"Sunt virtuți primitive." Deci dupa tine, hotia si minciuna sunt virtuti. Primitive, dar virtuti. OK, atunci, odata ce minciuna e o virtute, pot considera ca tu acum ma minti frumos, nu?
"Când viețuitoarea dobândește rațiune..." Cum? Ii vine asa, maimutei, sa gindeasca? De ce nu au facut-o ciinii? Sau dinozaurii la un moment dat? De ce doar noi?
Asa e foarte corect. Nu am de ce sa-i spun Dumnezeu când are deja un nume - natura. Natura e asa cum o știm toți, fără rațiune, fără voință, fără iubire, deci dispare necesitatea ritualurilor primitive și a procesiunilor religioase. Rămâne doar cercetarea științifică, munca și cunoașterea reală.
"Codul moral vine tot din evoluție". Una e învățarea, rațiunea, memoria, alta codul moral. Codul moral iti spune ce sa faci, desi ratiunea te poate impinge direct in sens opus. Codul moral iti zice ca ar trebui sa sari in apa inghetata cand un om se ineaca, dar ratiunea iti va spune ca vei fi in pericol si ca nu trebuie sa te bagi. Sa nu confundam lucrurile.
Poate ca asa evoluează materia și omul e vârful evoluției. Un zeu care ar fi în stare sa facă vietăți de complexitatea omului, nu ar face asa ceva și după aceea sa rămână invizibil. Nici nu avea de ce sa pornească de la bacterii și sa ajungă pana la om. Apoi la puterea lui, toate astea i-ar fi inutile. Un zeu rațional nu face lucruri inutile. Concluzia e ca zeul e irațional, deci zeul e natura și nu e invizibil, nu are nevoie de credință, nu are nevoie de nimic de la om. Singura rugăciune pe care o poate face omul e munca și cercetarea științifică. Doar în felul asta își face viata mai buna, pentru ca nu are nimeni nevoie de om și nici nu simte nevoia sa-l ajute cu ceva.
Omul care sare în apa poate avea foarte multe motivații. E rațiunea care ii spune omului ca dacă el ajută, va fi și el la rândul lui ajutat sau își dorește aprecierea celorlalți, deci nu e ceva ce nu aparține selecției naturale. Și animalele se ajută la nevoie. E în codul genetic scris să se ajute. Viețuitoarele care nu se ajută dispar cu tot cu codul genetic „defect". Codul moral își are originea în selecția naturala. Selecția naturală stabilește ce e bine și ce nu e bine pentru o viețuitoare.
Fiecare trebuie să verifice când cineva îi spune ceva și dacă nu se verifica poate considera ca afirmațiile respective sunt minciuni.
De exemplu daca mie imi spune cineva ca ca exista un zeu care a facut tot ce exista, e atotputernic si ma iubeste, atunci stiu ca e mincinos.
Pt fiecare raspunsul e diferit.
Eu te-as sfatui sa faceti un copil. Si curand il veti vrea si pe al doilea.
Nu e usor, e greu dar merita. Lumea se schimba cand ai copii.
Din micile chestii zilnice raman marile amintiri.