Stefan
| Stefan a întrebat:

În cazul cand sunteti casatoriti, aveti puterea sa spuneti unei soacre "mama".

Răspuns Câştigător
| elenahd a răspuns:

Sunt cateva proverbe romanesti despre soacra care suna caum asa:"Soacra, soacra poama acra cat te-ai coace dulce tot nu te vei face" sau "Soacra e buna precum berea...rece si pe masa".
Daca noi romanii stam sa facem o analiza, adica daca ne uitam in curtea vecinului, vom vedea ca in strainatate nu vom intalni aceasta mentalitate ca soacrei sa-i spui mama, in strainatate ginerele sau nora se adresesaza soacrei spunandu-i pe nume.Noi romanii, care avem un grad mult mai mare de educatie decat strainii din toate punctele de vedere, am fost invatati ca si socrii sunt ca niste parinti si cum parintilor ne adresam cu mama si tata asa le vom spune si socrilor. Eu am trecut prin aceasta experienta dar am facut o distinctie foarte clara intre parinti si socrii, adica parintilor mei m-am adresat cu "mamica si taticule" iar socrilor m-am adresat cu "mama si tata". Daca stam bine sa ne gandim chiar daca ii spunem soacrei pe nume sau ii spunem mama tot o vorba stricam asa ca nu ne costa nimic si nici nu pierdem nimic daca ii spunem mama, din contra, avem numai de castigat, tot un proverb romanesc spune :"Vorba dulce mult aduce".

22 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

I-am spus "mama" din clipa in care ne-am mutat impreuna (dupa ce m-a cerut in casatorie). Nu s-a purtat niciodata cu mine ca o mama cu fiica ei, ci mult mai nepasatoare, dar eu am inteles ca fara ea nu l-as avea nici pe sotul meu si merita sa o respect fie si numai pentru atat in mod absolut egal cu mama mea. Si ma comport ca atare.

| cristi202 a răspuns:

Niciodata nu i-am spus soacrei "mama", pentru ca niciodata nu m-a acceptat, la nunta chiar a plins pentru fata ei. Daca m-ar fi acceptat, nu as fi avut nici o problema in acest sens, caci e o femeie deosebita.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Nu e cazul acum, dar daca ne intelegem si o face fericita ii pot spune si "tata" sau "Duuuude"

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Da, pentru ca a fost ca o mama pentru mine chiar daca nu am locuit impreuna.Intotdeauna cand venea la noi (locuia in Galati), ne trimitea sa ne plimbam "sa ne aerisim" cum spunea ea, ramanea cu copiii, ma ajuta la orice.Cand veneam de la serviciu gaseam toate puse la punct de parca as fi stat acasa. Mi-as dori ca toti sa aveti soacre ca cea pe care am avut-o eu.

| Arthur a răspuns:

Eu unul nu cu toate că "se poartă ".

regis
| regis a răspuns:

Eu am reusit, dar recunosc ca nu mi-a fost usor. Desi tot mama ii spuneam si bunicii.

lolita
| lolita a răspuns:

Din fericire unde locuiesc eu nu se spune soacrei "mama", chiar daca ar fi fost asa eu tot nu i-as fi zis, mama este doar una in lume chiar daca soacra este ca o a doua mama pentru mine.
mama zicea un lucru: prefer ca ginerii sa ma stige pe nume decat sa-mi zica mama in fata si pe la spate sa nu ma respecte.

| arrriadna a răspuns:

Salut. Stiu ca ai dat fundita si-asa dar iti impartasesc si experienta mea. Soacra-mea si-ar fi dorit chestia asta, fiind crescuta in mediul rural, dar i-am explicat ca "MAMA" e MAMA (adica "pana aici!"). Si, culmea, ca socrii mei sunt minunati, vorbesc cu socrella ca si cu o buna prietena, mama a murit de mult si n-as fi provocat gelozii sau ceva.
Nu stiu cum sa zic, dar stiind cat s-a chinuit mama sa ma creasca si educe si cat s-a sacrificat pentru mine, chiar nimeni nu merita atat de mult...
Depinde si daca POTI. Eu n-am putut. Si socra-mea fiind si ea mama, intelege bine cum stau lucrurile. Are nume propriu, nu?! Nu ne pierdem una de alta in magazin, stii?!

| ines a răspuns:

Unde sunt eu nu sespune soacrei mama. Dar eu totusi ai spun cu toate ca de la anceput se cam uita cam chioras la mine.Credea ca ai spun mama ca sa rad de ia aici nurorile le spune soacra sau doamna si am mai auzit zicand pe nume

| BeT a răspuns:

@M. S. daca iti iubesti sotia cu adevarat trebuie sa o iubesti si pe mama ei chiar daca este mai"cicalitoare". Iti dai seama cum ar arata lumea daca toti ne-am iubii soacrele, am auzi doar cuvintul MaMa peste tot.

| nicol20 a răspuns:

In nici un caz nu ii voi spune mama deoarece doar una este mama este fiinta care te aduce pe lume si te creste soacra ramane mama partenerului doar atat nimic mai mult.stiti cum este vb soacra soacra poama acra orcat de buna ar fi pentru mine tot soacra va ramane

| cretzufinish a răspuns:

Mi-ar fi foarte greu. Eu o consider si acum mami 2, insa dupa casatorie cred ca ma voi limita la soacra sau eventual mama soacra, dupa caz laughing

| unicka a răspuns:

Daca merita da i spun daca nu evit si soacra sa ii spun

| Anecherry a răspuns:

Da, si nu numai ei ci si oricarei persoane care s-ar purta cu mine ca si cand ar fi mama meahappy, dar mama in adevaratul sens al cuvantuluiwinking

| loredana2012 a răspuns:

Mama e mama, soacra e soacra.Si oricum ma casatoresc cu baiatul ei, nu cu ea, ar fi bine sa nu se bagehappy

| fastlane a răspuns:

Da chiar si acum cu toate ca inca nu sunt casatorit dar am cativa ani cu prietena mea si ma inteleg foarte bine cu ai ei asa ca depinde cum te intelegi si tu cu ea

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, nu pot sa-i spun "mama". Soacra mea este o femeie foarte buna si mi-e draga, ii sunt recunoscatoare ca i-a dat nastere omului care imi lumineaza viata, dar nu o pot numi "mama". Am o singura mama, cea care m-a crescut si mi-a fost alaturi cand aveam nevoie. Atat.happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In viata exista doar o mama. Asa ca soacra e soacra. Pt mine e mama sotului meu si cand comunicam ii spun :"` A inteles parerea mea si o respectasi nu pare a fi deranjata de acest lucru sau poate nu o arata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In viata exista doar o mama. Asa ca soacra e soacra. Pt mine e mama sotului meu si cand comunicam ma adresez cu doamna. A inteles parerea mea si o respectasi nu pare a fi deranjata de acest lucru sau poate nu o arata.

| poopasa a răspuns:

Eu sincer nu pot sa ii spun la soacra mea mama, sti cum ii vorba aia mama este numai una

| eva_8642 a răspuns:

NU! am incercat la inceput, dar cu timpul mi-a dovedit ca nu merita, si oricum daca as fi numit-o asa "mama", cu siguranta nu as fi spus-o din suflet!
acum nu-i spun in nici un fel, nici macar pe nume n-o strig, evit!

| gnand_ildiko a răspuns:

Soacra mea e bună, dar nu-i pot spune mamă.

Întrebări similare