere prin supradozaj de pastile ceva dar dupa tot imi spuneam ca viata merita traita.Acuma am ajuns sa ma gandesc sa fug de acasa la o manastire,macar Dumnezeu nu judeca...Ce as putea face? Also, majoritatea prietenilor stau cu mine ca nu au cu altcineva.Ma simt ezact ca si cum as fi cea mai nefolositoare persoana de pe planeta...

13 răspunsuri:
| pisoias a răspuns:

La manastire nu te pot primi pentru ca esti minor, iar daca recurgi la sinucidere alegi calea cea mai usoara -a lasilor.Cum au trecut cei 8 ani de cand locuiesti cu bunicii, asa se va scurge timpul si vei deveni major.Atunci n-ai sa mai depinzi de bunici ci numai de tine.Intr-adevar e dureros ceea ce ti s-a intamplat, dar trebuie sa gasesti forta necesara sa mergi mai departe.In viata nu e totul numai,, lapte si miere,,.Nu intotdeauna vei fi apreciat si laudat, dar trebuie sa te gandesti numai la viitor.

| T0T a răspuns:

Mă tipule, eu te înțeleg că treci prin niște momente extrem de dificile, dar gândește-te la viitor. Nu ai de unde să știi cum va fi. Nu ai de unde să știi că vei avea o familie pe care să o iubești enorm și sa fii iubit enorm la rândul tău. Nu ai de unde să știi că vei putea oferi viitoarei tale familii și viitorilor tăi copii niște momente de care tu nu ai avut parte. Știi ce simțământ frumos ar fi să oferi altora bucuria de care tu nu ai avut parte? Știi ce simțământ frumos ar fi să le dai celor dragi ție o bucurie, să îi faci fericiți? Pentru ei, pentru această posibilitate pe care ți-o oferă viitorul, te sfătuiesc să lași prostiile cu mănăstirea și cu sinuciderea, deoarece merită să lupți! Merită să lupți chiar și pentru acea posibilitate! Vei vedea că tot chinul de acum a meritat, și că cu cât suferința este mai mare, bucuria de după este proporțional de mare cu suferința aceea din trecut. E cum ai sta în frig toată viața și după ar veni primăvara. Tu vei simți căldura mult mai bine și mai mult decât unul care a stat mereu la căldură. Vei fii un om complet împlinit și fericit, deci luptă! Meditează asupra lucrurilor pe care ți le-am spus și bagă-ți mințile în cap!

| Doub a răspuns:

Pff, imi pare rau pentru tine, chiar ai trecut prin multe.
Incearca sa ii ignori, daca poti.

| danay72 a răspuns:

Lui Dumnezeu ii pasa de tine si vrea sa fii fericita.Incearca sa vezi ce poti face ca sa te intelegi mai bine cu bunicii, apoi legat de prieteni, fii sigura ca exista persoane care te plac. Sper sa iti fie util si acest articol.
De ce să nu-mi pun capăt vieţii?
„MAI bine să mor decât să trăiesc!" Cine a rostit aceste cuvinte? Cineva fără credinţă în Dumnezeu? Cineva care îl părăsise pe Dumnezeu? Sau pe care Dumnezeu îl părăsise? Cine? Nimeni altul decât Iona, un bărbat fidel, care la un moment dat în viaţă a fost cuprins de amărăciune (Iona 4:3).
Biblia nu spune că Iona a fost pe punctul de a-şi pune capăt vieţii. Cu toate acestea, cuvintele sale pline de disperare dezvăluie o realitate tristă: chiar şi un slujitor al lui Dumnezeu poate fi copleşit de durere (Psalmul 34:19).
Unii tineri sunt cuprinşi de o durere atât de mare, încât li se pare că nu mai au niciun motiv să trăiască. Ei ar putea împărtăşi sentimentele Laurei, o fată de 16 ani, care spune: „Mă lupt cu depresia de ani de zile. Mă gândesc deseori să mă sinucid". Dacă cineva ţi-a spus că vrea să-şi pună capăt vieţii sau dacă tu însuţi te gândeşti la asta, ce ai putea face? Să vedem de ce apar astfel de gânduri.
Cauzele disperării
De ce ajung unii să se gândească la sinucidere? Există mai multe motive. Trăim „timpuri critice, cărora cu greu li se. . . face faţă", iar mulţi adolescenţi sunt foarte afectaţi de presiunile vieţii (2 Timotei 3:1). Apoi, din cauza imperfecţiunii moştenite, unii pot ajunge să gândească negativ despre propria persoană şi despre lumea în care trăiesc (Romani 7:22–24). Uneori, lucrul acesta se întâmplă din cauza unui abuz. În alte cazuri, poate fi vorba de o problemă de sănătate. De exemplu, într-o ţară, se pare că peste 90% dintre cei care s-au sinucis sufereau de o boală psihică.
Bineînţeles, nimeni nu este imun la probleme. Biblia spune că „toată creaţia continuă să geamă împreună şi să sufere împreună" (Romani 8:22). Nici tinerii nu fac excepţie. De fapt, ei pot fi profund afectaţi de unele situaţii triste din viaţa lor, cum ar fi:
● moartea unei rude sau a unui prieten;
● moartea animalului de companie;
● conflicte în familie;
● rezultate slabe la învăţătură;
● dezamăgire în dragoste;
● maltratare (inclusiv abuzul fizic sau sexual).
Este adevărat, mai devreme sau mai târziu aproape toţi tinerii trec cel puţin printr-una din situaţiile menţionate anterior. De ce unii reuşesc să depăşească astfel de perioade furtunoase din viaţă, iar alţii, nu? Potrivit specialiştilor, tinerii care se dau bătuţi simt că nimeni nu poate să-i ajute şi că nu au nicio speranţă. Cu alte cuvinte, ei consideră că nu există nicio soluţie la problema lor. De fapt, ei nu vor să moară, vor doar să nu mai sufere.
Există o cale de scăpare?
Poate că ştii pe cineva care simte că a ajuns la capătul puterilor. Suferă atât de mult, încât a spus că nu mai vrea să trăiască. În acest caz, ce poţi face?
Dacă un prieten de-al tău este atât de descurajat, încât vrea să moară, încearcă să-l convingi să ceară ajutor. Apoi, indiferent de reacţia lui, vorbeşte cu un adult de încredere. Nu te îngrijora că vei distruge prietenia voastră. Vorbind cu cineva despre problema prietenului tău, s-ar putea chiar să-i salvezi viaţa!
Dar ce poţi face dacă tu însuţi ai astfel de gânduri? Nu te închide în tine. Vorbeşte cu cineva: cu unul dintre părinţi, cu un prieten sau cu altcineva căruia îi pasă de tine, care te va asculta şi va lua în serios ceea ce spui. Dacă vorbeşti despre ceea ce te frământă, nu ai nimic de pierdut, ci numai de câştigat.
Desigur, problemele nu dispar doar vorbind despre ele. Însă sprijinul unui prieten demn de încredere poate fi exact ceea ce-ţi trebuie pentru a privi situaţia în mod obiectiv sau chiar pentru a găsi soluţii practice.
Lucrurile se schimbă
Când eşti descurajat, nu uita: chiar dacă situaţia ţi se pare fără ieşire, cu timpul, lucrurile se vor schimba. Într-un anumit moment, psalmistul David, care a ştiut ce înseamnă suferinţa, a putut să spună în rugăciune: „Tu mi-ai schimbat jalea în dans" (Psalmul 30:11).
Evident, David nu se aştepta ca viaţa lui să fie numai dans şi veselie. El ştia din proprie experienţă că problemele apar şi dispar. Ai observat asta şi în cazul tău? Unele probleme pot părea copleşitoare, cel puţin pentru moment. Trebuie deci să ai răbdare. Lucrurile se schimbă, şi de cele mai multe ori în bine. Uneori, problemele se pot rezolva cum nici nu te aştepţi. Alteori, poţi găsi o soluţie la care nici nu te-ai gândit. Trebuie să ştii că problemele stresante nu vor rămâne aşa pentru totdeauna (2 Corinteni 4:17).
Valoarea rugăciunii
Cea mai importantă formă de comunicare este rugăciunea. Te poţi ruga asemenea lui David, care a spus: „Cercetează-mă, o, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Examinează-mă şi cunoaşte-mi gândurile tulburătoare, vezi dacă este în mine vreo cale ce provoacă durere şi condu-mă pe calea veşniciei!" (Psalmul 139:23, 24).
Rugăciunea nu este doar o modalitate de a face faţă problemelor. Ea este un mijloc real de comunicare cu Tatăl tău ceresc, care doreşte ‘să-ţi verşi inima înaintea lui’ (Psalmul 62:8). Meditează la următoarele adevăruri despre Dumnezeu:
● El ştie bine ce anume te-a descurajat (Psalmul 103:14).
● Te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi (1 Ioan 3:20).
● ‘Se interesează de tine’ (1 Petru 5:7).
● În lumea nouă, Dumnezeu „va şterge orice lacrimă" din ochii tăi (Revelaţia 21:4).
Când cauza este o problemă de sănătate
Aşa cum s-a menţionat mai înainte, gândurile suicidare sunt cauzate adesea de anumite boli. Dacă şi tu ai o astfel de problemă, să nu-ţi fie ruşine să ceri ajutor. Isus a spus că cei ce suferă au nevoie de medic (Matei 9:12). Din fericire, multe boli pot fi tratate. Iar tratamentul te poate ajuta să te simţi mult mai bine!
Biblia oferă o promisiune cu adevărat încurajatoare — în lumea nouă pe care o va aduce Dumnezeu, „niciun locuitor nu va spune: «Sunt bolnav»" (Isaia 33:24). Cu privire la acel timp, Dumnezeu spune: „Nimănui nu-i vor mai veni în minte lucrurile de mai înainte, nici nu-i vor mai urca în inimă" (Isaia 65:17). Între timp, străduieşte-te să faci faţă problemelor vieţii, având încredere că, la timpul stabilit de Dumnezeu, depresia va aparţine trecutului (Revelaţia 21:1–4).
PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VEZI VOLUMUL II, CAPITOLUL 9
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Părinţii vor să ştie tot ce se întâmplă în viaţa ta, chiar şi unele lucruri pe care ţi-ar plăcea să nu le ştie. Vei reuşi vreodată să ai mai multă intimitate?
[Note de subsol]
Este demn de reţinut, totuşi, că majoritatea tinerilor care suferă de o boală psihică nu se sinucid.
Creştinii care sunt descurajaţi mai au un ajutor: bătrânii de congregaţie (Iacov 5:14, 15).
Pentru mai multe informaţii, vezi capitolul 13 din acest volum.
VERSET-CHEIE
„Faceţi-i cunoscute lui Dumnezeu cererile voastre, iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice gândire, vă va păzi inima şi mintea." (Filipeni 4:6, 7)
SFAT
Când eşti cu moralul la pământ, fă o plimbare în pas vioi. Faptul de a ieşi din casă şi de a face puţină mişcare te poate linişti şi te poate face să te simţi mai bine.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Victimele sinuciderii nu sunt doar cei care-şi pun capăt vieţii, ci şi cei dragi care rămân în viaţă.
PLAN DE ACŢIUNE
Dacă voi simţi că nu sunt bun de nimic şi că nimeni nu mă iubeşte, voi sta de vorbă cu (scrie numele unei persoane în care ai încredere) ․․․․․
O binecuvântare din viaţa mea la care pot medita cu recunoştinţă este ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Chiar şi problemele grave sunt temporare. Cum te poate ajuta meditarea la acest lucru?
● De ce se poate spune că, prin sinucidere, problemele cuiva sunt lăsate în seama altei persoane?
[Text generic pe pagina 104]
„Uneori depresia era atât de apăsătoare, încât îmi doream pur şi simplu să mor. Acum însă duc din nou o viaţă normală, pentru că am perseverat în rugăciune şi am urmat un tratament." (Heidi)
[Chenarul de la pagina 100]
dacă te simţi copleşit
Chiar şi unele persoane fidele menţionate în Biblie s-au simţit uneori copleşite de îngrijorările vieţii. Iată câteva exemple.
Rebeca: „Dacă este aşa, la ce bun să mai trăiesc?" (Geneza 25:22).
Moise: „Omoară-mă, te rog, omoară-mă,. . . , ca să nu-mi văd nenorocirea!" (Numerele 11:15).
Ilie: „O, Iehova, ia-mi sufletul, căci nu sunt mai bun decât strămoşii mei!" (1 Regi 19:4).
Iov: „Oh, de m-ai ascunde în Şeol,. . . de mi-ai stabili un timp şi ţi-ai aminti apoi de mine!" (Iov 14:13).
Situaţia celor menţionaţi mai sus s-a schimbat în cele din urmă în bine şi într-un mod la care nu se aşteptau. Poţi fi sigur că aşa va fi şi în cazul tău!
[Legenda ilustraţiei de la pagina 102]
Sentimentele de disperare sunt ca norii de furtună: cu timpul, trec

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| Țoglă a răspuns:

De ce să te omori când poți să te ridici și într-o zi să-i ajuți pe ceilalți copii care probabil au probleme mai mari ca tine.

Situațiile astea în care ești și nu nu mai implică o viață normală și ai obligația de OM să te ridici și te realizezi.

Străbunii noștri au murit în războaie pentru copii poporului nostru și tu voiai să mori pentru 2 persoane cărora nu le pasă de tine?

| NoName0x0 a răspuns:

Buna! In general am observat ca majoritatea persoanelor tavnoase, de varsta a 3 a gandesc asa: "Nu.i recunosc meritele ca si.o ia in cap" cand, in interiorul lor, ele constientizeaza eXact meritele tale si ceea ce simt pentru tine. Sunt si bunici intelepti cu care te simti ca si cand ai fi langa o pers de varsta ta. In cazul de fata ti.as dori un bunic ca al meu, tipul acela de bunic gen "suflet de copil prins intr.un corp peste care au trecut anii", dar, ca si mine, vei realiza ce inseamna pentru tine atunci cand, inevitabil nu vor mai fi. Asa ca atunci ai sa.ti dai pumni in cap ca ai fugit de acasa si ai mai scazut din viata bunicilor 5, 10, 20 de ani, cu supararea creata. Scuze ca m.am lungit atat! DECI: nu fugi de acasa si nu te sinucide! Mai bine gaseste o solutie demna de a rezolva problema, nu ca un las, prin abandon (de orice tip)! Ai putea sa vorbesti cu o pers matura, apropiata tie, o ruda. Poate chiar consilierul scolii. Ce zici?

| EmilTraian95 a răspuns:

Uite fuga de acasa nu e chiar solutia pentru ca ai o varsta frageda, chiar daca iti este foarte greu trebuia sa mai rezisti daca ai rezistat 15 ani esti o persoana puternica si in mod sigur inca 3 ani mai rezisti apoi la 18 dupa ce iti iei bacul normal ( o sa vezi ce bine prinde asta ) sa mergi undeva in chirie si sa te angajezi si daca doresti faci o facultate care iti poate acorda prezenta 50, nu te demoraliza ai situatile de genul in care esti tu creeaza oameni exxceptionali si adevarati luptatori in viata fi atare rezista inca 3 ani si o sa vezi ca viata ta va fi foarte buna apoi dupa ce ai trecut de experienta asta. ( daca vrei sa discutam pe larg lasa mi mesaj in privat )

| axel112 a răspuns:

Salut,eu am 17 ani m-am nascut cu o deformare a sternului, si eu sunt timid cand sunt la piscina nici nu vreau sa-mi dau jos tricoul de pe mine de rusine, cand eram de varsta ta dupa 2 ani de inot de performanta si tractiuni mi-am corectat aproape de tot deformarea dar lucrurile astea trec odata ce te maturizezi viata e grea pentru oricine cum ti-am spus anterior fac naveta si stau in Cluj cu soramea de uni singuri bucurate ca ai pe cineva aproape care sa se asigure ca mananci 3 mese pe zi,si asculta-ma apucate de sport orice nu stiu de unde esti dar orice inot,tenis,fotbal,ciclism orice iti spun eu odata ce ai intrat intr-un colectiv sportiv si inveti cat de grea e viata si incepi sa constientizezi ca trebuie sa muncesti si sa nu te dai batut niciodata,ai o singura viata si mai ales ca fetelor le plac baieti sportivi si sportul te ajuta sa comunici,din cate imi dau seama iti petreci mai tot timpul online,sfatul pe care ti-l dau este sa faci sport, intr-un colectiv deorace acolo toti o sa te respecte nu pentru felul in care arati sau te comporti, dar dupa felul in care excelezi in acel sport si iti spun eu ca o sa-ti faci prieteni si o sa scapi de timiditate, poti sa te apuci si de sala daca vrei dar iti recomand un antrenor si sa nu iei prosti, am facut 1 an de sala numai mam umflat, eu spun ca un sport iti poate schimba viata total

| axel112 a răspuns (pentru axel112):

In legatura cu bunici tai iti vor doar binele dar nu stiu ce sa faca cu tine,sunt si ei trecuti de o varsta, au trait in comunism au trecut prin multe nu gandesc ca si noi cei de acuma noua generatie, bunicul tau incearca sa te faca sa iesi fin casa deoarece ii pasa de sanatatea ta, daca ai citit du-te si intreaba-l pe bunicul tau cum a fost sa fi copil, ce a trecut prin viata si spune-i ca te-ai hotarat sa incepi sa practici un sport o sa vezi ca o sa te intelegi mai bine, parerea mea e ca o sa-l respecti dupa asta mai mult si la fel si el, in orice sport prima oara e greu si nou dar perseverenta e ceea ce trebuie sa inveti si stima de sine

| MyloveisJamaica a răspuns:

Gandeste pozitiv! omul isi face singur rau datorita gandurilor sale negativiste! sa iti zic ceva! cand am fost mic, prin clasa a 4-a si a5-a nu am fost un bun sportiv! profesorul de sport de la scoala ma jignea ca nu puteam sa fac nimic si eu ma ofticam foarte rau! si am gandit si eu negativ ca nu sunt bun de nimic, si de aici am pierdut tot curajul de sine si acum am 16 ani si am probleme la mers! am un mers mai ciudat! si umblu din doctor in doctor prin spitale, investigatii, probe, analize! gandeste pozitiv! traieste viata pe care o iubesti, iubeste viata pe care o traiesti! happy

| TheAnonimUser a răspuns:

Lasa prostiile cu pastilele..si gandeste'te la viitor..si eu sunt ca in tot aceiasi situatie dar pe mine m'a parasit tata dar am continuat sa lupt cu soarta si a avut efect nu te da batut niciodata! Viata merita!

| marianmihaiuc a răspuns:

Toti trecem prin asta. si eu in acest moment simt ca cedez! sincer! traieste viata, fara regrete, te critica? priveste in alta partehee hee o sa ajungi mare, o sa trebuiasca sa te descurci, daca cedezi de acum ce faci? urmareste o cale mare, sport de preferat! eu asta am facut, iti doresc succes,