Inteleg prin ce treci. Chiar daca aveai 5 ani, ar fi trebuit sa mergi la inmormantare sau macar sa ti se spuna ce s-a intamplat astfel incat sa intelegi. Tu ai acum un doliu neincheiat, nu ai apucat sa iti iei la revedere de la mama ta, asa ca nevoia ta de a vedea poze cu ea si de a afla lucruri despre cum era ca persoana e absolut normala. Tatal tau a procedat asa probabil crezand ca te protejeaza, ca te tine departe de durerea de a o fi pierdut, insa a facut asta pentru ca nici el nu a trecut peste moartea ei. Nu a acceptat-o cu adevarat nici acum, dupa 9 ani; daca ar fi trecut peste, nu ar fi ars pozele si nu s-ar fi certat cu mama ta adoptiva pentru ca ti-a spus adevarul. E nevoie sa discuti cu tatal tau si sa ii spui ca ai nevoie sa cunosti lucruri despre mama ta. Asta nu inseamna ca nu tii la actuala lui sotie (din modul in care vorbesti despre ea, imi dau seama ca va intelegeti bine si o respecti), dar mama ta biologica e o parte din istoria ta de viata si ai dreptul sa pui intrebari despre ea. E posibil sa ii fie greu sa vorbeasca despre asta si tocmai de-asta sa fii trecut sub tacere subiectul atatia ani. Discuta cu el, spune-i ce simti, ce curiozitati ai si, daca se va deschide, cu siguranta ca ii va prinde si lui sa vorbeasca in sfarsit despre moartea mamei tale.
Interesanta intrebare, si interesanta situatie! Ca atunci cand a murit, nu te-a luat si pe tine, am inteles. A vrut sa te protejeze, si bine a facut. Pe de o parte nu mai tineai minte, decat daca erai o fire fff sensibila si ai fi putut intelege cu adevarat ce se intampla.Sunt cazuri cu copii care-si pierd parintii sau fratii care sufera socuri foarte puternice si raman pe viata traumatizati. Ce a facut insa dupa aceea, e inadmisibil.Chiar daca dansul dorea s-o scoata total din minte, pentru tine, trebuia sa puna toate fotografiile intr-un pachet, cu alte mici amintiri si sa ti le daruiasca la 18 ani cand devii matura.Acum,ceva totusi mi se pare anormal, de ce s-a certat cu mama adoptiva.Inseamna ca s-au certat, tatalui tau fiindu-i teama de discutiile ulterioare cu tine.De ce se teme tatal tau? S-ar putea, dar asta e doar o supozitie, ca mama ta sa fii murit in conditii mai ciudate, sinucidere, a fost ucisa sau mai stiu eu ce...Cand vei implini 18 ani, spune-i tatalui tau ca vrei sa afli adevarul, oricat de dureros este, ca nu vei avea pace pana nu vei afla circumstantele in care a murit mama ta. E dreptul tau sa afli.
Pentru ca a iubit`o foarte mult. Si amintirile cu ea probabil ii produc dureri in suflet care nu pot fi vindecate. Nu stii ce a fost in trecut si poate iubirea dintre ei a fost chiar mare.
Nu te-a mintit intentionat dar cred ca ii face rau sa deschida acest subiect. Inca nu s`a obisnuit cu ideea si nu e pregatit sa poarte o discutie cu tine despre asta.
Intelege`l. Bafta! :* si Fii tare!
Mama mea adoptiva avea tot dreptul sa imi spuna adevarul pentru ca tin la ea, o respect si chiar e o mama foarte buna si mereu ma intreaba daca imi e dor de mama mea si stiu ca nu o supara cand vorbim de ea ba chiar cand merge in Romania mergem doar noi doua la cimitir si am vazut ca ii cugreau lacrimi.Eu nu am plans niciodata dupa mama si nici nu o voi face, nu o visez si pot spune ca e un capitol semi-incheiat din viata mea. Okay... poate fi ceva ciudat pentru ca dupa inmormantare la un an am plecat in USA si asa, a fost ceva ciudat.Eu am fost anuntata cu 2-3 zile inainte de plecare si el rezolvase deja totul.multumesc pentru raspunsuri
@Harciog-nici eu nu mai vreau acum poze cu ea dar atunci vroiam sa vad cum arata mama mea pentru ca nu o mai tin minte...
Poate ca tatal tau a ars pozele pentru a incerca sa uite momentele petrecute cu mama ta si poate ca nu a vrut ca u sa stii ce a facut ca stia ca vei vrea sa stii si motivul pentru care a facut asta, ca poate ii era frica de ceea ce o sa-i spui tu fiind la varsta asta.
apropo ii pare rau pentru mama ta!
Eu cred că nu voia să suferi, ca să o uiți, dar mai rău a făcut, aveai nevoie de ea, de îmbrățișarea unei mame iubitoare, de sfaturile ei, dar acum asta este, toți avem momente grele, trecem peste ele, avem o viață înainte!
Poate credea ca te-ai fi suparat ca a ars pozele cu propria ta mama.sincer,si eu m-as fi suparat.doar era mama mea.
In primul rand, condoleante.
Tatal tau, ca orice tata de pe acest Pamant a ales sa-si protejeze fiica si sa o scuteasca de suferinta. Dar asta nu inseamna ca el nu sufera aceasta mare pierdere.
Pe o parte mama ta vitrega nu avea niciun drept sa-ti dezvaluie adevarul, insa pe de alta parte a facut totusi asta si tu ai apreciat foarte mult.
Parerea mea este ca tatal tau nu a facut cu intentie rea ceea ce a facut, a ales insa sa te protejeze, urmand apoi sa-ti dezvaluie totul atunci cand tu vei mai creste si vei intelege altfel aceste aspecte.
Imi pare foarte rau pentru tot ce s-a intamplat. In legatura cu tatal tau, cred ca a ales sa faca asta ca sa nu-l urasti. Probabil ca daca le gaseai sufereai mai mult vazandu-le. Poate s-a gandit ca asa e mai bine pentru tine. Nu trebuie sa o uiti pentru ca a fost mama ta. Nu stiu ce sa zic. E o situatie destul de incurcata. Trecand peste asta vreau sa iti urez sarbatori fericite si Mos Craciun sa-ti aduca tot ce iti doresti!
Daca as fi in locul tau as crede ca mi ascunde ceva.nici unui copil nu trebuie sa i fie refuzat dreptul de as cunoaste mama, mai ales in conditiile precizate. daca te ar fi parasit si ar fi plecat cu altcineva sau chiar si singura atunci ar mai fi cat de cat plauzibil...trist,foarte trist
Te a mintit pentru ca nu vrei sa suferi, si el a crezut ca e cel mai bine asa (cred eu)
Apropo, imi pare rau ce s-a intamplat cu maikta
Bafta
Cred ca ii este foarte greu, si mama mea a murit cand aveam 10 ani si la fel nu am fost la inmormantare, cateodata regret. tatal meu vitreg are o multime de poze cu ea, insa le tine ascunse, ii este foarte greu desii au trecut aproape 7 ani de atunci, si el s-a recasatorit, poate ca acesta este si motivul tatalui tau, oricum greseste, stiu ce simti
Ca sa nu te doara... el a crezut ca vazand'o din nou pe mama ta, iti va fi greu... dar nu si'a dat seama, ca tu chiar ai nevoie sa nu o uiti. e bine sa-ti amintesti de persoanele dragi, chiar daca nu mi sunt printre noi.
Ar trebui sa'i explici asta tatalui tau, sa; l ia de mana si sa'i zici frumos cum sta treaba, cum ca a gresit facand asta, si sa'l rogi sa-ti dea macar o poza daca are
Sunt sigura ca facut asta doar ca sa te protejeze, dar motivul ar putea fi si personal, de exemplu ca mama ta vitrega sa nu fie afectata, sau sa nu'si amintesca el ce s-a intamplat.Motivul cel mai bun e oricum dragostea si protectia fata de tine
Pentru a te proteja.Cu certitudine nu ti-ar fi picat bine sa vezi poze cu mama ta, avand in vedere ca ea nu mai este in viata.Nu stiu daca izolarea de trecut este cea mai buna metoda. dar... a incercat te fereasca de tristete, melancolie.probabil. Pe de alta parte, e posibil sa fii vrut sa uite, sa se desprida de trecut si de tot ce ii amintea de acesta, astfel incat a preferat sa,, scape" de micile lucruri ce trezesc amintiri.
Draga emma si eu am 2 nepotele de 8 si 13 anisori au pierdut/o pe mama lor /sora mea/in 2009 ele au decis singure si au vrut sa o vada pe mami moarta, acesta este un pas care trebiue sa treaca un copil.acum noi nu le ascudem sau interzicem ceva despe mamica lor din contra vorbim si ne amintim mereu de ea asa ajung si copii la un final. despre situatia am inteles ca tatal tau s-a recasatorit cu /mama adoptiva/care te./a crescut ca o mama si tu o iubesti dar,,,, draga mea cauta incet informatii despre mamica care ti/a dat viata sa vezi ce soarta a avut si cine a fost ea de fapt.iti doresc numai bine
Eu una chiar nu inteleg gestul tatalui tau ...este foarte urat din partea lui ca nu a pastrat nici o amintire cu mama ta pentru tine, ceva ce sa iti aminteasca de ea, sa iti aline dorul de ea . Cred ca cel mai bine ar fi sa il intrebi pe el de ce te-a mintit, doar el poate sa iti raspunda la aceasta intrebare. Mult succes.
Scuza-ma dar mie mi se pare ca tie chiar nu iti pasa deloc de mama ta, nu suferi chiar de loc ca ai pierdut-o, esti foarte rece... dar na poate ca asta este firea ta! Dar oricum sunt sigura ca atunci cand o sa mai cresti, peste vreo 4-5 ani o sa ii simti lipsa! Daca mie mi s-ar fi intamplat asa ceva nu l-asi fi iertat pe tatal meu niciodata! Bunicul meu a murit cand eu aveam 5 ani, dar nu l-am uitat niciodata pentru ca l-am iubit foarte mult si imi e foarte dor de el! Dar na cum spuneam mai sus, nu toti suntem la fel, fiecare are caracterul lui!
Poate se simtea naspa pentru ca a facut asta si nu vroia sa zca nimic
sau poate ca nu a vrut sa simti lipsa mamei...sa crezi ca aceasta este mama ta si sa nu te simti rau, pai acum nu stiu dar cred, ca totusi a doua varianta este nmu a vrut sa iti amintesti de mama ta si sa suferi...
Ai inca 14 ani ...nu esti o persoana foarte matura inca ...nu te-a mintit a vrut doar sa te protejeze pentru ca tu sa nu iti mai amintesti de ea. Cu fiecare amintire fata de ea vine si un sentiment de tristete
Succes in continuare!
Funda!
Pai nu vroia sa te faca sa plangi. Parintii care isi iubesc cu adevarat copiii nu vor sa-i vada suferind.